Ontdek stadion Mestalla van Valencia C.F.!

stadion-valencia-Mestalla

Middenin de woonwijk Mestalla, tussen het centrum en het strand in, pronkt boven de huizen een gelijknamig voetbalstadion uit: Estadio Mestalla. Dit is de thuisbasis van de Valenciaanse voetbalclub Valencia C.F.!

Valencia Club de Fútbol

Valencia kent nog een andere voetbalclub, namelijk Levante UD, die sinds 2017 eveneens weer meespeelt in de hoogste divisie van het Spaanse voetbal, La Liga. De inauguratie van Estadio Mestalla vond plaats op 20 mei 1923 en de twee Valenciaanse voetbalclubs speelden deze heugelijke dag tegen elkaar. Met winst voor Valencia C.F. 1-0. In eerste instantie was het stadion bedoeld voor 17.000 supporters, inmiddels is dit uitgegroeid tot bijan 50.000 plekken.

Spaanse burgeroorlog

Hoewel je het niet direct zou denken als je in Mestalla loopt, heeft het stadion behoorlijk wat geleden, met name tijdens de Spaanse Burgeroorlog eind jaren ’30. Het stadion diende onder andere als concentratiekamp en had veel te lijden onder de oorlog. Aan het einde van de Guerra Civil stond alleen de tribune nog, de rest volledig weggevaagd. Gelukkig werd het stadion weer helemaal opgeknapt, maar in 1956 was het weer raak.

Deze keer zorgde de overstroming van de Turia-rivier voor grote problemen: een gigantisch deel van het stadion stond onder water! Deze keer duurde de wederopbouw gelukkig iets korter, want in 1959 werd alweer de eerste wedstrijd gevierd.

Het Mestalla-stadion heeft decor gestaan voor diverse grote wedstrijden, waaronder tijdens het WK in Spanje van ’82, enkele mooie finales van de Copa del Rey en de Olympische Spelen van ’92.

Mestalla Forever Tour

Sinds 2013 is het mogelijk om een Mestalla Forever Tour te maken in het stadion. Je loopt hier onder andere door de kleedkamers, komt op het veld, kijkt in de perszaal en ziet de belangrijkste trofeeën van de club. Je loopt tijdens de tour onder andere langs een muur vol attributen van bekende oud-spelers van Valencia C.F.

Denk bijvoorbeeld aan de door gras groen gekleurde voetbalschoenen van oud-speler David Silva, die momenteel uitkomt voor het Engelse Manchester City. Ook bijzonder is de oude keramieke bar binnen in het stadion die nog helemaal intact is gebleven. En natuurlijk kun je de voetbalshirts van de voetbalclub door de jaren heen bekijken.

Patrick Kluivert en Ronald Koeman

Het is geen lange lijst, maar Valencia C.F. kent 4 Nederlandse oud-spelers, namelijk Patrick Kluivert, Faas Wilkes, Johnny Rep en Hedwiges Maduro. En op een blauwe maandag was Ronald Koeman trainer van het elftal, al bleek dat geen groot succes. Hij wist wel de Spaanse beker met het team te winnen, maar hield het in totaal niet langer dan zes maanden vol bij de club.

F.C. Groningen

Maarten werd even trots toen hij het zag, want aan een muur in het stadion hangen enkele vaantjes van belangrijke wedstrijden die Valencia C.F. gespeeld heeft. Er hangen onder andere vlaggen van Manchester City en Barcelona, de grootste Nederlandse clubs zijn er niet te vinden, maar er hangt wél één Nederlands clubvaantje en die is notebene van F.C. Groningen!

Manolo el del Bombo y su Museo Deportivo

Tegenover het Mestalla-stadion zit een pareltje waar je zeker naar binnen moet lopen. Overdag in alle rust om even een kopje koffie te drinken, maar vooral ook op wedstrijddagen wanneer het café min of meer uit zijn voegen barst. Manolo el del Bombo y su Museo Deportivo zit hier al sinds jaar en dag en is hét café voor een voetbalwedstrijd van Valencia C.F. Hier hangt echt zo’n heerlijke voetbalsfeer!

Tijden Mestalla Forever Tour

Maandag tot en met vrijdag: 09:30 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 18:30 uur

In het weekend en op feestdagen telefonisch informeren naar de mogelijkheden.

Voor mensen die slecht ter been zijn of bijvoorbeeld rolstoelgebruikers, is de reguliere tour niet mogelijk. Maar er wordt een alternatief aangeboden en je kunt hiernaar informeren door van tevoren contact op te nemen met het stadion.

Locatie

Avenida de Suecia S/N