Xàtiva: reusachtig kasteel op de berg

Xàtiva

Xàtiva is een beeldschoon dorpje dat heel goed én snel met de trein te bereiken is vanuit Valencia. Reizen in Spanje is overigens veel goedkoper dan in Nederland. Betaal je in Nederland ongeveer €25,- voor een enkeltje van Amsterdam naar Groningen, voor een Spaans ritje ben je voor dezelfde afstand más o menos de helft kwijt. Xàtiva ligt op 60 kilometer afstand van Valencia, richting het zuiden en is een lust voor het oog!

Xátiva

Colegiata Basílica de Santa María

Xàtiva staat vooral bekend om zijn gigantische kasteel, maar de stad heeft veel meer dan dat. Het eerste woord dat bij ons opkomt, is ‘pompeus’. Als je naar binnen stapt, is dat ‘kitsch’. Ongelooflijk veel goud. Deze woorden omschrijven Colegiata Basílica de Santa María. De kerk waarborgt ontzettend veel gouden beelden, zoals het gouden kalf, Maria en allerlei geestelijken en engelen.

Buiten staat een standbeeld van paus Calixtus III, die na zijn geboorte Alonso de Borja werd genoemd. In 1453 was hij voorstander van een kruistocht tegen de Turken. Daarnaast zorgde Calixtus III ervoor dat Jeanne d’Arc, na in 1531 terechtgesteld en verbrand te zijn op de brandstapel, onschuldig werd verklaard in 1956.

Met de bouw van de basiliek werd in de zestiende eeuw begonnen, maar is nog steeds niet tot een einde gekomen. Het heeft daardoor verschillende stijlen uit verschillende eeuwen en van verschillende architecten: gotisch, renaissance, barok en neo-klassiek. Deze basiliek waarborgt ook een museum.

Hospital Reial

Het ziekenhuis Hospital Reial werd halverwege de dertiende eeuw voor koning Jaume I gebouwd en heeft vijf eeuwen lang hiervoor gediend. Tegenwoordig is het een toeristische attractie. In 2006 zijn veel ornamenten in de kapel opgekalefaterd vanwege een expositie die toen gehouden werd. Dit imposante ziekenhuis staat tegenover de basiliek Colegiata Basílica de Santa María.

El Castell

We dwarrelen verder door de steegjes van Xátiva, door de natuur en uiteindelijk staan we bovenaan de berg. Daarop staat een prachtig kasteel met een vrij simpele naam: El Castell. Dat bestaat uit het betere (Castell Major) en het mindere deel (Castell Menor). Het kasteel heeft vaak gefungeerd als verdedigingsfunctie in conflicten, zoals de oorlogen tegen de regio Castilië. Het grootste deel van de muren zijn gotisch of islamitisch. Voor de rest juist Iberisch en Romaans.

Hannibal

Er gaan verhalen dat de wereldbekende legeraanvoerder Hannibal (247-183 voor Christus) en zijn vrouw prinses Himilce tijdens hun verblijf in Castell Menor hun zoon hier ter aarde hebben gebracht. Delen van het kasteel zijn naar Hannibal en Himilce vernoemd, zoals de poort van Hanibal (puerta de Ánibal) en het balkon van Himilce (balcón de Himilce).

Je bent wel een tijdje zoet in het kasteel. Wat je er allemaal nog meer tegenkomt? Prachtige torens met prachtige uitzichten over de stad en landerijen. Een mooie kapel, ook wel Capilla de la Reine María genoemd. En wat dacht je van een gevangenis? La Celda del Conde d’Urgell. En dan heb je nog de strak aangelegde tuinen van IBN Hazm.

Wij raden aan om door de bergen te wandelen om zo uiteindelijk bij het kasteel te komen. Je komt dan van alles tegen, zoals enkele bijzondere ruïnes, grotten, kerken (Eglésia de Sant Feliu) en veel meer. Maar als je slecht te voet bent of weinig tijd hebt, kun je ook lekker in een treintje zitten dat jou naar het kasteel brengt. Dat kan ’s middags om 12:30 uur en 16:30 uur en duurt 20 minuten. Je kunt dan een uur lang in rondlopen en daarna word je weer teruggereden naar het centrum van Xàtiva. Wat kost dat dan? Nou, €4,20.

Openingstijden

Dinsdag tot en met zondag
April tot en met oktober: 10:00 tot 19:00 uur
November tot en met maart: 10:00 tot 18:00 uur
Maandagen en feestdagen: gesloten

Prijzen

Volwassenen: €2,40
Tot 18 jaar: €1,20
Onder de 10 jaar: gratis
Gepensioneerden: €1,20

Eglésia de Sant Feliu

Tijdens je wandeling naar boven naar het kasteel, kun je de oudste kerk van Xàtiva bezoeken. Je klopt aan bij het huis dat ernaast staat. Een vrouwtje doet dan open. Zij loopt via haar huis de kerk en jij moet dan voor de poort van de kerk gaan staan. Even wachten en dan open de dame haar deuren. Stap naar binnen en aanschouw de schoonheid. En je betaalt er helemaal niets voor! Hoewel je natuurlijk best een eurootje kunt geven…

Openingstijden

Winterperiode: 10:00 tot 13:00 uur en van 15:00 tot 18:00 uur
Zondag: 10:00 tot 13:00 uur
Maandag: gesloten

Zomerperiode: 10:00 tot 13:00 uur en van 16:00 tot 19:00 uur
Zondag: 10:00 tot 13:00 uur

Gesloten: 8, 9 en 10 juli, 1 september tot en met 5 oktober

Plaça del Mercat

Iedere stad heeft zijn marktplein, dat vaak in het centrum ligt. In Xàtiva is dat ook het geval. Aan weerszijden heb je allemaal cafés, restaurantjes, winkels en groenteboeren. Wij ploffen dan ook even neer om te genieten van een koud biertje. In een zijstraatje (Calle Pescadería) zit aan het eind een kleine overdekte markt. Na het drankje lopen we daar ook nog even binnen. Het stelt weinig voor, maar is wel leuk om gezien te hebben. Na het doorkruisen van meer straatjes, schuiven we bij een tafeltje aan in een restaurant dichtbij het marktplein.

Meer

Natuurlijk is er nog meer te bezoeken in Xàtiva, zoals het plein Plaça de la Trinitat, het museum Museo Municipal de L’Almodi en vele kerken en kathedralen. Je kunt hier één dagje rondlopen, maar een nachtje in een hotel verblijven, geeft je iets meer ontspanning.

Bezoek naast Xàtiva ook het idyllische bergdorpje Vilafamés, het prachtige stadje Sagunto, de historische wijnstad Requena, glorieus Guadalest of magisch schiereiland Peñiscola.

Bereikbaarheid

Goedkoop en met keuze uit veel verschillende tijdstippen reis je met Renfe Cercanias. Dit kost €8,70. De reis duurt alleen wel wat langer (50 minuten) dan met de snelle trein (35 tot 45 minuten) van Renfe. Op bepaalde tijdstippen is de gewone Renfe-trein goedkoper (enkeltje vanaf €3,40) dan Cercanias, maar vaak duurder (tot €17,-).