Wandel, sport en relax in het geweldige Jardín del Turia!

rivierbedding-valencia-jardin-del-turia

Het is 9 kilometer lang, heeft 23 bruggen en meer dan 25 sportmogelijkheden. Het park Jardín del Turia is een van dé plekken waar je geweest móet zijn als je in Valencia bent.

Overstroming
Ooit stroomde hier Río Turia, maar 14 oktober 1957 kwam het water veel te hoog te staan waardoor het overstroomde. Ruim 3000 huishoudens kwamen zonder huis te zitten en er zouden minstens 81 mensen bij omgekomen zijn. En natuurlijk een gigantische schade. Een heftige gebeurtenis voor de stad waarna werd besloten de rivier geheel droog te leggen. Men probeerde er vervolgens een autoweg van te maken, maar daar werd een stokje voor gestoken. De rivier werd verplaatst naar buiten het centrum en hierdoor kon in 1986 het park geopend worden met de naam Jardín del Turia. 

Atletiekstadion, rugbyveld en flessenbomen
Uiteindelijk een geluk bij een ongeluk, want dit park is een van de topattracties van Valencia. Het is heerlijk om doorheen te fietsen, hard te lopen en te wandelen. Je hebt er talloze sportvelden, zoals een voetbalveld, rugbyveld en softbalveld. Er zijn allerlei fitnessapparaten, tafeltennistafels en er is zelfs een atletiekstadion, Estadi del Turia! Naast alle sportmogelijkheden vind je er de mooiste bomen, bloemen en planten. Palmbomen, flessenbomen, vuurbomen, noem het maar op!

138 na Christus
Toen Valencia in 138 na Christus ontdekt werd, liep daar al de rivier Turia. De bruggen die er toen overheen liepen, zijn er nog steeds! En dat is prachtig wanneer je er doorheen loopt of fietst. Ook de muren rondom je zijn zo oud en dat geeft een heel bijzonder gevoel wanneer je in het park bent.

Het park begint (of eindigt, net hoe je het bekijkt) links met Bioparc, een dierentuin. En eindigt bij Ciudad de las Artes y las CienciasHet is altijd open en gratis te bezoeken. Er zijn enkele terrasjes waar je een klein drankje, hapje of ijsje kunt nuttigen.  

Adres
Zie hieronder op de kaart. Het park loopt boven het oude centrum langs.

In onderstaande vlog fietsen we door het park!

2 Comments on “Wandel, sport en relax in het geweldige Jardín del Turia!”

Wat vind je ervan?