Hemelvaart heilige maagd Maria: programma 2018

Hemelvaart-Valencia-Maria-Asuncion-Virgen

Op 15 augustus viert men in Spanje traditiegetrouw Asunción de la Virgen, oftewel de Hemelvaart van de heilige maagd Maria. In Valencia wordt dit onder andere gevierd met plechtige processies. Bekijk hier het hele programma.

In Nederland kennen we de Hemelvaart van Maria niet als feestdag, maar in vele landen in Europa en daarbuiten is dit een officiële feestdag. Vandaar dat men ook in Valencia op woensdag 15 augustus vrij zal zijn om dit katholieke feest te vieren.

Men noemt dit feest ook wel Maria Hemelvaart of Maria-Tenhemelopneming. Bij dit feest herdenken de Katholieken dat God Maria met haar lichaam en ziel opnam in de hemel. Asunción de la Virgen wordt sinds het einde van de 6e eeuw gevierd in de veelal westerse landen. Keizer Mauritius introduceerde het feest in Byzantium, het vroegere Istanbul. Uiteindelijk benoemde de Italiaanse paus Pius XII pas in 1950 het feest tot een officiële dogma.

HET PROGRAMMA

De Valencianen vieren de Hemelvaart van de maagd Maria uitgebreid met enkele optochten en meerdere missen in de kerk.

14 augustus:

18:30 uur: De eerste avondgebeden voorafgaande aan de feestdag. Locatie: Catedral de Valencia

catedral-valencia

15 augustus:

09:35 uur: Verplaatsing van Maria vanaf de kerk Iglesia del Milagro naar de Catedral de Valencia op Plaza de la Reina. Deze optocht wordt gevormd door een beeld van de maagd Maria en daarbij loopt de Aartsbisschop samen met El Grup de Mecha. Zij staan voor de 12 apostelen die tijdens de dood van de maagd Maria bij haar aanwezig waren. Zij zullen tijdens de optocht muziek maken door het zingen van Valenciaanse liederen en het bespelen van instrumenten.

Route: Calle Trinquete de Caballero 4 (Iglesia del Milagro), Calle del Milagro, Calle de Cabillers, Plaza de la Reina, Catedral de Valencia.

Hemelvaart-Valencia-Maria-Asuncion-Virgen

10:00 uur: Aankomst bij de Catedral de Valencia. De maagd Maria zal naar het altaar gebracht worden, Altar Mayor, en aansluitend vindt dan de mis plaats waarbij de hemelvaart van haar herdacht wordt. Iedereen die hier bij aanwezig wil zijn, is welkom. De bel van de toren, de Micalet, zal luid klinken ter ere van de maagd Maria. Niet alleen op dat moment, maar de hele dag door met verschillende melodieën.

Hemelvaart-Valencia-Maria-Asuncion-Virgen

18:30 uur: De tweede avondgebeden. Locatie: Catedral de Valencia

19:00 uur: Plechtige processie waarbij de apostelen de maagd Maria weer terugbrengen naar de Iglesia del Milagro alwaar zij een jaar verblijft tot aan de volgende 15 augustus.

Route: Catedral de Valencia, Plaza de la Reina, Calle del Mar, Plaza San Vicente Ferrer, Calle Trinquete de Caballero 4 (Iglesia del Milagro).

Bekijk hier een samenvatting van de processie in 2017