Basílica de la Virgen de los Desamparados

basiliek-valencia-Basílica-de-la-Virgen-de-los-Desamparados

Basílica de la Virgen de los Desamparados; van verre zie je deze basiliek al, tenminste als je bovenop de Torres de Quart of de Serranos staat. Je ziet dan ook tientallen andere religieuze gebouwen en torens boven de stad uitsteken, maar een heel belangrijke en imposante is Basílica de la Virgen de los Desamparados. De andere is de grote Catedral de Valencia (kathedraal). Beide te vinden op Plaza de la Virgen!

Basílica de la Virgen de los Desamparados
De officiële naam van de basiliek luidt Basílica de la Virgen de los Desamparados, oftewel de Basiliek van de Maagd van de hulpeloze. Zodra je Plaza de la Virgen oploopt, wordt je aandacht direct naar deze prachtige basiliek getrokken. Het is een groot oranje-/roze-achtig gebouw met een gigantische koepel erbovenop.

Geschiedenis
Ontworpen en gebouwd in de 17e eeuw tussen 1652 en 1667 nadat onder anderen koning Felipe IV hierop aandrong. Dit kwam mede doordat tijdens de pest de onderkoning Conde de Oropesa genezen zou met hulp van de Maagd. Zowel de koning als onderkoning vond daarom dat het tijd werd voor een waardig onderkomen voor deze Maagd van de hulpeloze. Dit werd uiteindelijk pal naast de Catedral de Valencia en de bouw werd uitgevoerd door Diego Martínez Ponce de Urrana.

De stijl van het gebouw past bij de late Renaissance. Een groot vierkant gebouw, symmetrisch, sober met een prachtig grote koepel bovenop. Van binnen is de Basiliek een en al pracht en praal. De koepel heeft van binnen prachtige plafondschilderingen en het interieur bestaat verder uit veelal beelden, ornamenten en natuurlijk de Maagd. Via een trap achter het altaar kun je naar boven lopen waar je uitkomt bij een kapel waarin de Maagd staat. Je staat dan in feite achter de Maagd naar wie men vanaf beneden ook kijkt. Dit maakt de Basiliek hierdoor extra bijzonder. Het beeld van Maria zou overigens stammen uit ca. 1414 en 1493 zou ze de volledige naam Virgen de los Inocentes (onschuldigen) y los Desamparados (hulpelozen) hebben gekregen.

We kunnen er nog heel veel over doorschrijven, maar je moet er vooral even naar binnen stappen als je in de buurt bent.

Openingstijden
Dagelijks van 07:00 uur tot 14:00 uur en van 16:30 uur tot 21:30 uur

Adres
Plaza de la Virgen

Wat vind je ervan?