Feestdagen in Valencia 2019

Feestdagen-Valencia-Fallas-2019

Er gaat bijna geen maand voorbij in Valencia of de hoofdwegen zijn weer afgezet en grootse processies komen door de straten. Om er zeker van te zijn dat je de optocht of het vuurwerk niet mist, hebben we hieronder alle feestdagen van Valencia in het jaar 2019 op een rij gezet. Vier feest in Valencia!

JANUARI

6 januari – Día de los Reyes Magos

Día de los Reyes Magos kennen wij in Nederland als Driekoningen en wordt voornamelijk in het zuiden van het land gevierd. Aangezien Spanje een zeer katholiek land is, kan het niet anders dan dat dit hier wél groots gevierd wordt. Het gaat om de drie koningen Melchor, Gaspar en Baltasar die kort na de geboorte van Jezus op bezoek kwamen bij Jozef en Maria met goud, wierook en mirre. In Spanje, en dus ook Valencia, wordt dit ieder herdacht met een enorm feest. En dit is met name feest voor de kinderen! Want in plaats van met goud, wierook en mirre aan te komen, hebben de drie koningen snoep en cadeautjes bij zich en delen dit uit aan de kinderen.

De drie koningen lopen op 5 januari een hele route vanaf de haven door het centrum om te eindigen bij Plaza del Ayuntamiento. Hier vindt vervolgens een groot spektakel plaats met dans, muziek en hoe kan het anders in Valencia: vuurwerk! De volgende ochtend liggen er bij de kinderen thuis -mits ze lief zijn geweest- cadeautjes onder de boom.

Bekijk hier het programma van Driekoningen in Valencia op 5 en 6 januari!

feestdagen-driekoningen-valencia

22 januari San Vicente Mártir

In Valencia hecht men veel waarde aan vroegere beschermheiligen. Een van de belangrijksten van de stad was San Vicente Mártir. En ieder jaar wordt hij op 22 januari herdacht. Dit begint altijd met een herdenkingsmis en vervolgens is er een processie in het oude centrum. Na de processie vindt eveneens een herdenkingsdienst plaats. Dit is voor Valencianen een officiële vrije dag.

Klik hier voor het programma van de feestdag San Vicente Mártir 2019!

MAART

15 tot en met 19 maart – Las Fallas

Dit is echt wel het grootste feest van alle feestdagen in Valencia. Waar ligt de oorsprong van Las Fallas? Bij de timmerlieden uit de 15e eeuw. Om het begin van het voorjaar te vieren, zetten zij allerlei resten hout in de fik, ter ere van hun grote beschermheilige San José. Dit mondde uiteindelijk uit in steeds grotere objecten om in de fik te steken tot aan de enorme poppen en kunstwerken die je tegenwoordig ziet. De Valencianen laten hun creatieve handen wapperen om de mooiste kunstwerken te laten verrijzen. De dorpen en steden in de Comunidad Valenciana zijn tijdens de feestdagen van Las Fallas omgetoverd tot straatmusea. Meer dan 800 beelden van onder andere hout en karton zijn dan te bewonderen.

Klik hier voor het complete Fallas-programma van 2019!

APRIL

14 tot en met 22 april – Semana Santa

De week vóór Pasen zie je bijna dagelijks processies in de stad. Deze week noemt men in Spanje ‘Semana Santa: Heilige Week. Hieraan zie je duidelijk dat je je in een katholiek land begeeft. De bedoeling van deze processies is het uitbeelden van het lijden van moeder Maria en zoon Jezus aan het kruis.

semana-santa-valencia-heilige-week

Met op:

14 april – Domingo de Ramos

Palmzondag, traditiegetrouw op de eerste zondag van Semana Santa. Hier viert men de intocht van Jezus in Jeruzalem.

18 april – Jueves Santo

In Nederland kennen wij deze dag als Witte Donderdag en in Valencia betekent dit de dag van de eerste lijdensoptochten in de stad.

jueves-santo-valencia-witte-donderdag

19 april – Viernes Santo

Goede Vrijdag is altijd een bijzondere gebeurtenis op het strand van Valencia. Met een indrukwekkende optocht wordt Jezus aan het kruis naar zee gebracht en gaat Maria de zee in met zijn rozenkrans.

viernes-santo-valencia-goede-vrijdag

20 april – Sábado Santo

Deze dag is vrij rustig, maar ook vandaag zijn er optochten rondom het strand.

