Plaza de Toros: architectonisch hoogstandje

plaza-de-toros-valencia-stierenarena

Wat zich binnen Plaza de Toros afspeelt en heeft afgespeeld, daar heeft een ieder zo zijn mening over. Maar over een ding kunnen we het wel allemaal eens zijn: het gebouw is prachtig!

Plaza de Toros

De stierenarena is ontworpen door de Spaanse architect Sebastián Monleón Estellés en werd halverwege de 19e eeuw gebouwd, tussen 1850 en 1859. Het is in neo-mudejarstijl gebouwd. Deze stijl is een combinatie van moorse en christelijke invloeden en is bijna alleen maar in Spanje te vinden. Het kenmerkt zich onder meer door de vele bogen in gebouwen, zoals ook te zien is bij Plaza de Toros in Valencia. De stierearena bevindt zich naast het imposante treinstation Estacion del Norte en is 17,5 meter hoog. De piste heeft een diameter van 52 meter en er is totaal plaats voor ruim 12.000 mensen.

Concentratiekamp

Op 22 juni 1859 vond het eerste stierengevecht plaats in deze arena. Vele gevechten volgden, maar in 1936 was het een decor voor heel andere praktijken. Toen brak de Spaanse burgeroorlog uit en werd Plaza de Toros een concentratiekamp en gevangenis waar zelfs executies plaatsvonden. Omwonenden liepen af en aan naar de stierenarena om via de deuren eten te geven aan de gevangenen, maar ook om de dode familieleden hier op te halen. Dit duurde tot aan 1939, het einde van de burgeroorlog.

Zoals op vele plekken in Spanje is stierenvechten lang niet meer zo populair als in het verleden. In Valencia vindt alleen tijdens belangrijke feesten een stierengevecht plaats. Dit is in maart tijdens het beroemde Las Fallas, in juli tijdens Feria de Valencia en in oktober tijdens de Valenciaanse feestdag Nou d’Octubre.

Het stierengevecht

Stierengevechten zijn grandes espectáculos met paarden, stieren en natuurlijk de matadores. Deze traditie is door de Spaanse overheid bestempeld tot cultureel erfgoed. Elk gevecht bestaat uit 3 fases: tercio de varas, tercio de banderillas  en tercio de muerte.

Tercio de varas bestaat eerst uit een optocht van de matadors, hulpjes en de picadors te paard. Daarna steken picadores de stier in een zijn nek, zodat deze nog moeilijk zijn hoofd omhoog kan bewegen. Op deze manier wordt het voor de matador makkelijker om de stier te doden.

In de tweede fase tercio de banderillas wordt de stier nog verder verzwakt door de banderilleros (hulpjes) van de matador. Deze mannen steken de stieren in de nek met banderillas (versierde stokken met weerhaken).

En dan de laatste fase… tercio de muerte. Dit betekent dat de stier het loodje zal leggen. De matador wappert op een flamboyante manier met zijn doek om de stier uit te dagen. Na een paar minuten is het tijd voor la muerte (de doding). De matador doorboort het hart van de stier met een gekromd zwaard tussen de ribben door. Het dier zakt door zijn hoeven en belandt in de stierenhemel.

Spaanse gezelligheid

Veel Spanjaarden gaan niet alleen naar de stierengevechten om het spel an sich te aanschouwen, maar ook om elkaar te ontmoeten. Ze maken er een gezellige dag van. Vrienden en familie nemen wijn, bier en hapjes mee en genieten daar eigenlijk het meeste van. Het lijkt wel een picknick in de arena.

Kaartjes stierengevechten

Ga naar deze website voor kaartjes voor stierengevechten

Museo Taurino

Om meer te weten te komen over de stierengevechten en Plaza de Toros kun je het museum bezoeken dat aan de arena vastzit. In Museo Taurino zie je bijvoorbeeld de prachtige pakjes waarin de matadores vechten, kun je filmpjes van de gevechten zien en veel lezen en bekijken over de geschiedenis van Plaza de Toros.

Met een kaartje voor het museum is het ook mogelijk om de stierenarena te bekijken. Loop de piste op, ga naar de juryplekken bovenaan de tribune en bekijk de stierenstallen.

Concerten en evenementen

Naast de stierengevechten kun je veel meer beleven in de stierenarena. Denk aan concerten van Ricky Martin, bekende Spaanse zangers en deejays en internationale artiesten. Maar ook theater en sportevenementen als het tennistoernooi Copa de Davis (Davis Cup) met Rafael Nadal.

Omgeving

Naast de stierenarena staat het prachtige Estación del Norte. Ook heel dichtbij ligt het plein Plaza del Ayuntamiento met daaraan het gemeentehuis van Valencia, el ayuntamiento. Overnacht je graag in de buurt van Plaza de Toros? Boek dan een kamer bij Zalamara of Sohotel. Tegenover de tweede accommodatie is de bushalte, waarvandaan je de bus naar Albufera kunt nemen.

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag: 10:00 – 19:00 uur
Zondag en feestdagen: 10:00 – 14:00 uur
Maandag, 1 januari, 1 mei en 25 december: gesloten

Prijzen

€2,- (regulier)
€1,- (studenten, 65-plussers)
gratis: zaterdag, zondag, feestdagen, 18 mei en kinderen tot 7 jaar

Website

Meer informatie vind je op de website van Museo Taurino

Bereikbaarheid

Metrohalte Xátiva bevindt zich recht voor de stierenarena.

Adres

Passatge Doctor Serra, 10