Las Fallas in Valencia: programma 2019

Fallas-Valencia-2019

Las Fallas is het meest beroemde feest van Valencia en omstreken en wil je zeker een keer meemaken als je hier bent! Het officiële feest is van 15 tot en met 19 maart, maar de Valencianen houden van feest en dus begint het al weken ervoor. Het programma van Las Fallas in Valencia is ontzettend uitgebreid en is hieronder te lezen zodat je alles kunt meebeleven!

Las Fallas in Valencia: programma 2019

Las Fallas: wat is het?

Het feest luidt de lente in. Het erfgoed van vorige generaties gebruikt de huidige samenleving en weerspiegelt haar identiteit. De Valencianen laten hun creatieve handen wapperen om de mooiste kunstwerken te laten verrijzen. De dorpen en steden in de Comunidad Valenciana zijn tijdens Las Fallas omgetoverd tot straatmusea. Meer dan 800 beelden van onder andere hout en karton zijn dan te bewonderen.

Waar ligt de oorsprong van Las Fallas? Bij de timmerlieden uit de 15e eeuw. Om het begin van het voorjaar te vieren, zetten zij allerlei resten hout in de fik, ter ere van hun grote beschermheilige San José. Dit mondde uiteindelijk uit in steeds grotere objecten om in de fik te steken tot aan de enorme poppen en kunstwerken die je tegenwoordig ziet.

In de hele stad Valencia vind je op veel plekken een casal falleroDit is een soort buurtvereniging van enkele straten bij elkaar. Zo’n vereniging probeert het hele jaar geld binnen te halen -bijvoorbeeld met paellafeesten- om een eigen Falla (kunstwerk) te kunnen bekostigen tijdens het festijn.

Ieder jaar worden voor Las Fallas een Fallera Mayor en Fallera Mayor Infantil uitgekozen na een zeer uitgebreide selectie. Deze dames (volwassene en kind) zijn de belangrijkste personen van Las Fallas en blijven ook de rest van het jaar in de schijnwerpers staan. Tijdens Las Fallas zullen zij vooroplopen in de meeste optochten en mag de Fallera Mayor bijvoorbeeld de dagelijkse mascletà op Plaza del Ayuntamiento aansteken. Dit jaar is de Fallera Mayor Marina Civera Moreno en de Fallera Mayor Infantil Sara Larrazábal Bernal.

Bekijk hieronder onze compilatie van Las Fallas!

Zaterdag 23 februari 2019: Vuurwerkrecord

Een dag voor de officiële aftrap van Las Fallas moet je in de haven van Valencia zijn. Hier zal ’s avonds een spectaculaire vuurwerkshow zijn. Niet zomaar één: het wordt de hoogste verticale mascletà ter wereld! Georganiseerd door Amstel España, de gemeente van Valencia en de bekendste pyrotechnicus van Valencia: Ricardo Caballer. Deze mascletà zal behoorlijk knallen, met name de eindbeving die traditiegetrouw bij een mascletà hoort. Deze zal naar verwachting een trilling geven van drie mascletàs bij elkaar op Plaza del Ayuntamiento. ¡Madre mía!

Het evenement heet officieel AMSTEL NIT DE LES FALLES en de locatie (de haven van Valencia) is expres gekozen, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen meegenieten van het spektakel. Naar verwachting zal het zelfs vanuit de stad te zien zijn!

Tijd: 20:00 uur

Locatie
Haven van Valencia (ter hoogte van Veles e Vents, Muelle de la Aduana)

De spectaculaire aankondiging van Amstel España

Zondag 24 februari 2019: Aftrap Las Fallas

Vandaag is het officiële startsein voor Las Fallas in Valencia 2019. Dit heet La Crida en is ieder jaar weer een speciaal moment. Alle Falleras komen bijeen bij Torres de Serranos en elke Valenciaan (en toerist) mag hierbij aanwezig zijn. Er is een groot feest waarbij het volkslied van Valencia zal klinken met daarna een spetterend vuurwerkspektakel! Maar de gehele dag zijn er al activiteiten:

