Jardines del Hospital: heerlijk onontdekt park met historie!

Parken-Valencia-Jardines-del-Hospital

Jardines del Hospital betekent letterlijk Tuinen van het Ziekenhuis en dat is ook precies wat het is. Althans, was. In de 15e eeuw stond hier namelijk een groot ziekenhuis! Nu zie je hier nog enkele resten van het hospitaal, maar verder is het een heerlijk parkje om in te relaxen, rond te lopen en neer te ploffen op een lekker terras. Omdat er nog wat overblijfselen te zien zijn in het park, heeft het ook de naam: Jardin Arqueológico.

Voormalig ziekenhuis
Je kunt via meerdere ingangen het park betreden en twee daarvan zijn de voormalige ingangen van het ziekenhuis en de faculteit Facultad de Medicina, die aan het ziekenhuis verbonden was. De ingang van de faculteit zit aan Calle Guillem de Castro en zijn drie bogen met boven elke boog een afbeelding. Op deze afbeeldingen zijn 4 personen te zien, namelijk Hipócrates, Abens Chol Chol, Crisóstomo Martinez en Andrés Piquer. Alle vier belangrijke personen in de medische wereld. Aan de linkerzijde van Jardines del Hospital is eveneens een ingang te zien waarboven de naam prijkt: Hospital Provincial.

Parken-Valencia-Jardines-del-Hospital

Tot halverwege de 20e eeuw was dit ziekenhuis nog altijd in gebruik. Maar in 1960 werd besloten om de gehele faculteit te verplaatsen naar een nieuwe locatie aan Avenida de Blasco Ibañez en twee jaar later verhuisde het ziekenhuis zelf naar Avenida del Cid. Daarmee kwam het complete ziekenhuis met faculteit leeg te staan en besloot men de boel dan maar te slopen! Gelukkig was er een actiegroep die voorkwam dat daadwerkelijk alles werd gesloopt. Vandaar dat er in Jardines del Hospital nu nog steeds overblijfselen te zien zijn.

Archeologische vondsten
Als je door het park loopt, zul je een grote plek aantreffen waar tal van archeologische vondsten liggen, zoals oude pilaren. Dit zijn zowel restanten van het ziekenhuis als ook van andere historische monumenten die rondom het ziekenhuis stonden. Ten tijde dat men deze restanten ontdekte, stuitte men ook op menselijke resten! Niet zo vreemd, want op die plek bevond zich vroeger een ziekenhuisbegraafplaats.

Verstopt terras
Naast de oude ingangen en archeologische vondsten is er nog meer te zien in Jardines del Hospital. Zo staat er de oude bibliotheek van de stad die nog steeds in gebruik is. Een grote brand verwoestte eeuwen geleden bijna de gehele bibliotheek, behalve de oude officiële ingang. Die staat er nog steeds en het gebouw is gelukkig in oude ere hersteld! Aan de rand van Jardines del Hospital vind je nog een mooie oud kapelletje: Ermita de Santa Lucía en middenin het park is een heerlijk terras!

Omgeving
Heb je het hele park ontdekt? Vanaf hier loop je in 1 minuut naar het prachtige zijdemuseum en in 10 minuten sta je op Plaza del Ayuntamiento of bij het mooie Estación del Norte.