Mercat Central: grootste markthal van Europa

mercat-central-valencia-mercado-central

De overdekte markthallen in Valencia zijn al sinds jaar en dag niet uit het straatbeeld weg te denken. Een van de bekendste hallen in de Spaanse stad is Mercat Central aan het plein Plaça del Mercat. Deze staat schuin tegenover de bekende zijdebeurs La Lonja en naast de prachtige kerk Iglesia de los Santos Juanes.

Mercat Central de Valencia

Met ruim achtduizend vierkante meter is deze markthal de grootste van heel Europa. In het werkelijk prachtige gebouw zijn zo’n 300 winkeliers gehuisvest die van alles verkopen; verse vis, heerlijke wijnen, vlees in alle soorten en maten (varkenskoppen, – harten, -hersenen….) en allerlei groenten en fruit. Ook kun je bij een eettentje aan de bar zitten en lekker ontbijten of lunchen.

Geschiedenis

De huidige Mercat Central de Valencia staat er al sinds 1928 en met de bouw was men bezig sinds 1914. Architecten Alejandro Soler March en Francisco Guardia Vial wonnen een concours van de gemeente, waar verschillende architecten hun ontwerpen toonden en mochten het huidige Mercat Central bouwen. De reden voor een nieuwe markthal was dat de oude versie uit het jaar 1839 te klein werd voor de groeiende bevolking van de stad Valencia. In het begin hadden marktkoopmannen slechts een kraampje van ongeveer 1 bij 2 meter. Op een hoek in de markthal zit nog steeds één kruidenkraam met die oorspronkelijke afmetingen. Op den duur werd door grote partijen kramen samengevoegd.

Tips en omgeving

Wil je lekker rustig rondlopen zonder veel andere toeristen? Dan raden wij je aan om zo vroeg mogelijk in de ochtend naar Mercat Central te gaan. Combineer je een bezoekje aan de markthal graag met een ander uitje? Dan is een paellakookcursus wellicht een leuk idee. Voordat je jouw paella gaat bereiden, koop je alle ingrediënten bij Mercat Central. Ondertussen vertelt de gids je over de historie over dit prachtige gebouw. En bezoek ook de kerk ernaast en de zijdebeurs ertegenover.

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag van 7:00 uur tot 15:00 uur
Zaterdag van 8:00 uur tot 14:30 uur

Website

Ga hier naar de website van Mercat Central voor meer informatie

Locatie

Plaza Ciudad de Brujas
Plaça del Mercat

5 Comments on “Mercat Central: grootste markthal van Europa”

  1. De Mercat Central lijkt wel een beetje op de Mercado in Barcelona. Ziet er erg leuk uit. Mooie uitnodigende foto’s om graag naar toe te gaan.
    Jose heeft er ook een kraampje zag ik.

    1. Inderdaad! Die in Barcelona is ook heel erg leuk 🙂 Maar deze in Valencia moet je zeker bezoeken. En dat gebeurt binnenkort!
      José doet hier enorm goede zaken 😉

Wat vind je ervan?