7 x typisch Valenciaanse drankjes

typisch-valencia-agua-valencia

Wanneer je in Valencia bent en je op elk terrasje neerploft, dan moet je natuurlijk wel de lokale drankjes proberen! En dat zijn er nogal wat. Van verfrissende zomerse sapjes tot aan alcoholisch vloeibaar goud. Hieronder lees je welke typisch Valenciaanse drankjes je zeker eens moet proeven.

7 x typisch Valenciaanse drankjes

Horchata

Wellicht zijn de vele kraampjes door de stad je al opgevallen: hier kun je een lekker bekertje horchata krijgen. Wat is het nou precies? Horchata is gemaakt van de chufa. Chufa is een tijgernoot dat groeit in het gebied rondom Alboraya, dichtbij Valencia. Deze tijgernoot wordt ook wel aardamandel genoemd. Deze benaming is vooral bekend bij de boeren waar dit als onkruid tussen de gewassen groeit. Toch hoeft onkruid niet weggegooid te worden, want van de chufa maken ze dus het verfrissende drankje horchata. De tijgernoten worden gemixt met water en suiker wat resulteert in deze melkachtige substantie. En dé combinatie met horchata is een zoete fartón, eveneens typisch Valenciaans. Dit is een zoetig deegbroodje.

typisch-horchata-valencia

Agua de Valencia

Tja, in de stad van de sinaasappelen kan een drankje met dit fruit natuurlijk niet ontbreken. Voeg wat alcohol toe aan de sinaasappelsap en je hebt Agua de Valencia. Althans, niet zomaar een beetje alcohol. De basis van dit drankje is cava of champagne. Daaraan wordt de sinaasappelsap toegevoegd en vervolgens nog een scheutje gin en wodka. Het typisch Valenciaanse drankje wordt meestal geserveerd in een grote kan zodat je steeds een beetje kunt bijschenken. Agua de Valencia werd eind jaren ’50 geintroduceerd in Valencia en is tot op heden nog steeds een van de populairste bebidas in de stad en dus met recht een typisch Valenciaans drankje.

typisch-valencia-agua-valencia

Cerveza Turia

De naam Turia zegt je wellicht al iets als je in Valencia bent: natuurlijk van de oude rivier Jardín del Turia! En gezien de Valencianen maar wat trots zijn op deze naam, kent de stad inmiddels haar eigen bier: Cerveza Turia! Het bier bestaat eigenlijk al vele jaren, namelijk sinds 1935. Maar onder meer de oorlog en vele concurrentie met andere bieren, deed het bier bijna de das om. Toch wist één van de vele soorten Turia-bieren het te overleven: Turia Märzen. Inmiddels is het bier niet meer weg te denken uit Valencia en is die op een warme zomerdag of op welke dag dan ook, zeer welkom!

typisch-valencia-agua-valencia

Leche Merengada

Leche Merengada is een drankje dat je op verschillende manieren kunt nuttigen. Wat is het precies? Het is een verfrissend Valenciaans drankje gemaakt van melk, eiwitten, kaneel, suiker en citroen. Eventueel nog een beetje vanille erbij. Leche Merengada moet vooral lekker koud zijn en drink je als een soort combinatie tussen een sorbet en een milkshake. Máár je kunt in Valencia op veel plekken ook ijs krijgen in de smaak leche merengada. En dat is heerlijk! Doe dit bijvoorbeeld bij de beste ijssalon van Valencia: La Nocciola Toscana.

typisch-valencia-leche-merengada

Wijn uit Utiel-Requena

Het is natuurlijk heel makkelijk en vertrouwd om een Rioja te bestellen als je op het terras zit. Maar weet je dat Valencia ook haar eigen wijnen heeft? En dat die ook nog eens heel lekker zijn? De meeste wijnen uit Valencia komen uit de streek Utiel-Requena. Hier staan vele bodega’s van heel klein en familiair tot aan gigantische wijnhuizen die hun wijnen exporteren over de hele wereld! De streek heeft ook nog eens zijn eigen druif, genaamd Bobal. Probeer vooral eens een 100% Bobal-wijn!

Enkele tips van ons:

  • Illusionat, Extremo, Malcriat en Maneras de Vivir (Bodega Celler Cata Ruz)
  • Cepas Viejas, DNA (Murviedro)
  • Las Aves de Paso (Lo Necesario)
  • Enterizo Reserva (Coviñas)
  • Laudum Vino Blanco (Bocopa)
  • Rebellia, Caprasia, Pago de los Balagueses (Vegalfaro)
bodega-vegalfaro

Mistela

Hier kom je meestal niet onderuit na een etentje in de stad: een mistela! Het is een soort zoete wijn dat lijkt op een dessertwijn. Je hoeft hier geen groot glas van op te drinken, maar je krijgt het meestal geserveerd in een likeurglaasje bij het dessert, el postre. Bij mistela wordt er alcohol toegevoegd aan niet-gefermenteerde druivensap. Doordat er alcohol wordt toegevoegd aan deze sap, stopt het fermentatieproces waardoor het drankje heel zoet blijft. Normaal gesproken zet de fermentatie bij een wijn gewoon door en worden de suiker uiteindelijk omgezet in alcohol. Dat is bij een mistela dus niet het geval, waardoor het een zoet, dessertdrankje is!

gastronomie-valencia-taska-la-reina

Tyris

Cerveza Turia is hét bier van Valencia, maar er is inmiddels ook een Valenciaans speciaalbier op de markt: Tyris! Het begon in 2009 toen Gonzalo Abia en Daniel Vara in andere landen in Europa het grote aanbod van speciaalbieren zagen. Dat moest toch ook wel in Valencia kunnen, was hun gedachte. En zo geschiedde, want niet veel later werd hun eerste Tyris-bier getapt. Inmiddels hebben ze verschillende soorten Tyris-bieren zoals Paquita Brown, Smoky Porter en hun eigen I.P.A. Benieuwd naar deze biertjes? Proef ze bij het gezellige Tyris on Tap!

tyris-valencia

Wat vind je ervan?