Ciudad de las Artes y las Ciencias: kijk je ogen uit!

bezienswaardigheden-valencia-ciudad-de-las-artes-y-las-ciencias

Ciudad de las Artes y las Ciencias is de witte parel van Valencia. Deze Stad van de Kunst en de Wetenschap is één groot architectonisch futuristisch wonder met onder andere een wetenschapsmuseum en gigantisch zeeaquarium. Het is een van dé bezienswaardigheden van Valencia en absoluut de moeite waard om eens te bezoeken!

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Valencia zocht enkele decennia terug naar een manier om zoveel mogelijk toeristen naar de Spaanse stad te trekken. De oplossing werd de bouw van Ciudad de las Artes y las Ciencias. In 1989 startte de bouw en in 2009 werd het zesde en laatste gebouw in gebruik genomen. Het heeft Valencia weliswaar miljoenen al dan niet miljarden gekost; toeristen weet het wel te trekken! Bezoek de zes prachtige gebouwen van Ciudad de las Artes y las Ciencias.

L’Hemisferic

Dit is een IMAX-bioscoop met 3D-films. Voornamelijk educatieve films, zoals natuurdocumentaires. L’Hemisferic is ontworpen door de architect Santiago Calatrava en is in 1998 als eerste gebouw in gebruik genomen. Het bijzondere gebouw ziet eruit als een oog en wordt omringd door water. De bioscoopzaal is zoals het Omniversum in Den Haag; de hele koepel is een beeldscherm waardoor je je helemaal in de film waant. Deze is alleen wel een stukje groter, namelijk 900 vierkante meter!

Openingstijden

September tot en met halverwege juli: elke dag van 10:00 uur tot 20:00 uur
Halverwege juli tot en met eind augustus: elke dag van 10:00 uur tot 00:00 uur

Website

Kijk voor meer informatie op de website van L’Hemisferic

Museo de las Ciencias Principe Felipe

Het museum van de wetenschap opende in 2000 als tweede gebouw haar deuren. Ook hier heeft de architect werkelijk een prachtige creatie van gemaakt! Het museum is maar liefst 26000 vierkante meter groot met 3 gigantische verdiepingen. Het is hartstikke leuk om hier een kijkje te nemen, want je vermaakt je er zo een paar uur! Zo zijn er tal van wetenschappelijke proefjes, diverse (tijdelijke) exposities en nog heel veel meer.

Openingstijden

Beneden
Maandag tot donderdag: 10:00 uur tot 18:00 uur
Vrijdag tot zondag: 10:00 uur tot 19:00 uur

Middenstuk
Maandag tot en met zondag: 10:00 uur tot 19:00 uur

Boven
Eind juni tot begin september: elke dag van 10:00 uur tot 21:00 uur

Website

Kijk voor meer informatie op de website van Museo de las Ciencias Principe Felipe

L’Umbracle

Dit is een prachtige tuin aan de rand van de ‘stad’ die vrij te bezoeken is. Het is een soort botanische tuin met de mooiste planten en bomen, veelal palmbomen. De tuin is 320 meter lang en 60 meter breed en past qua stijl precies bij de andere gebouwen. Je kunt er heerlijk even door heen wandelen of op een bankje zitten. Vanuit deze tuin heb je uitzicht op de andere gebouwen en loop je via trappen naar óf de bioscoop óf het museum.

In de avond en nacht is L’Umbracle een gave discotheek.

El Palau de les Arts Reina Sofia

Wij kennen Museo Reina Sofia uit Madrid, maar binnen Ciudad de las Artes y las Ciencias is het een operagebouw! En dit is echt een gebouw waar je aandacht naartoe wordt gezogen; zo mooi en bijzonder. Het is 230 meter lang en 75 meter hoog en heeft 14 verdiepingen waarvan 3 onder de grond. Er zijn in totaal 4 zalen van diverse groottes en worden gebruikt voor concerten en andere podiumkunsten.

Overigens kwam de architect Calatrava bij dit gebouw wel in de problemen; nog geen 8 jaar na de ingebruikname van het gebouw, brokkelde het dak al in stukjes naar beneden. Het mozaïek waarmee het gebouw bekleed is, liet helemaal los. Daar waren de Valencianen niet van gediend en daagden hem voor de rechter. Het gebouw is tijdelijk gesloten geweest, maar is nu gelukkig weer helemaal open.

L’Oceanografic

Dit is een gigantisch zeeaquarium met maar liefst 45000 dieren van zo’n 500 verschillende soorten. Het is het grootste aquarium van Europa met een oppervlakte van ca. 100.000 vierkante meter. Je ziet er dolfijnen, zeeleeuwen, pinguins; noem het maar op. Er zijn echt tal van activiteiten zoals duiken, dolfijnenshows en zelfs slápen met haaien. Ook is er een restaurant ‘onder water’ tussen de dieren.

Openingstijden

September tot halverwege juli: elke dag van 10:00 uur tot 20:00 uur
Van halverwege juli tot eind augustus: elke dag van 10:00 uur tot 00:00 uur

Website

Kijk voor meer informatie op de website van L’Oceanografic

L’Agora

Dit is het zesde en laatste gebouw en is niet regulier te bezoeken. L’Àgora wordt enkel gebruikt voor evenementen, zoals enkele jaren terug een groot Spaans tennistoernooi. Het gebouw is wel wederom een lust voor het oog. Het is een prachtig blauwe constructie met een hoogte van 80 meter en een ellipsvormige oppervlakte van 5000 vierkante meter.

Wateractiviteiten

Verder bestaat deze Stad van de Kunst en de Wetenschap onder andere uit water. Rondom L’Hemisfèric stroomt water en hierop kun je diverse wateractiviteiten doen zoals lopen in een Aquabubble of suppen. De kosten hiervoor verschillen per activiteit en beginnen bij €2,50.

Combinatietickets

Er zijn overigens ook altijd combinatietickets mogelijk, bijvoorbeeld de bioscoop in combinatie met het aquarium. Dan ben je voordeliger uit dan wanneer je het allemaal los koopt.

Met de fiets!

Ook als je weinig tijd hebt om het museum of aquarium te bezoeken, is bijvoorbeeld een fietstochtje door Ciudad de las Artes y las Ciencias ook al heel leuk! Je kunt helemaal langs de gebouwen en het water fietsen en even door L’Umbracle lopen. En een fiets huren doe je bij ons, met of zonder gids!

fietsverhuur-valencia

Wat vind je ervan?