07:00 uur: Despertà Infantil. Met veel bombarie lopen de kinderen door de stad. Ze hebben een doosje omhangen met daarin knalvuurwerk en gooien dat op de grond zodat iedereen letterlijk wakker knalt!
Route: Calle de la Paz naar Plaza del Ayuntamiento

07:40 uur: Despertà de adultos. Met veel bombarie lopen nu ook de volwassenen door de stad. Eindigend bij Plaza del Ayuntamiento zal er een knalvuurwerkspektakel zijn. Aansluitend is er een groot ontbijt op het plein voor iedereen die meeloopt.
Route: Calle de la Paz naar Plaza del Ayuntamiento

12:00 uur: De binnenkomst op Plaza del Ayuntamiento van allerlei muziekgroepen! De optocht begint op Plaza de la Virgen.

14:00 uur: Mascletà op Plaza del Ayuntamiento. Loeihard vuurwerkgeknal!

20:00 tot 20:30 uur: La Crida bij Torres de Serranos. Het zogeheten startsein van Las Fallas zoals hierboven geschreven. Eindigend met vuurwerk!

Vrijdag 1 tot en met dinsdag 19 maart 2019 om 14:00 uur: Mascletà

Elke dag keiharde vuurwerkknallers op Plaza del Ayuntamiento. Benieuwd naar wat een mascletà precies is en de geschiedenis en het ontstaan ervan? Lees ons artikel hierover!

mascleta-valencia-vuurwerk

Vrijdag 1 maart 2019: Nit de Ninot

Voor het derde jaar op rij is er op vrijdagavond 1 maart Nit de Ninot. Dit is bij Ciudad de las Artes y las Ciencias en is een grote siervuurwerkshow! Daarnaast is de tentoonstelling met de Fallas-poppen in Museo Príncipe Felipe deze avond tot 00:00 uur te bezichtigen. Alleen tussen 21:00 uur en 22:00 uur is het museum even dicht, zodat iedereen volop kan genieten van het vuurwerk.

Tijd
21:30 uur (je kunt er beter iets eerder zijn, zodat je sowieso op tijd bent)

Locatie
Ciudad de las Artes y las Ciencias (ter hoogte van l’Umbracle)

ciudad-de-las-artes-y-las-ciencias-valencia-stad-van-de-kunst-en-wetenschap

Zaterdag 2 maart 2019: Optocht en Mascletà

17:00 uur: Cabalgada del Ninot
Een soort carnavalsoptocht met heel veel kleur. De actualiteit en bekende figuren neemt men tijdens Cabalgada del Ninot op de hak.
Route: Parque La Glorieta,  Calle de la Paz, Calle San Vicente Martir, Plaza del Ayuntamiento, Calle Marqués de Sotelo.

Aan het einde van de optocht plaatst men ook de eerste delen van het gemeentelijk Fallas-kunstwerk. Het kunstwerk van de gemeente is ieder jaar bijzonder en is er een waar iedere Valenciaanse reikhalzend naar uitkijkt!

00:00 uur: Mascletà de Colores
Gigantische knalvuurwerkshow met kleuren op Plaza del Ayuntamiento.

Woensdag 6 en donderdag 7 maart 2019: Horchata en Sinaasappelsap

12:00 tot 14:00 uur: Horchata en Zumo de Naranja!
Om de lokale producten extra te promoten, deelt men bij de stierenarena gratis horchata en sinaasappelsap uit.
Locatie: Plaza de Toros

Vrijdag 8 maart t/m maandag 19 maart 2019: Ruzafa Verlicht!

Ieder jaar is het weer een competitie: welke straat heeft de mooiste lampjes tijdens Fallas? De strijd gaat tussen 4 straten in Valencia, waarvan 3 in de wijk Russafa. Na dertien jaar geen lichtshows, maar wel supermooi verlichte straten!

Vrijdag 8 maart om 20:00 uur: de inauguratie van alle lampjes in de volgende straten (de eerste drie allemaal in de wijk Ruzafa):

  • Op de kruising van calle Cuba en calle  Literato Azorín is de lichtshow van Falla Cuba-Literato Azorín
  • Daar dichtbij op de kruising van calle Literato Azorín met calle Sueca de lichtshow van Falla Sueca-Literato Azorín
  • Falla Cuba heeft de lichtshow op calle Puerto Rico
  • En Falla Avenida Malvarrosa-A.Ponz-Cavite is te zien op Avda. Malvarrosa, 92 – kruising met calle Isla Fuenteventura

Fallas

Zaterdag 9 maart 2019: Vuurwerkshow

00:00 uur: Gigantisch vuurwerkspektakel op Plaza del Ayuntamiento!

