Catedral de Valencia: mysterieus en gigantisch!

catedral-valencia

De Catedral de Valencia, oftewel de Kathedraal van Valencia, is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Valencia. Binnen liggen talloze schatten verborgen, de architectuur is zeer fraai en bovenop heb je een fantastisch uitzicht over de stad!

De Kathedraal van Valencia

Catedral de Valencia ligt direct naast de Basílica de la Virgen de los Desamparados. Hiervan werd de eerste steen al gelegd in 1262. Er stond op dat moment nog wel iets op die plek, namelijk een grote moskee. Maar na de Reconquista, de periode waarin de Spanjaarden de Moren versloegen, vond men dat er een kathedraal op die plek moest komen.

Architectuur

De Catedral de Valencia is grotendeels gebouwd in gotische stijl, maar heeft ook tal van elementen van de romaanse stijl, de Renaissance, barok, neoclassicisme en Franse gotische stijlen. Dit maakt de kathedraal extra uniek, want zo veel verschillende stijlen door elkaar heen is zeldzaam.

Catedral-de-Valencia

Drie ingangen

Catedral de Valencia heeft 3 verschillende ingangen, elk op een andere manier gebouwd. De oudste ingang is La Puerta de la Almoina die grenst aan Plaza de la Almoina. Deze ingang is eind 13de eeuw gebouwd en heeft meerdere bogen rondom de deur, elk in een andere stijl. Boven deze bogen zijn 14 hoofden te zien van 7 verschillende huwelijken. Het verhaal gaat dat de 7 mannen naar Valencia kwamen samen met 300 vrijgezelle jonkvrouwen en 7 van deze dames moesten uiteindelijk trouwen met deze 7 soldaten die hadden gevochten aan de kant van koning Jaime I. Hun namen staat tussen de hoofden geschreven. Er is zoveel te zien bij deze ingang, dat je vooral even moet blijven staan en kijken.

Catedral-Valencia

De tweede ingang is Puerta de los Apóstoles, gebouwd in de 14e eeuw door Nicolas de Ancona. De ingang is vernoemd naar de 12 apostelen die aan beide zijden van de ingang te zien zijn. Helaas was Nicolas de Ancona niet zo bekend met het soort steen waarmee hij bouwde, waardoor al snel veel afbrokkelde. Een eeuw later moest er zelfs al van alles gerepareerd worden! Boven de ingang zie je een grote Davids-ster met een diameter van 6.45 meter. Het is nog steeds onduidelijk waarom deze ster op deze kerk zit, maar het verhaal gaat dat er geldgebrek was tijdens de bouw van de kathedraal en dat Joodse geldschieters in ruil voor hun hulp deze ster boven de poort lieten plaatsen.

Catedral-de-Valencia

Puerta de los Hierros, de 3e ingang, is de hoofdingang van de kathedraal en was begin 18e eeuw helemaal klaar. De ingang is prachtig en duidelijk weer in heel andere stijl dan de twee andere ingangen. Deze is 36 meter hoog en doet denken aan een altaar in de kathedraal zelf. De ingang bestaat uit zogezegd drie kolommen met daarin verschillende Valenciaanse pauzen en bisschoppen afgebeeld, onder wie San Vicente Martir.

catedral-valencia

Toren Micalet

Links van de hoofdingang van Catedral de Valencia zie je de prachtige toren, oftewel de Micalet. Deze werd al in de 14e eeuw  in gotische stijl gebouwd en is 70 meter hoog.  Als je binnen bent, kun je via een wenteltrap helemaal omhoog in de toren en heb je bovenop een geweldig uitzicht over de stad! In de 15e eeuw is de Cimborrio gebouwd, de tweede toren van de kathedraal. Deze is 40 meter hoog en heeft veel ramen wat binnen in de kathedraal voor een prachtig lichtinval zorgt.

catedral-de-valencia

Obra Nova

Verder zie je als op Plaza de la Virgen staat, de Obra Nova wat een beetje doet denken aan het Romeinse Colosseum. Het zijn drie verdiepingen in elk een ander stijl: Renaissance, Toscaans en Ionisch. Het werd in de 16e eeuw gebouwd en o.a. gebruikt als podium om dingen te laten zien aan het publiek. Van leuke dingen zoals tijdens een processie als ook executies van koorheren.

Catedral-Valencia

De linkerarm van beschermheilige San Vicente Martir

Het interieur van de kathedraal is eveneens beeldschoon waar je zeker een tijdje kunt rondlopen. Zo is er het hoofdaltaar met daarop allerlei schilderingen, omlijst door gouden randen. Er zijn verschillende kapelletjes, zoals de prachtige Capilla del Santo Cáliz en de bijzondere Capilla de la Resurreccion. In laatstgenoemde kapel is namelijk sinds 1970 de linkerarm te zien van San Vicente Martir, een van de belangrijkste beschermheiligen van de stad Valencia.

Zonder twijfel is dit een van de hoogtepunten van Valencia. Het is niet zomaar een kathedraal, maar één met enorm veel historie en waar je zeker even zoet mee bent!

Openingstijden en entree

April – Oktober
Maandag t/m zaterdag van 10:00 – 18:30 uur
Zondag van 14:00 tot 18:30 uur

November – Maart
Maandag t/m zaterdag van 10:00 – 17:30
Zondag gesloten

Prijs kathedraal en museum

Regulier: €7,-
Groepen: €4,-
Gepensioneerden, invaliden en kinderen tot 12 jaar: €5,50
Zondag: gratis

Prijs toren Micalet

€2,-

Website

Ga hier naar de website van kathedraal

Adres

Plaza de la Reina