Requena: helemaal terug in de tijd

Requena

Een uurtje van Valencia ligt het historische Requena. Deze stad ademt middeleeuwse tijden, hoewel het nog ouder is. Loop door de smalle steegjes, plof neer op een terras op Plaza de la Villa, bezoek kerken, zet je smaakpapillen op scherp tijdens een wijnproeverij en eet in een grot.

Requena

Omdat dit gebied nog vrij onontdekt is, komen hier ook weinig toeristen. Maar als je het echte Spaanse leven wilt ontdekken, moet je hier echt naartoe. Druk van de bevolking zal het ook niet zijn, aangezien de gehele gemeente Requena amper 22.000 inwoners heeft.

Requena heeft uit de tweede eeuw voor tot de tweede eeuw na Christus Romeinse invloeden. Maar we kunnen nog verder terug, namelijk het Iberische tijdperk tussen IV voor tot III voor Christus. Dat kun je terugzien in de opgravingen van sculpturen en keramiek, die zijn gedaan op het oude plein Plaza de Armas.

Plaza de Toros

Als je de stad net binnenkomt, zie je een heel oude stierenarena. De bouwstijl is neo-mudéjar met islamitische decoratie. De traditie van stierenvechten in Requena stamt al uit de zestiende eeuw. De stierengevechten vonden eerst plaats op het Plaza de la Villa, in de achttiende eeuw verplaatste het spektakel naar Plaza del Arrabal en sinds halverwege negentiende eeuw kun je alles beleven op het Plaza de Armas del Castillo.

De bouw van het huidige Plaza de Toros de Requena begon in 1872 en werd op 17 september in 1901 in gebruik genomen. In die periode werd de bouw twee keer stilgelegd. In 1877 vanwege de burgeroorlog, ook wel Carlistenoorlog genoemd. Daarna, in 1885, was een cholera-epidemie de oorzaak.

In 1945 werd de arena gemoderniseerd en tegen de herfst aan ook al weer heropend. Hier worden nog steeds stierengevechten gehouden, maar ook andere activiteiten, zoals exposities en concerten. Overigens heeft de arena ook een museum (museo taurino), waar je meer komt te weten over de geschiedenis van de arena en het stierenvechten in Requena.

Website
Ga naar deze website voor meer informatie

Kaartjes stierengevechten
Ga naar deze website voor entreekaarten voor stierengevechten

Locatie
Avenida Rafael Duyos

Plaza de la Villa

Het plein stamt uit de zeventiende eeuw en zo voelt het ook. Het is een plaatje. Neem hier overdag ter afkoeling een lekkere caña en in de avond een lokaal wijntje. Een hapje eten kan hier natuurlijk ook, want aan dit plein zit een aantal restaurants. Je kunt hier tevens overnachten in een mooi hotel; dan rol je zo vanaf het terras je bed in. Voor het construeren van dit plein, zoals het nu is, was het wel nodig om een aantal gebouwen neer te halen. Op deze manier kon men hier markten, stierengevechten en andere festiviteiten houden.

Cuevas de la Villa

In de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn door werkzaamheden op het plein grotten uit de zeventiende eeuw ontdekt. Vanuit bovenliggende huizen kun je in de grotten, waar vroeger wijnen werden opgeslagen. In dit prachtige gangenstelsel Cuevas de la Villa ligt een aantal overblijfselen en staan heel grote wijnvaten. Een deel van de grotten kun je bezoeken.

Openingstijden
Dinsdag tot en met vrijdag: 12:00 uur tot 14:00 uur en van 17:00 uur tot 19:00 uur
Zaterdag: 10:30 uur tot 14:00 uur en van 17:00 uur tot 19:00 uur
Zondag: 12:00 uur tot 14:00 uur en van 17:00 uur tot 19:00 uur

Prijzen
Regulier: €4,-
Reductie: €3,-

Website
Ga hier naar de website voor meer informatie

Locatie
Plaza de Albornoz, 6

Casa Museo de la Seda

Zijde is in de stad Valencia van belang, maar ook zeker in de Comunidad Valenciana, zoals in Requena. Sinds de zeventiende eeuw bekwam zijde een belangrijk handelswaar. Om de 18e eeuw wilde bijna iedereen dit stofje en in de 19e eeuw ging de aandacht naar andere materialen. Hoe lang dit huisje al bestaat, is niet bekend. Waarschijnlijk voor 1740, want toen zetelde het Gilde van de Zijdewevers. In de voorgevel van Casa Museo de la Seda zit een keramieken kunstwerk van San Jerónimo, de baas van de handelaren en wevers. Op het bordje daaronder staat ‘Casa del Arte Mayor de la Seda de esta ciudad’, ofwel ‘Huis van de Betere Kunst van de zijde van deze Stad’. 

Het gilde verliet eind negentiende eeuw het huis. Daarna hebben particulieren hier gewoond en uiteindelijk werd het door de huidige eigenaren tot een museum omgetoverd. Er staan oude werktuigen, zoals weefgetouwen. Bovendien zie je de oude inrichting van hoe de bewoners van Requena hier jaren geleden woonden.

