Museo Fallero: het Fallas-museum van Valencia!

Bezienswaardigheden-Museo-Fallero-Valencia

Elk jaar in maart barst in Valencia hét feest der feesten los: Las Fallas! En om dit bijzondere feest de rest van het jaar enigszins mee te kunnen beleven, is er het Museo Fallero. In dit museum ontdek je de geschiedenis van Las Fallas én kun je de mooiste creaties bewonderen.

Museo Fallero in Valencia

Voormalig klooster

Museo Fallero bevindt zich recht tegenover Ciudad de las Artes y las Ciencias aan het Turia-park. Het museum is gehuisvest in een oud klooster uit 1831 van de heilige San Vicente de Paül. Het diende later onder andere als gevangenis, militaire kazerne en magazijn. Maar in 1971 werd besloten hier een Fallas-museum van te maken. En Museo Fallero werd in 2016 aan de lijst toegevoegd van officiële musea in de gehele regio Valencia.

Las Fallas

En dan Fallas! Het populairste feest van Valencia en omstreken en bekend in heel Spanje. Wat wordt er gevierd? Het feest dateert al uit de 18e eeuw waarin alle buren aan het einde van de winter grappige poppen en objecten maakten van resten hout, karton en stof. Op 19 maart, de dag van de heilige San José, zette men vervolgens al deze poppen in brand en vierde men het begin van de lente. Die poppen stelden toentertijd nog niet heel veel voor, maar naarmate de jaren verstreken, kwamen er steeds meer Fallas-artiesten opzetten. En die wisten wel hoe je echt een mooie pop kon maken. Vooral in de 20 eeuw kreeg dit een enorme opmars. De laatste jaren is dit feest veel meer uitgebreid met onder andere indrukwekkend vuurwerkspektakel in de hele maand maart. En ja, het verbranden van de poppen is nog steeds de traditie. Dus op de laatste feestdag, 19 maart, gaan alle kunstwerken in de fik!

Museo Fallero

Maar, toen men halverwege de 20e eeuw zag dat er toch wel heel erg mooie poppen verbrand werden, besloot men om ieder jaar één pop uit te kiezen die niet verbrand zou worden. En precies die kunstwerken staan opgesteld in Museo Fallero! Het Fallas-museum is enorm uitgebreid met twee verdiepingen die volstaan met de mooiste creaties. Zo zijn er poppen, ninots genoemd, uit de begintijd die voornamelijk het Valenciaanse plattelandsleven uitbeelden. Er zijn kunstwerken te zien van halverwege de 20e eeuw toen het politieke aspect een belangrijke rol innam. Zo sprak men ten tijde van Franco zich liever niet hardop uit over politieke zaken, maar kon men dat wel doen door middel van de ninots met een boodschap. En natuurlijk zijn er de poppen te zien uit de afgelopen decennia. Deze zijn voor een groot deel gemaakt van polyester. Materiaal dat gemakkelijker droogt en ook zeker zeer makkelijk in brand vliegt.

Fallera mayor

Alle ruimtes zijn in verschillende kleuren en zien er gelikt uit. Op de eerste etage vind je aan de wanden vele portretten van de falleras. Elke Fallas-editie heeft een dame die één van de honderden buurtverenigingen, casal fallero, vertegenwoordigt. Hier gaat een maandenlange selectie aan vooraf waarbij elke buurtvereniging een kandidaat naar voren schuift en uiteindelijk kiest een jury de fallera mayor. Dit is een volwassen dame die tijdens Fallas en de rest van het jaar bij talloze evenementen aanwezig is. Zij heeft ook een fallera mayor infantil bij zich. Dit is een jong meisje dat eveneens na een uitgebreide selectieprocedure gekozen wordt. En van al deze dames hangen in Museo Fallero prachtige portretschilderijen.

Openingstijden

Maandag tot en met zaterdag: 10:00 – 19:00 uur
Zondag en feestdagen: 10:00 – 14:00 uur
Gesloten op: 1 en 6 januari, 1 mei en 25 december.

Prijzen

Reguliere toegangsprijs: €2,00
Zondag en feestdagen: gratis

Locatie

Plaza Monteolivete, 4.

Website

Dit is de officiële website van Las Fallas.

Fiets

Museo Fallero is ideaal te bereiken met de fiets. Reserveer hier alvast je fiets!

Fallas 2019 vindt plaats van 15 maart tot en met 19 maart. Wil je erbij zijn? Boek hier op tijd een hotel én houd de website in de gaten voor het programma.

Bezienswaardigheden-Museo-Fallero-Valencia