Zondag 10 maart 2019: Concert en Optocht

12:00 uur: Concert van het gemeentelijk orkest van Valencia
Locatie: Palau de la Música

19:00 uur: Cabalgata del Patrimonio de la Humanidad 2019. Dit is een uitgebreide optocht van grote poppen, muziek, dans, animatie, etc. Leuk om te zien!
Route: Vanaf La Lonja de la Seda via Calle María Cristina tot aan Plaza del Ayuntamiento

10 tot en met 19 maart 2019: Stierengevechten in Plaza de Toros

Ooit een stier de strijd aan zien gaan met een matador? In Valencia kun je daarvan getuige zijn. Met Las Fallas is dit grootste spektakel een belangrijk onderdeel. Neem een fles wijn met wat hapjes of broodjes mee. Voor Spanjaarden is dat heel normaal. Voor hen zijn de stierengevechten ook meer een familie- of vriendenuitje om gezellig met elkaar te eten, drinken en kletsen dan dat ze het gevecht goed in de gaten houden.

Zondag 10 maart om 11:00 uur: Festejos Populares
Zondag 10 maart om 17:00 uur: Corrida de Toros
Maandag 11 maart om 17:00 uur: Novillada con Picadores
Dinsdag 12 maart om 17:00 uur: Novillada con Picadores
Woensdag 13 maart om 17:00 uur: Corrida de Toros
Donderdag 14 maart om 17:00 uur: Corrida de Toros
Vrijdag 15 maart om 17:00 uur: Corrida de Toros
Vrijdag 15 maart om 22:30 uur: Festejos Populares
Zaterdag 16 maart om 17:00 uur: Corrida de Toros
Zondag 17 maart om 11:00 uur: Festejos Populares
Zondag 17 maart om 17:00 uur: Corrida de Toros
Maandag 18 maart om 17:00 uur: Corrida de Toros Mixta
Dinsdag 19 maart om 11:30 uur: Corrida de Rejones
Dinsdag 19 maart om 17:00 uur: Corrida de Toros

ENTREEKAARTEN
Koop hier je tickets voor de stierengevechten in Valencia!

plaza-de-toros-valencia-stierenarena

Dinsdag 12 maart 2019: Churros

Vanaf vandaag staan op vele hoeken van de straten in Valencia kraampjes met allerlei lekkernijen.

Fallas

15, 16, 17 en 18 maart: Fallas Tour Valencia

Beleef Fallas op een unieke manier en wandel met een van onze gidsen een te gekke route langs de Fallas-kunstwerken. Dat doen we in Ruzafa en in het centrum. Ga hier hiernaartoe voor meer informatie en om een leuke Fallas Tour te boeken.

Fallas-Valencia

Vrijdag 15 maart 2019: Kleine Fallas opbouwen en vuurwerk (officiële startdatum van Las Fallas)

09:00 uur: Het startsein is gegeven en iedereen mag de grote poppen gaan opbouwen in de straten van Valencia. Maar let op: vandaag beginnen eerst de kinderkunstwerken, dit zijn kleinere poppen. Bovendien zal deze dag ook een jury rondlopen om de kunstwerken te beoordelen zodat zij aan het einde van Las Fallas de prijzen kunnen uitreiken.

00:00 uur: Een groot vuurwerkspektakel op Plaza del Ayuntamiento!

Zaterdag 16 maart 2019: Grote Fallas opbouwen, prijzenregen en siervuurwerk

08:00 uur: Vandaag mogen ook de grote kunstwerken opgebouwd worden! Nu zullen de straten alsmaar voller raken met de meest bijzondere creaties. Ook vandaag zal een jury langslopen om de Fallas te boordelen.

16:30 uur: Op Plaza del Ayuntamiento worden de prijzen uitgereikt voor de mooiste Fallas-creaties van kinderen.

