Museo de la Seda: het zijdemuseum van Valencia!

bezienswaardigheden-valencia-zijdemuseum-museo-de-la-seda

Als je de vele processies in Valencia ziet, dan valt het eigenlijk al wel snel op: Valencia is de stad van de zijde. Nu is La Lonja de la Seda, de oude zijdebeurs, al een prachtige plek voor een stukje bewaarde geschiedenis van de zijde. Maar je kunt tegenwoordig ook het zijdemuseum bezoeken. El Museo de la Seda!

Museo de la Seda

Om het belang van de zijde voor Valencia te laten zien, is in juni 2016 het zijdemuseum geopend, gehuisvest in het prachtige barokke gebouw el Colegio del Arte Mayor. Je ontdekt hier alles over de historie van de zijde en de belangrijke plaats van Valencia in de zijderoute. Ook is een deel van een van de oudste bibliotheken van Europa hier nog intact en te bezoeken. Boven in het gebouw vind je enkele prachtige zalen, zoals la Sala de la Fama, dat een fantastische keramiekvloer heeft van meer dan 2000 stenen en het succes van de zijde in de 18de eeuw laat zien. Verder kun je in het museum de oude zijdewerktuigen bewonderen en vele zijdeproducten bekijken, zoals oude kledij.

Na een bezoek aan het museum kom je terecht in het bijbehorende winkeltje, waar je de verleiding bijna niet kunt weerstaan om er iets te kopen. En als het zonnetje schijnt, loop ook even naar buiten naar Espai Seda. Een prachtige patio met een mooi terras waar je iets kunt eten en drinken!

Geschiedenis van de zijde

In de tijd dat de Moren een overgroot deel van Spanje in bezit hadden, kwam men in Valencia voor het eerst in aanraking met de zijde. In de 8ste eeuw besloot men om veel moerbeibomen in de stad te planten, met name in de wijk Velluters, waar het zijdemuseum is gevestigd. Een moerbeiboom is immers de basis van zijde; met de blaadjes van alleen deze boom kan de zijderups zich helemaal volproppen. De wijk Velluters had op het hoogtepunt ruim 5000 werkplaatsen en er werd een zijdecollege geopend, El Colegio del Arte Mayor, dat nog steeds in gebruik is.

In de 15de eeuw werd vervolgens ook La Lonja de la Seda gebouwd en daarmee was Valencia dé zijdestad van Spanje, al dan niet van Europa. Eind 18de eeuw begon de productie aardig terug te lopen, maar de Valenciaanse tradities hebben de zijde altijd in stand gehouden. Kijk alleen maar naar de vele zijdekostuums tijdens de Valenciaanse feestdagen.

Seda

Tips en omgeving

Om voordeliger uit te zijn, kun je een voordeelkaart kopen om Museo de la Seda en La Lonja te bezoeken. Als je voor of na je bezoek een wandeling wilt maken door een park, dan is Jardines del Hospital een fijn plek om te ontspannen. Dit ligt achter het zijdemuseum. Op kleine afstand staat de stierenarena, waar je op de middenstip kunt staan en het bijbehorende msueum. Estación del Norte staat ernaast, wat prachtig is om te bekijken en waarvandaan je een trein kunt nemen naar een andere stad of een mooi dorp.

Openingstijden

Zondag en maandag: 10:00 uur tot 15:00 uur
Dinsdag tot en met zaterdag: 10:00 uur tot 19:00 uur

Prijzen

Reguliere entreeprijs: €6,-
Voor studenten en gepensioneerden: €4,50

Website

Liever een tour met een gids? Dat is mogelijk voor groepen vanaf 10 personen.
Kijk voor meer informatie hierover op de website van het museum.

Locatie

Calle Hospital, 7

NB. Foto’s maken in het museum is niet toegestaan. Vandaar dat we daarvan geen foto’s in het artikel hebben staan.