21 april – Domingo/Día de Resurrección

Eerste Paasdag is een gigantische vrolijke optocht in de visserswijk Cabanyal. Neem een stoeltje mee en geniet uren van die prachtige spektakel!

dia-de-resurrección-valencia-wederopstanding-van-jezus

22 april – Lunes de Pascua

Op Tweede Paasdag zijn de meeste Spanjaarden vrij en is dit een algemene familiedag. Men gaat lekker naar het strand of naar dorpjes in de omgeving om samen te zijn. Natuurlijk staat eten zoals altijd centraal. Een van de typische Paasgerechten is onderstaand broodje met ei erin: Mona de Pascua.

lunes-de-pascua-valencia-pasen-paasbrood

Halverwege april – Fiesta de Arroz

Het ingrediënt der ingrediënten van Valencia is zonder twijfel: rijst! Paella komt oorspronkelijk uit Valencia en daar wordt maar al te graag mee gepromoot. Daarom vindt elk jaar een rijstfestival plaats op Plaza del Ayuntamiento. Smullen! Lees hier onze blog van een eerdere editie en bekijk onze vlog voor de bewegende beelden 😉

arroz

Eind april – Feria Andaluza

Een week lang eten, drinken en heel veel dansen! Flamenco welteverstaan. De naam zegt het al: een feest dat oorspronkelijk uit Andalusië komt, maar inmiddels wordt het jaarlijks in heel Spanje gevierd. Kom deze feestdagen zeker mee vieren in het Turia-park! Voor een impressie, bekijk je hier onze vlog!

Het programma voor 2019 is nog niet bekend, vandaar dat we nog geen exacte data hebben. Zodra het programma bekend is, berichten wij hierover op de website.

feria-andaluza-valencia

25 tot en met 29 april – Mostra de Vins i Aliments

Dit is het grootste gastronomische festival van de gehele Comunidad Valenciana en het is alweer de 31ste keer dat je naar Mostra de Vins i Aliments kunt gaan! Je geniet van de lekkerste wijnen, bieren en hapjes. En dat ook nog eens op een toplocatie, namelijk in de oude rivier, Jardín del Turia. Wat kun je er allemaal proeven? Tientallen wijnen uit Valencia en omgeving, kazen, vleeswaren, zoetigheden, broodjes, (speciaal-) bieren, likeuren en nog veel meer!

In samenwerking met PROAVA organiseren wij ook wijnproeverijen. Klik hier voor meer informatie.

30-mostra-proava-valencia

29 april – San Vicente Ferrer

Elk jaar op de tweede maandag na Pasen is het feest in Valencia. Supermarkten zijn dicht, velen leggen hun werk neer en het historische centrum stroomt vol met mensen. Op deze dag wordt namelijk de beschermheilige San Vicente Ferrer geëerd. Door de hele stad staan altaren verspreid en duizenden mensen lopen mee in een grote processie. Zie onze blog hierover van een eerdere editie.

san-vicente-ferrer-valencia

MEI

1 mei – Día del Trabajo

Op 1 mei viert men over de hele wereld Día Internacional del Trabajo, ofwel Dag van de Arbeid. In Nederland wordt hier wel aandacht aan geschonken, maar niet zoals in Spanje. In Spanje is dit namelijk een officiële feestdag en dat betekent dat iedereen vrij is. Er zijn normaliter geen grootse feesten deze dag, maar wel iets anders: protesten. In Valencia zul je op 1 mei geregeld groepen tegenkomen die met name protesteren tegen de lage salarissen en pensioenen.

Let op: deze dag zullen de meeste supermarkten en winkels dicht zijn.

12 mei – Día de la Virgen

Een dag waarop de heilige maagd wordt vereerd: La Virgen de los Desamparados. Waar tevens de basiliek naar is vernoemd die op Plaza de la Virgen staat. Deze dag bestaat wederom uit vele processies en veel zijden jurken.

dia-de-la-virgen-valencia-dag-van-de-heilige-maagd

JUNI

20 juni – Corpus Christi

Al 662 jaar lang wordt 60 dagen na Pasen een groot feest gevierd in Valencia: Corpus Christi. Een van oorsprong katholiek feest waarin wordt gevierd dat Jezus (Christi) zijn lichaam (Corpus) heeft gegeven in de vorm van rode wijn (zijn bloed) en brood (zijn lichaam) en op die manier altijd onder de mensen kan zijn. Deze dagen zijn er mascottes te zien, enorme poppen, bijzondere dansen en een grote processie. Lees ons verslag van 2017 over dit bijzondere feest.

Rondom 20 juni vinden er tal van activiteiten plaats in en rondom de stad. Zodra dat gehele programma bekend is, is deze te vinden op onze website!

corpus-christi-valencia

23 op 24 juni – Noche de San Juan

Dit wordt aan de hele kust van Spanje gevierd en is de verwelkoming van de zomer! Overal zijn kampvuren op het strand en het lijkt wel alsof heel Valencia op het strand is! Zie onze vlog voor een sfeerimpressie!

noche-de-san-juan-valencia

JULI

Juli – Gran Fira de Valencia

De hele maand juli is het feest in de stad: Gran Fira de Valencia. Houd vooral onze website in de gaten voor het gehele programma. Maar er zijn vooral veel activiteiten op Plaza del Ayuntamiento en in het Turia-park. Varierend van openluchtconcerten tot aan vuurwerk, paardenraces en de kermis.

