Basílica de la Virgen de los Desamparados

basiliek-valencia-Basílica-de-la-Virgen-de-los-Desamparados

Basílica de la Virgen de los Desamparados; van verre zie je deze basiliek al, tenminste als je bovenop de Torres de Quart of de Serranos staat. Je ziet dan ook tientallen andere religieuze gebouwen en torens boven de stad uitsteken, maar een heel belangrijke en imposante is Basílica de la Virgen de los Desamparados. De andere is de grote Catedral de Valencia (kathedraal). Beide te vinden op Plaza de la Virgen!

Basílica de la Virgen de los Desamparados

De officiële naam van de basiliek luidt Basílica de la Virgen de los Desamparados, oftewel de Basiliek van de Maagd van de Hulpelozen. Zodra je Plaza de la Virgen oploopt, wordt je aandacht direct naar deze prachtige basiliek getrokken. Het is een groot oranje-/roze-achtig gebouw met een gigantische koepel erbovenop. Tijdens de feestdag San Vicente Ferrer spelen de beste kindertoneelspelers op het plein het toneelstuk over deze heilige.

Koning Felipe IV

Ontworpen en gebouwd in de 17e eeuw tussen 1652 en 1667 nadat onder anderen koning Felipe IV hierop aandrong. Dit kwam mede doordat tijdens de pest de onderkoning Conde de Oropesa genezen zou zijn met hulp van de Maagd. Zowel de koning als onderkoning vonden daarom dat het tijd werd voor een waardig onderkomen voor deze Maagd van de Hulpelozen. Dat kwam uiteindelijk pal naast de Catedral de Valencia en de bouw werd uitgevoerd door Diego Martínez Ponce de Urrana.

Maagd van de Onschuldigen en Hulpelozen

De stijl van het gebouw past bij de late Renaissance. Een groot vierkant gebouw, symmetrisch, sober met een grote blauwe koepel bovenop. Van binnen is de Basiliek een en al pracht en praal. De koepel heeft van binnen prachtige plafondschilderingen en het interieur bestaat verder vooral uit beelden, ornamenten en natuurlijk de Maagd. Via een trap achter het altaar kun je naar boven lopen waar je uitkomt bij een kapel waarin de Maagd staat. Je staat dan in feite achter de Maagd staan, naar wie men vanaf beneden ook kijkt als je in de bankjes zit. Dit maakt de Basiliek extra bijzonder. Het beeld van de maagd zou overigens stammen uit circa 1414. In 1493 zou de basiliek de volledige naam Virgen de los Inocentes (onschuldigen) y los Desamparados (hulpelozen) hebben gekregen.

Omgeving

Je loopt zo door de basiliek heen naar Centro Arqueológico de la Almoina, waar je een reis maakt door de oorspronkelijke stad Valentia. Loop daarna door naar Plaza de la Reina om daar een terrasje te pikken of de toren beklimmen van Catedral de Valencia. Daaraan zit de zijstraat Calle del Mar, waar de dames Olga en Paloma je de lekkerste ijsbolletjes op een hoorntje scheppen.  

Openingstijden

Dagelijks van 07:00 uur tot 14:00 uur en van 16:30 uur tot 21:30 uur

Locatie

Plaza de la Virgen

Wat vind je ervan?