Openingstijden
Dinsdag tot en met zaterdag: 11:00 uur tot 14:00 uur en van 17:00 uur tot 20:00 uur
Zondag: 11:00 uur tot 14:00 uur

Prijzen
€1,50

Website
Ga hier naar de website van het museum

Iglesia de Santa Maria

Historici kunnen het er niet over eens worden wanneer deze kerk nou precies is gebouwd. Domínguez de la Coba denkt tussen 1380 en 1533, omdat Iglesia del Salvador toen ook is gebouwd. Een andere historicus, Rafael Bernabeu, zegt in de veertiende eeuw, omdat het een Romeinse stijl heeft. Historici Juan Piqueras en Ignacio Lafuente wedijveren de vijftiende eeuw in verband met een kapelletje dat opgedragen is aan Virgen del Pópulo, maagd van Pópulo. En dan de mannen Luis Gauner en Joan Fuster. Zij beweren dat de kerk tussen eind vijftiende, begin zestiende eeuw is gebouwd. Wat denk jij?

Openingstijden
Vrijdag: 16:00 uur tot 19:00 uur
Zaterdag: 10:30 uur tot 14:00 uur en van 16:00 uur tot 19:00 uur
Zondag: 10:30 uur – 14:00 uur

*met uitzondering van 1 en 6 januari, 19 maart, 24, 25 en 31 december en andere feestdagen

Prijzen
Regulier: €2,-
Reductie: €1,50

Website
Ga hier naar de website voor meer informatie

Locatie
Calle Santa María, 22

Iglesia del Salvador

Iglesia del Salvador mist een aantal hoofden. Ja, echt. De apostelen aan de zijkant van de ingang zijn namelijk behoorlijk versleten. Maar gelukkig heeft nog man zijn hoofd behouden. Hij heet San Pedro. Met de bouw van de kerk begon men in 1380, op een oude kapel gewijd aan Santa Bárbara. In 1533 werd Iglesia del Salvador in gebruik genomen. In 1936 onderging de kerk een pijnlijk moment. Allerlei beeltenissen, archieven en ornamenten werden namelijk in de fik gestoken. Zoals je kunt zien, heeft de kerk een gotische stijl.

De binnenkant van de kerk is een tempel. Een deel van de tempel stortte in 1636 in door de bouw van de toren. Deze werd in 1779 weer opgebouwd. Om je heen zie je barokke ornamenten, die door Juan Pérez Castiel zijn ontworpen. De uitstekende klokkentoren stamt uit de achttiende eeuw. En dan heb je nog de neoklassieke kapel uit halverwege achttiende eeuw, ook wel La Capilla de la Comunión genoemd. Dit kapelletje is ook door Juan Pérez Castiel ontworpen. Dit staat tegen Iglesia del Salvador aan op de plek van een oud abdijhuis.

Website
Ga hier naar de website voor meer informatie

Locatie
Plaza del Salvador

Iglesia/Museo de San Nicolás

Wat een prachtige kerk is dit zeg! Je kijkt je ogen uit als je in het schip van Iglesia de San Nicolás komt. Dat heeft namelijk een glazen dak. Als je daardoor heen kijkt, zie je de blauwe koepel en kerktoren. Deze kerk stamt uit de dertiende eeuw. Ondertussen is het een en ander eraan verbouwd, zoals de poort, die in 1788 geconstrueerd is. In 1936 was de staat dermate slecht, opdat men begon met een opknapbeurt, die tot 2010 duurde. Van alles is blootgelegd en gerestaureerd, zoals schilderingen en graveringen. En nog steeds wordt er bijgeschaafd, zodat er steeds meer bekend wordt over deze parel van Requena.

Openingstijden
Hiervoor verwijzen we je door naar het toerismebureau. Dat zit onderaan Torre de Homenaje.
Als dat niet is geopend, kun je bellen naar: + 34 697 10 48 24.

Prijzen
Regulier: €2,-
Reductie: €1,50

Website
Ga voor meer informatie naar de website van de gemeente

Locatie
Calle San Nicolás, 9

Palacio del Cid

Palacio del Cid is naast een oud paleis ook een wijnmuseum, museo del vino. Het optrekje van familie Pedron is in gotische stijl gebouwd. Binnen zie je alle werktuigen, waarmee de wijnboeren vroeger de druiven oogstten en bewerkten. Zoals veel huizen in de oude binnenstad van Requena heeft ook Palacio del Cid een ondergrondse kelder, uitgehakt als een grot. Hier staan oude stenen wijnvaten, die overigens niet meer gebruikt worden. Boven liggen honderden flessen wijn, een verzameling van de familie Pedron. Zo ook hun eigen wijnen, genaamd Palacio del Cid.

Openingstijden
Hiervoor verwijzen we je door naar het toerismebureau. Dat zit onderaan Torre de Homenaje.
Als dat niet is geopend, kun je bellen naar: + 34 697 10 48 24.

