Vlog #14: Tomatina!!!

Tomatina

Als je ons vraagt welk festijn één van de meest bizarre was dat wij hebben meegemaakt, dan is dat zeker weten Tomatina!

Eens per jaar is het plaatsje Buñol omgetoverd tot het tomatendorp van Spanje. Toeristen van over de hele wereld en een handjevol Spanjaarden reist hiernaartoe af. Het is dan ook volledig vercommercialiseerd. Ook de dorpsbewoners zijn daar bewust van en proberen daar een slaatje uit te slaan. Zij verkopen buiten bij hun huizen sangría, cerveza, bocadillos en paella. En op de weg van de bussenparkeerplaats naar het feestgedruis staan allemaal straatverkopers klaar om zonne- en zwembrillen, telefoonbeschermhoesjes en dergelijke te verkopen. Die bril heb je zeker nodig als je nog helder wilt zien na het tomatengevecht.

Tomaten smijten
Eenmaal in het centrum van Buñol aangekomen, zien we al een menigte klaarstaan in een smalle straat. En het aantal mensen blijft toestromen. Op den duur staan we helemaal vast en dan luidt om 11:00 uur het signaal van de aftrap. Bewoners smijten van boven naar beneden op de menigte. Wanneer hun tomaten op zijn, komen de vrachtwagens aanrijden en die zitten volgeladen met duizenden tomaten! In de laadbakken staan medewerkers van de organisatie en die smijten erop los. De ene tomaat krijg je nog harder dan de andere tomate in je gezicht gesmeten. Je hebt geen tijd om even bij te komen, want als een vrachtwagen voorbij is gereden, gooien de mensen om je heen  tegen je aan. En voordat je het door hebt, passeert de volgende vrachtwagen. Het zijn er in totaal zes.

Douchen, sangría en paella
Om 12:00 uur, wanneer iedereen onder de tomatenprut zit en de straat blank staat van tomaten, klinkt een harde knal en dat betekent dat de pret over is. Overigens ben je er na een uur ook wel een klein beetje klaar mee. Je zit er namelijk helemaal onder, de glazen van je bril zijn helemaal wazig en het sap van de tomaten begint wat te jeuken. We lopen terug naar de bus, halen onze schone kleding op en laten ons daarna even helemaal ont-tomaten… Een dame van een café sproeit over alle toeristen heen en verdient daar een extra zakcentje mee. Daarna is het tijd voor paella met sangría. Aangezien we na 6:30 uur niet meer hadden gegeten, was dat binnen een mum van tijd op. Om 14:30 uur de bus weer in en terug naar Valencia.

We hebben Tomatina samengevat in 4 hysterische minuten die je kunt zien in onderstaande vlog!  Vind je de vlog leuk? Dan horen wij dat natuurlijk graag! Als je je abonneert op ons YouTube-kanaal, mis je nooit meer een vlog of video & je kunt ons natuurlijk volgen op Facebook!

Wil je er in 2018 ook bij zijn? Onder de vlog gaat de tekst verder en vind je alle tips en informatie!

TOMATINA 2018

Tickets
Tomatina moet je zeker meemaken als je in augustus in Spanje verblijft. Bussen reizen vanuit allerlei Spaanse steden hiernaartoe. Houd er rekening mee dat je dan wel de laatste woensdag van augustus hier bent. Je kunt je tickets boeken op deze officiële website. Let er wel goed op welk pakket je boekt. Eerst lees je namelijk dat je ook sangría en paella krijgt, maar als je voor het goedkoopste ticket gaat, zit dat er niet bij inbegrepen. De website is in het Spaans en Engels. Er zijn verschillende vertreksteden.

Tips!
– Oude kleding aan en schone kleding mee:
De oude kleding, inclusief schoenen, gooi je na het tomatengevecht weg en daarna heb je weer schone kleding nodig. Je mag namelijk niet met vieze de bus in.

– Handdoek:
Op straat kun je je douchen en dan is het wel handig om je te kunnen afdrogen.

– Duikbril met grote glazen:
Die kleine brillen drukken in je ogen en daarvan raken de glazen beslagen, waardoor je het feest minder helder beleeft.

– Breekbare apparatuur:
Neem geen breekbare/dure camera of telefoon mee. Je weet namelijk zeker dat die kapot gaat. Een GoPro met een beschermkastje kan natuurlijk wel.

– GoPro-stok:
Als je in het Tomatina-gebied zichtbaar met de GoPro-stok door de controlepoortjes wilt, houdt de politie je tegen en mag je niet naar binnen. En er zijn ook nog veel controles na de ingang.

– Tas:
Laat je tas achter in de bus. Daarmee mag je namelijk niet door de controlepoortjes.

– Kopie paspoort en ticket:
Neem een kopie van je paspoort en entreekaartje mee. Dit is verplicht! Anders heb je kans dat je niet de bus in en het Tomatina-terrein op mag.

2 Comments on “Vlog #14: Tomatina!!!”

Wat vind je ervan?