Sidreria El Molinon: Asturische tapas en cider!

valencia-restaurant-Sidreria-El-Molinon

Wil je je echt in Spaanse sferen wanen? Ga dan naar Sidreria El Molinon in de barrio El Carmen, het historische centrum van Valencia. Vanaf Plaza del Tossal of Mercat Central ben je er zo.

Sidreria El Molinon

Als je dit restaurant binnenloopt, zie je in je rechter ooghoek de Spaanse hammen hangen en in je linker ooghoek staan alle serveerbare wijnen op de muur geschreven. Je kunt kiezen uit de lekkerste wijnen uit de Comunidad Valenciana en de beste uit heel Spanje. Tapas? Op de kaart staan er wel vijftig. En een sidrería is natuurlijk geen sidrería zonder sidra! Bij Sidreria El Molinon schenken ze je glas op traditionele wijze in. De camarero houdt de fles boven zijn hoofd en schenkt van rechts naar links de cider met een lange straal in het glas. Pas wel op, want dit drankje voel je snel.

Jamon serrano

Vanavond krijgen we een reeks aan tapas voorgeschoteld. Wel kleine porties, want we gaan heel wat hapjes proeven. Zoals gebruikelijk krijgen we een mandje brood. En we kiezen een rode wijn. Het is de veelgeprezen Tarima met daarin de druif monastrell van de bodega Volver uit de provincie Alicante. Lekker vol en fruitig. De dame achter de bar snijdt ondertussen mooie plakken van het hambeen, die ze later met een uitstekende olijfolie overgiet. Wijntje, gekookt hammetje en brood; een lekkere combinatie om mee te beginnen.

Puntillas

Daarna maakt de jonge ober ons blij met puntillas met daaroverheen lijnen van balsamicostroop. Oeh, daar zijn wij zo dol op. Als kok moet je precies weten hoe en hoe lang je deze inktvisjes op het vuur zet. Deze zijn in ieder geval qua structuur en smaak helemaal top bereid! Het badje van peterselie in olijfolie maakt het gerecht helemaal af.

Patatas con queso de cabra, txistorra en queso azul

Door met een van de specialiteiten van El Molinon, namelijk chorizo in cider. Het vlees is mooi brokkelig en de smaak intens. We gaan door met intensiteit, want we krijgen patatas con queso de cabra (aardappelblokjes met gesmolten geitenkaas) en een plankje met een ongelooflijk pittige blauwaderkaas. Beide helemaal goed van smaak, maar van de blauwaderkaas is een half plakje per persoon voldoende. Zo intens sterk is deze schimmel.

Mejillones, pimientos de padron en fabada

Onze glazen zijn leeg, dus tijd voor een tweede glas. We gaan voor dezelfde wijn, aangezien deze zo vol, puur en rond is. Glas vol, tijd voor nieuwe tapas. Nog drie te gaan: mejillonespimientos de padron en fabada. Dus mosselen, groene pepertjes en een Asturische bonenschotel. In deze schotel tref je bloedworst, chorizo, spek en witte bonen. Stevige kost kun je wel zeggen. Zeker geschikt voor in de herfst en winter en kleine porties tijdens de overige jaargetijden. Over de groene pepertjes; die zijn besprenkeld met grof zout en lekker zoet. Het kan zijn dat tussen deze groentjes een scherpe verborgen zit, maar wij hadden deze keer geluk.

Milhojas, helado en sidra

Tijd voor een postre, om te delen. We zitten namelijk behoorlijk vol. Dit dessert is afgekeken van de Nederlandse tompouce (milhojas), hoewel deze Valenciaanse versie echt wel lekkerder is. Grotendeels komt dat door de verse bereiding. Bolletje ijs erbij voor de frisheid en we kunnen bijna opstaan… opstaan voor sidra. Een sidrería kun je natuurlijk niet verlaten zonder cider te hebben gedronken. Tijd voor cider! De ober pakt de fles, giet het drankje met een lange straal in het glas en wij genieten ervan. Perfecte afsluiting van een heel fijne avond bij Sidreria El Molinon.

Tips

Ga zeker voor de pimientos de padrón en de puntillas. Als dessert de tompouce en voor of na het eten een glas sidra. Onder Plaza del Tossal kun je een deel van de arabische muur ontdekken. Dit is op 30 seconden afstand van Sidreria El Molinon. Als je na dat plein naar rechts loopt, kom je in Calle Caballeros, de uitgaansstraat van Valencia. Ga je naar links, loop je zo naar Torres de Quart.

We raden je aan om te reserveren, want dit eettentje is populair onder Valencianen. Dat kun je doen door te bellen naar: 0034-963 911 583

Openingstijden

Maandag tot en met zondag van 13:00 uur tot 16:15 uur en van 20:00 uur tot 00:00 uur

Locatie

Carrer de Bosseria, 46