Las Coviñas: een leuke wijnproeverij in Requena

las-coviñas

Beiden zijn wij verzot op wijn en vinden het maar al te leuk om nieuwe wijnen te proeven. Dus als el presidente Carlos van het wijngezelschap Ceuco ons vraagt naar een bodega te gaan, kan ons antwoord alleen maar ‘ja’ zijn. We gaan naar bodega Las Coviñas in Requena.

Bodega Las Coviñas
Afgelopen jaar bezochten wij al verschillende keren het historische plaatsje Requena en liepen we langs de bodega Las Coviñas. Het moest er daarom ook weleens een keer van komen deze aan te doen. Onlangs dronken we de wijn Enterizo Reserva. Deze heeft lekkere aroma’s van toffee, koffie met melk, een klein vleugje menthol en dat allemaal in combinatie met heerlijk zwart fruit. Dit is een zachte wijn en heeft lichtzoete tannines.

Rondleiding
Maar voorgaande wijn gaan we niet proeven. Bovendien krijgen we eerst een rondleiding door de bodega. In de eerste twee hallen staan gigantische foeders met wijn erin. We zien hoe de wijnen automatisch worden gebotteld en verpakt. En we komen in de schatkamer van de bodega. Hier liggen namelijk de wijnen die doorrijpen in eikenhouten wijnvaten. Op één wijnvat staat de naam van Carlos. Dat is natuurlijk een fotootje waard.

Begin van de proeverij
Tijd om te proeven. Professionaliteit kent geen tijd. Het proeflokaal is modern en hip. Aan de achterkant zitten ronde nistjes in de muur, waarin alle verschillende wijnflessen liggen. Wij gaan er vier proeven. Maar eerst krijgen we een stukje historie te zien over Las Coviñas. Dit gaat over de vele wijngaarden, de verschillende wijnsoorten, de samenwerkende wijnhuizen die onder Grupo Coviñas vallen, de regio Utiel-Requena en de export naar het buitenland.

Vino Blanco
En dan is het echt tijd om te proeven. Drie wijnen en een cava. De laatste is een variant op champagne, maar mag alleen zo heten als die uit de Champagnestreek in Frankrijk komt. Daarom heet de champagne uit Spanje cava. We beginnen met een sauvignon blanc met de naam Al Vent. Dit is een heerlijk zachte wijn met de smaken van venkel, sinaasappelschil en tropische tonen. Goede starter.

Vino Rosado
Nu gaan we aan de rosé. Normaal gesproken houden we hier allebei niet zo van. Dus met frisse tegenzin proeven we de wijn. Eerlijk gezegd, is dit een van de betere roséwijnen die we hebben gedronken. Deze is zacht, niet te zoet, heeft een frambozensmaak, bestaat 100 procent uit de bobal-druif en draagt de naam Rosa & Dito.

Vino Tinto
Hier verheugen we ons het meest op, de rode wijn. Het is Adnos uit 2012, is ook 100 procent van de bobal-druif en valt onder het duurdere segment. Als deze op je tong ligt, proef je tonen van pepermunt en zijn de tannines heel fijn en daarna proef je toffee. Voordat dat de wijn je mond ingaat, ruik je rokerige tonen, café con leche, rood fruit als kers en langzamerhand pepermunt, slagroom en chocolade. Ja, dit is een complexe rode wijn.

Cava
We eindigen met een cava met de naam Enterizo Brut Nature, met de druivensoort Macabeo. In de neus komen je de tropische- en citrusvruchten je tegemoet. En in de mond proef je tevens citrus, maar ook gekarameliseerde appel, honingkaramel en limoen. Om heel eerlijk te zijn, vinden wij dat je een cava beter op zichzelf kunt drinken. De smaken en intensiteit van de cava wijken namelijk teveel af van de wijnen.

Typische hapjes
Na de wijnen hebben we redelijk wat trek en krijgen lekkere hapjes. Tortilla Española (tortilla de patata), brood met vlees, queso manchego en jamón ibérico. Natuurlijk drinken we hierbij ook nog weer een wijntje. Voor ons is dat rood.

Uiteten
Iedereen heeft zeker nog trek en daarom staat er op de planning om naar een echt Spaans restaurant te gaan met natuurlijk Spaanse en Valenciaanse gerechten. En hier laten we de wijn ook weer rijkelijk vloeien. Het begint gezond met een heerlijke salade met onder andere vis, walnoten, kerstomaatjes en kaas. Maar daarna gaat het los: vlees, vlees en nog eens vlees. Eerst een bord met een aantal verschillende soorten worst, zoals bloedworst. Daarna een stevige soep die vol zit met vlees en daarna nog een gigantisch stuk varkenshaas. De broekriemen kunnen los! O ja, ook nog een postre!

Onder de grond
Ja ja, we gaan onder grond. In het centrum onder het oude plein van Requena liggen eeuwenoude wijnkelders, ook wel Cuevas de la Villa genoemd. Dus om de dag compleet te maken, ronden we die af met een historische rondleiding. In de ochtend dronken we een kopje koffie met pan con tomate op dit plein en we vroegen we ons op dat moment al af of we hiernaartoe zouden gaan. Het is een prachtig gangenstelsel met oude wijnvaten en -kruiken. Het gave is dat sommige bewoners van de huizen erboven nog met een trappetje naar beneden kunnen.

Tijd om naar huis te gaan. Heen gingen we met de trein, maar terug kan dat niet meer. Gelukkig gaat bijna iedereen naar Valencia, dus rijden we mee met drie Valencianen.

Als je nou ook een wijndagje wilt in Requena, kijk dan op onderstaande websites hoe je dat kunt plannen.

Vervoer
Ga voor de treintijden naar deze website

Wijnproeverij
Ga voor het reserveren van een wijnproeverij, bestaande uit het proeven van 3 wijnen en een rondleiding naar deze website

Wijnkelder
Ga voor een tochtje onder de grond naar deze website

Wijnproeverij in Valencia
Vind je het handiger om een wijnproeverij in de stad Valencia te doen, kijk dan hier.