00:00 uur: Een prachtige siervuurwerkshow (dus even geen knallen) vanaf Paseo de la Alameda.

Zondag 17 maart 2019: Prijzenregen en Bloemenoffer

09:00 uur: Vanaf dit tijdstip zullen op Plaza del Ayuntamiento de prijzen worden uitgereikt voor de mooiste Fallas-kunstwerken!

15:30 uur tot middernacht: Alle Fallas zullen een bloemenoffer, ofrenda de flores, brengen aan de Virgen de los Desamparados. Dit is de heilige Maagd waar een gigantisch kunstwerk van staat op Plaza de la Virgen. Elke fallera/o loopt met bloemen door de straten en eindigt (veelal zeer emotioneel) op Plaza de la Virgen. Daar krijgt de Maagd een jurk van alle bloemen. Heel bijzonder om te zien!
Route: de gehele middag en avond van Calle Sant Vincent naar Plaza de la Virgen en van Calle de la Paz tot aan Plaza de la Virgen.

Maandag 18 maart 2019: Bloemenoffer en Nit del Foc

15:30 uur tot middernacht: Alle Fallas zullen een bloemenoffer brengen aan de Virgen de los Desamparados. Dit is de heilige Maagd waar een gignatisch kunstwerk van staat op Plaza de la Virgen. Elke fallera/o loopt met bloemen door de straten en eindigt (veelal zeer emotioneel) op Plaza de la Virgen. Daar krijgt de Maagd een jurk van alle bloemen. Heel bijzonder om te zien!
Route: de gehele middag en avond van Calle Sant Vincent naar Plaza de la Virgen en van Calle de la Paz tot aan Plaza de la Virgen.

01:30 uur: Ter viering van de eerste dag van het bloemenoffer is er van 18 op 19 maart een grote vuurwerkshow op Paseo de la Alameda, dichtbij Puente de las Flores. Dit spektakel heet Nit del Foc.

Dinsdag 19 maart 2019: Día de San José, heel veel vuur!

Uiteraard is er op Plaza del Ayuntamiento weer veel geknal en vandaag is het belangrijkste moment van Las Fallas, namelijk de Cremà. Dat betekent dat de kunstwerken, die tijdens Las Fallas in optochten in de straten schitterden, in de fik gaan en compleet afbranden. Zonde? Volgend jaar maken de creatieve kunstenaars weer nieuwe prachtwerken.

19:00 uur: Vuuroptocht van Calle Colon via Calle de Russafa tot aan Plaza de la Porta del Mar.

Las-Fallas-Valencia-2019

22:00 uur: De kinderkunstwerken worden in de fik gestoken.
22:30 uur: Het winnende kinderkunstwerk wordt in de fik gestoken.
23:00 uur: Het grootste kinderkunstwerk wordt in de fik gestoken op Plaza del Ayuntamiento.
00:00 uur: Alle grote Fallas-kunstwerken worden in de fik gestoken.
00:30 uur: Het winnende Fallas-kunstwerk wordt in de fik gestoken.
01:00 uur: Een groot vuurwerkspektakel op Plaza del Ayuntamiento en tegelijkertijd zal ook het gemeentelijk Fallas-kunstwerk in de fik worden gestoken.

En let op: het in brand steken van alle kunstwerken kan best wel uitlopen, omdat overal brandweerlieden ter plaatse moeten zijn. Aangezien er door de hele stad flink wat kunstwerken staan, duurt dat dus wel een tijdje. Dit kan tot laat in de nacht duren!

Museo Fallero

Wil je meer weten over de achtergrond van Las Fallas in Valencia? Ga dan naar het speciale Fallas-museum: Museo Fallero! Lees meer over dit museum in ons aparte artikel hierover.

Bezienswaardigheden-Museo-Fallero-Valencia

In 2018 filmden wij enkele momenten van de dagen voorafgaand aan Las Fallas met onder andere een grootse optocht en loeiharde mascletà. Zie hieronder!

Boek hier je hotel in Valencia

De leukste en fijnste hotels hebben wij voor jou op een rij gezet. Bekijk deze hotels, appartementen en B&B’s in Valencia (én ontvang korting en een welkomstgeschenk).

hotel-boutique-Balandret-valencia