San Vicente Ferrer: programma 2019

san-vicente-ferrer-valencia-feestdagen

Ieder jaar op de tweede maandag na Pasen herdenkt men in Valencia de beschermheilige San Vicente Ferrer. Alle Valencianen zijn vrij en vieren deze dag feest met onder andere twee grote processies. In 2019 valt deze feestdag op 29 april en om niets te hoeven missen, vind je hier het programma!

San Vicente Ferrer: programma 2019

Wie was San Vicente Ferrer?

San Vicente Ferrer leefde in de 14e eeuw in Valencia en was toentertijd iemand over wie iedereen sprak. Hij was een zeer belangrijke prediker met vele volgelingen. Hij stond bekend om de vele wonderen die hij verrichtte, zo zou hij op zijn 9e al iemand genezen hebben. Zijn bijnaam in Valencia is ook wel Sant Vicent et el ditet, oftewel San Vicent en zijn vinger. Hij hoefde -volgens de legende- maar een vinger in de lucht te steken en er gebeurde een wonder. In Valencia wordt deze Vicente Ferrer gezien als iemand die enorm veel voor de stad en omgeving van Valencia betekend heeft.

Los Milagros

Eigenlijk beginnen de eerste tekenen van het feest al op dinsdag 23 april. Vanaf die dag worden er door de hele stad altaren opgebouwd. Wat gebeurt er op deze altaren? Hierop worden de zogenoemde milagros gespeeld door Valenciaanse kinderen, oftewel de wonderen van San Vicente Ferrer. Zij spelen -in de Valenciaanse taal- het verhaal na van de beschermheilige. Elk theatertje behoort tot een bepaalde wijk of buurtcentrum (net als bij Las Fallas). Op 28 en 29 april zijn deze toneelstukken te zien in de stad en alle altaren dingen ook mee naar de prijs voor beste milagro. 

Eén van de milagros die wij altijd jaar erg mooi vinden, is die op Plaza de la Virgen. Deze is zowel zondag 28 als maandag 29 april daar te bewonderen, meestal rond de klok van 17:00 uur

Het gehele programma van maandag 29 april


Bij de zonsopgang zul je de vele klokken in de stad horen luiden die daarmee het begin van de feestdag duidelijk laten horen.

10:30 uur: Herdenkingsmis met de Paus in de Catedral de Valencia.

bezienswaardigheden-valencia-catedral-de-valencia-kathedraal

Bloemenoffer

12:00 uur: Het grote bloemenoffer aan de beschermheilige vanaf het gemeentehuis op Plaza del Ayuntamiento. Vanaf daar lopen duizenden Valencianen met bloemen naar het geboortehuis, Casa Natalica, van San Vicente Ferrer. Alle bovengenoemde ‘altaren’ lopen hierin mee evenals genodigden en andere belangrijke mensen van de stad. Iedereen gekleed in de mooiste kostuums, meestal van zijde.

Route: Vanaf Plaza del Ayuntamiento via Calle de la Paz naar Casa Natalica de San Vicente Ferrer. Het bloemenoffer is op Plaza del Tetuán. Op Plaza del Tetuán wordt het einde van de optocht ‘gevierd’ met een oorverdovende mascletà.

Wist je dat zijde een van de belangrijkste producten van de stad is geweest en nog steeds is? Je ontdekt er meer over in de voormalige zijdebeurs en het zijdemuseum.

Plechtige optocht

19:00 uur: De grote officiële processie ter nagedachtenis aan San Vicente Ferrer die vertrekt vanaf de Catedral de Valencia. In deze processie wordt het beeld van de beschermheilige door de stad gedragen.

Feestdagen Valencia

Benieuwd naar de andere feestdagen van Valencia? Bekijk hier het complete overzicht!

Correfocs