Estación del Norte: een prachtig grotesk treinstation

Estación-Norte

Het Estación del Norte ligt op 200 meter lopen van Plaza del Ayuntamiento en direct naast de stierenarenaMet minimaal 14 miljoen passagiers per jaar is dit het hoofdstation van Valencia dat tevens dit jaar haar 100-jarige bestaan viert.

Geschiedenis
Het station werd ontworpen door Demetrio Ribes, een van de meest vooraanstaande architecten die Valencia heeft gehad. In 1907 begon men met de bouw en in 1917 kon het dan eindelijk in gebruik worden genomen. Het station is horizontaal gebouwd met zowel aan beide hoeken als in het midden een toren. Het is grotendeels gebouwd in art nouveau-stijl en kenmerkt zich door de prachtige gevels met onder andere sinaasappels, bloemen en planten. Dit staat voor de Valenciaanse landbouw. Ook zie je op de gevel op meerdere plekken het schild van Valencia; rood met gouden strepen. Bovenop de middelste toren pronkt een gigantische adelaar die synoniem staat voor snelheid.

Mix van kunststijlen
Als je de gehele buitenkant van het Estación del Norte bestudeerd hebt, loop je vervolgens naar binnen waar ook een en al schoonheid te bewonderen is. De binnenkant is een combinatie van mozaïek, keramiek, hout, marmer en glas. Prachtige pilaren, houten loketjes (die nog in werking zijn) en een mozaïek plafond. Wat het interieur van het station zo bijzonder maakt, is juist die combinatie van verschillende stijlen. Leuk detail zijn de kleine bordjes die boven alle deuren en op muren hangen. In gouden letters tussen het mozaïek staat namelijk in allerlei talen ‘goede reis’  geschreven.

Loop je door de prachtige hal, dan kom je bij de perrons waar de treinen klaar staat voor vertrek. En verder vind je daar enkele winkeltjes, kiosken en eetgelegenheden.

Je kunt natuurlijk met de trein reizen vanaf het Estación del Norte, maar je kunt er ook voor kiezen om de auto te pakken. Achter het station zitten namelijk autoverhuurbedrijven.

Bezoek het Estación del Norte in ieder geval wel, want het is daadwerkelijk prachtig!

Adres
Calle Xàtiva, 24

One Comment on “Estación del Norte: een prachtig grotesk treinstation”

  1. Prachtig! Volgende keer in Valencia gaan we het station zeker bezoeken!
    Dank jullie wel Maarten en Joanne.
    Liefs en een dikke zoen!

Wat vind je ervan?