Iglesia de los Santos Juanes: pracht en praal!

iglesia-de-los-santos-juanes-valencia

Iglesia de los Santos Juanes is een prachtige kerk. Deze staat naast de grote overdekte markthal Mercat Central en tegenover de voor Valencia van veel betekenis zijnde zijdebeurs La Lonja. Je kunt dus drie historische plekken in één ochtend of middag bezoeken.

Iglesia de los Santos Juanes

Moskee

Iglesia de los Santos Juanes heeft een lange historie. Het was namelijk eerst een moskee, die later in het jaar 1240 werd omgebouwd tot kapel. Dat gebeurde heel veel in Valencia, zoals met Catedral de Valencia. De kapel werd bovenop de moskee en Arabische muur gebouwd, ook wel Boatella genoemd. Het schip en het blinde oog bleven tijdens en na die werkzaamheden intact. Het blinde oog heet ook wel ‘La O’, vernoemd naar de ‘o’ in Sant Joan. Dit oog is rood en bevindt zich boven de plek waar de dominee staat te preken.

Vuurzee

In 1592 leed de kerk een enorme brand, waardoor een groot deel werd verwoest. Daarom moest de kerk bijna geheel gereconstrueerd worden gedurende de zeventiende en achttiende eeuw. Iglesia de los Santos Juanes onderscheidt zich vooral vanwege de gigantische stenen retabel aan de achterkant van het enorme gebouw. Aan de retabel zit een mooi terras, waar met katholieke feestdagen gezongen wordt.

Giacomo Bertesi

In de tempel van de kerk zie je een en al barok terug met beelden van beeldhouwer Giacomo Bertesi (1643-1710). Deze beelden representeren de twaalf stammen van Israël, die voortkwamen uit de twaalf zonen van de bijbelse figuur Jakob. Ofwel de zonen Ruben, Simeon, Levi, Juda, Dan, Naftali, Gad, Aser, Issachar, Zebulon, Jozef en Benjamin. 

Antonio Palomino

Schilderskunstenaar Antonio Palomino (1655-1627) heeft in veel belangrijke en imposante gebouwen in Spanje zijn schilderskunsten toegepast. In Iglesia de los Santos Juanes betreft het zijn fresco’s in de welvingen van de kerk. Als je naar Granada gaat, kom je zijn werken tegen in Cartuja de Granada. Of als je naar de hoofdstad van Spanje gaat, zie je de schilderingen van Antonio Palomino in het  museum Prado.

Wat heel bijzonder aan deze kerk is, is dat de voorkant er totaal anders uitziet dan de achterkant. De ene zijde met heel veel pracht en praal en de andere zijde eigenlijk heel saai.

Prijzen

Gratis

Locatie

Plaza del Mercado

iglesia-santos-juanes