Met in het laatste weekend:

Focs de la Fira

Els Focs de la Fira is de bekende afsluiting van het maandfeest. En dit is moet je meemaken! Het is een groot vuurspektakel door de straten waarbij je zeker niet je duurste kleding aan moet hebben. Zie hier het fotoverslag van een eerdere editie.

Correfocs

Batalla de Flores

Tijdens het festijn Batalla de Flores (bloemengevecht) draait het om dames in klederdracht, praalwagens, anjers en tennisrackets. Bovendien heeft het publiek ook een belangrijke rol: bloemen smijten naar de dames! Bekijk ook onze vlog.

AUGUSTUS

15 augustus – Asunción de la Virgen

Men viert op deze dag in heel Spanje de hemelvaart van de Heilige Maagd. Uiteraard gaat dit in Valencia gepaard met een optocht. Ga naar In Beeld voor een impressie van deze dag.

asunción-virgen

28 augustus – Tomatina!

Deze mag zeker niet ontbreken in het rijtje met alle feestdagen in en rondom Valencia. Tomatina hebben wij in 2017 voor het eerst gevierd en ja… je moet het toch een keer meegemaakt hebben. We ruiken de tomaten nog steeds, maar het feestje is er een om niet snel te vergeten! Alle info over Tomatina vind je hier.

Tomatina

OKTOBER

9 oktober – Nou d’Octubre / Día de la Comunitat Valenciana

Dit is de feestdag van de Comunidad Valenciana. Op 9 oktober draait alles om Rey Jaime I. Deze koning kwam namelijk op 9 oktober 1238 de stad Valencia binnen en bevrijdde de stad uit handen van de Moren die op dat moment de stad in bezit hadden. Het feest beperkt zich niet enkel tot de stad Valencia, maar wordt in de gehele Comunidad gevierd, van Castellón tot aan Alicante. In de week voorafgaand aan deze dag zijn er veel feesten, vuurwerk en andere activiteiten, zoals een gevecht tussen de Moren en de Christenen.

nou-de-octubre-valencia

12 oktober – Día de la Hispanidad

Op 12 oktober 1492 zette Cristobal Colón (Columbus, zoals wij hem kennen) voet op het tot dan toe onbekende continent Amerika. Dit deed hij onder de Spaanse vlag en dus is deze datum tot op heden een zeer belangrijke dag voor Spanje! Daarom is 12 oktober een nationale Spaanse feestdag en is iedereen deze dag vrij. In Madrid is er altijd een groots defilé van het leger waarbij de koning en zijn gezin en de minister-president aanwezig is. In Zaragoza is eveneens een groots feest, omdat het daar tevens Día de la Virgen de Pilar is, een feestdag ter ere van een maagd. Madrid en Zaragoza zijn op deze dag dus dé 2 plekken waar je moet zijn voor groot feest. Op alle andere plekken in Spanje betekent 12 oktober simpelweg een heerlijke vrije dag, zo ook in Valencia. Verwacht dus geen grote optochten in Valencia. Houd wel rekening met dichte supermarkten en winkels.

NOVEMBER

1 november – Día de Todos los Santos

Día de Todos los Santos is een belangrijke feestdag in Spanje. Op deze dag worden de doden herdacht. Zowel de Allerheiligen als ook je naasten. Velen leggen deze dag bloemen neer op een graf van een bekende en in veel kathedralen is een speciale mis te volgen. Voor de meeste Valencianen is deze dag een vrije dag.

DECEMBER

6 december – Día de la Constitución

Op 6 december viert men in heel Spanje de Dag van de Grondwet. Op 6 december 1978 werd na een lange periode onder Franco de dictatuur vaarwel gezegd en werd er volmondig ingestemd met de nieuwe Grondwet. Deze dag zijn de meeste Spanjaarden vrij en zijn er door het hele land wel festiviteiten. Meestal in de vorm van optochten en dergelijke.

8 december – La Inmaculada Concepción

Twee dagen na Día de la Constitución is het wederom feest in Spanje. Ditmaal La Inmaculado Concepción, oftewel de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Dit viert men altijd 9 maanden voor de geboorte van Maria (8 september). Wat houdt het in? In de katholieke kerk gelooft men dat iedereen geboren wordt met zonden, maar bij Maria was dat niet het geval: onbevlekt. Op 8 december is iedereen vrij, maar wordt er over het algemeen niet iets speciaals georganiseerd. Wel kan het zo zijn dat de meeste winkels in Valencia dicht zijn.

25 december – Navidad

En het jaar wordt natuurlijk afgesloten met heel veel Kerst en een knallend Oudjaarsfeest! Houd eind van het jaar deze website in de gaten voor het complete Kerstprogramma vol kerstmarkten, indrukwekkende kerststallen en de ijsbaan!

kerststal

Wat vind je ervan?