Prijzen
Regulier: €2,-
Reductie: €1,50

Website
Voor meer informatie raadpleeg je de website van de gemeente

Locatie

Calle Somera, 15

Torre de Homenaje

Deze toren werd in de tiende eeuw gebouwd en in de vijftiende eeuw compleet gereconstrueerd in de periode van de katholieke monarchie. Dit bouwwerk heeft vier etages. De eerste drie gaan vooral over de geschiedenis van de toren en de stad Requena. De vierde etage is een groot dakterras, waarop je overigens geen hapje en drankje kunt nuttigen… Je kunt wel van het fantastische uitzicht over de stad genieten.

Openingstijden
Dinsdag tot en met zondag: 10:30 uur tot 12:00 uur en van 19:00 uur tot 20:00 uur*

*met uitzondering van 1 en 6 januari, 19 maart, 24, 25 en 31 december en andere feestdagen

Prijzen
Regulier: €2,-
Reductie: €1,50

Website
Ga hier naar de website voor meer informatie

Locatie
Cuesta del Castillo

Wijn

De meeste mensen denken bij Spaanse wijn vaak aan Rioja, een wijnstreek in het noorden van Spanje. Maar vooral in de regio Requena-Utiel wordt ongelooflijk veel wijn gemaakt. Als je hier met de auto rondrijdt, zie je haast alleen maar wijngaarden om je heen. En de populairste druif die hier wordt gebruikt voor de wijn, heet Bobal.

Als je in de smalle straatjes van de stad loopt, kun je bij wijnwinkel Ferevin rustig naar binnen lopen om even een paar wijntjes te proeven. Het kost slechts een paar eurootjes. En dan is het natuurlijk voor jezelf en voor de winkelier leuk als je een of meer wijntjes meeneemt. En als je naar de rand van Requena loopt, kun je bij bodega Las Coviñas een professionele wijnproeverij krijgen. Je ziet eerst het productieproces in de verschillende ruimtes en daarna proef je drie verschillende wijnen. Drink smakelijk.

Openingstijden Ferevin
Maandag – vrijdag, 11:00 – 14:00 uur en 16:00 – 19:00 uur
Zaterdag, 11:00 – 14:30 uur en 16:00 – 19:00 uur
Zondag, 11:30 – 14:30 uur

Wijnproeverij bodega Las Coviñas
Maandag, zaterdag en zondag
Minimaal 15 personen
Vooraf reserveren
Tussen 22 augustus en 2 september wordt er geoogst en is de bodega gesloten

Eet in een grot

Je bent in een stad met veel grotten en wat is er dan leuker dan eten in een grot? Bij restaurant Los Cubillos is dat dus mogelijk. Als je binnenstapt, zie je nog helemaal niets van de grot, maar als je trap afloopt, kom je in de grot terecht. Prachtig! Er is een ander klimaat en er hangt ook een andere geur dan op de begane grond. Het is gedecoreerd met sfeervolle lampjes. Je kunt hier overdag bijvoorbeeld voor een menú del día gaan of ’s avonds heerlijk dineren. Op de begane grond geniet je nadien nog even van een chupito, vaak van het huis gekregen.

Tips

– Naar een stierengevecht? Kijk op de website van Servitoro om kaartjes te bestellen.
– Bezoek een wijngaard in de omgeving, bijvoorbeeld Vegalfaro.
– Ga naar het festijn Feria Requenense del Vino: wijnfestijn. Jaarlijks eind augustus. Info: website.
– Mountainbiken in de bergen. Info: rutas ciclistas.
– Nog meer onder de grond, namelijk tunnels van meer dan 300 jaar oud. Info: Túneles.

Reismogelijkheden

Huur een auto en je bent er in 60 minuten.
Reis met de trein en doe er ongeveer 1 uur en 45 minuten over.
Pak een bus en arriveer binnen 60 minuten.
Fiets de afstand van 90 kilometer.

Tijden

Trein, Valencia Nord – Requena: 5 tot 7 keer op een dag, eerste rond 6:30 uur, laatste rond 18:30 uur.*
Trein, Requena – Valencia Nord: 5 tot 7 keer op een dag, eerste rond 6:00 uur, laatste rond 21:30 uur.*

Bus, Valencia Nord – Requena: 3 keer 9 op een dag, eerste rond 9:30 uur, laatste rond 19:45 uur.*
Bus, Requena – Valencia Nord: 3 tot 9 keer op een dag, eerste rond 6:45 uur, laatste rond 18:30 uur.*

*Tijden zijn in het weekend anders dan doordeweeks

Prijzen

Trein: prijzen bij de kaartjesautomaat op het station. Meer info op de website van Renfe.
Bus: retourtje rond de €10,- met Mon Bus. Meer info op de website van Mon Bus.


Bekijk ook onze vlog, waarin we in Requena zijn: vlog

One Comment on “Requena: helemaal terug in de tijd”

Wat vind je ervan?