Semana Santa Marinera Valencia: programma 2019

feestdagen-valencia-pasen-Semana-Santa-Marinera

Semana Santa betekent in het Nederlands ‘Heilige Week’ en is een vast begrip in Spanje rondom Pasen. Dit is namelijk altijd de week voor Pasen en in 2019 is dat van 11 tot en met 21 april. Het verschilt een beetje per stad en regio in welke mate dit wordt gevierd. Zo staat Andalusië erom bekend dit groots te vieren. Maar ook in Valencia is er een uitgebreid programma en de belangrijkste momenten hebben we hieronder op een rij gezet.

Semana Santa Marinera in Valencia

Deze heilige week heet in Valencia Semana Santa Marinera. Het woordje Marinera slaat op de zee en dat heeft alles te maken met de locatie waar de meeste vieringen plaatsvinden, namelijk in de wijken bij de zee en de haven. Het gaat om de wijken Cabanyal, Canyamelar en El Grau. De uitgebreide viering van Semana Santa werd in deze wijken ooit bedacht door de vissers en zeelieden en dus is het woord Marinera al snel te verklaren.

Het programma van Semana Santa Marinera is ontzettend uitgebreid. Er zijn ruim 30 broederschappen van parochies bij aangesloten en vanaf 11 april al zijn er bijna dagelijks meerdere processies te zien. Aangezien dit er zoveel zijn, kun je deze het beste bekijken op de website van Semana Santa Marinera (ook in het Engels). Máár er zijn een paar grote processies die je niet mag missen en die staan hieronder op een rij.

Semana-Santa-Marinera-Valencia

De belangrijkste optochten van Semana Santa Marinera 2019

Zondag 14 april: Domingo de Ramos (Palmzondag)

Op Palmzondag wordt door christenen en katholieken de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Om dit te herdenken, loopt men in processies met palmtakken door de straten en staat men langs de kant ook met palmtakken. Deze palmprocessies beginnen bij alle parochies in de 4 wijken.

10:00 uur: Parroquia de Nuestra Señora del Rosario
10:45 uur: Parroquia de Nuestra Señora de los Ángeles
11:00 uur: Parroquia de Santa María del Mar
10:30 uur: Parroquia de Cristo Redentor – San Rafael Arcángel

Mocht je zelf ook graag met palmtakken willen zwaaien, dan kun je die bij een speciaal hiervoor ingericht kraampje in Mercado Cabanyal kopen.

Donderdag 18 april: Jueves Santo (heilige donderdag)

Update! Vanwege de slechte weersomstandigheden is de processie van donderdag 18 april geannuleerd!

20:00 uur: Acto de la Profecía
Een lange optocht na afloop van de mis waarin het Laatste Avondmaal wordt herdacht. Deze optocht is zonder beelden en bijbelse personages, maar alleen met muziek. Met name trommels. De optocht wordt ook wel de Visita a los Santos Monumentos genoemd, oftewel het bezoek aan de heilige monumenten. De optocht leidt namelijk langs de 4 belangrijke parochies en voor elke parochie spreekt men een gebed uit.

Route: start bij Parroquía de Santa María del Mar (Plaza del Tribunal de los Aguas) en eindigend bij Parroquía de Nuestra Señora de los Ángeles (Plaza Iglesia de los Angeles).

Vrijdag 19 april: Viernes Santo (heilige vrijdag)

Op deze dag worden twee belangrijke momenten herdacht. Het eerste begint heel vroeg in de morgen:

07:30 uur: Encuentro de Cristos
Dit is een van de meest bekende optochten van deze heilige week in Valencia. Hierbij ontmoeten Cristo del Salvador (patroonheilige van de wijk Cabanyal) en Cristo del Salvador y del Amparo elkaar rondom Mercado de Cabanyal. Vervolgens wordt het beeld van Cristo del Salvador verder gedragen naar het strand. Hier wordt zijn rozenkrans in de zee gegooid en herdenkt men op die manier de zeelieden die ooit in de zee zijn omgekomen. Daarna gaat de stoet terug en zijn de hele dag door andere processies die de lijdensweg van Jezus uitbeelden.

Route: het handigst is om bij het strand van Valencia te wachten totdat de stoet eraan komt. Zorg dat je bij Playa Malvarossa bent, dan zie je de stoet vanzelf aankomen.

Semana-Santa-Marinera

Update! Vanwege de slechte weersomstandigheden is de processie van vrijdag 19 april geannuleerd!

18:30 uur: Procesion General del Santo Entierro
Dit is een gigantische optocht die ook als een van de hoogtepunten wordt gezien tijdens deze Semana Santa Marinera. Alle broederschappen doen hieraan mee en er is van alles te zien: Bijbelse personages, grote beelden en begeleidende muziek. Het moet zo de lijdensweg van Jezus uitbeelden.

De optocht eindigt na middernacht rond 01:30 uur

Route: start bij Parroquía de Nuestra Señora de los Ángeles (Plaza Iglesia de los Angeles) en eindigend in Calle Rosario.

Extra informatie
Bijna alle winkels en supermarkten zijn vandaag gesloten!

Zondag 21 april: Día de Resurrección (dag van de wederopstanding)

Eerste Paasdag, de dag waarop men herdenkt dat Jezus weer leeft. Dit is qua optocht dan ook het tegenovergestelde dan die van Viernes Santo. Nu is het namelijk feest!

Update! Vanwege de slechte weersomstandigheden is de processie van zondag 21 april geannuleerd!

13:00 uur: Desfile de Resurrección
Dit is een enorm vrolijke optocht met heel veel bloemen en muziek en daarmee een mooie afsluiter van Semana Santa Marinera!

Route: start bij Plaza de la Cruz de Canyamelar, via onder andere Calle de la Reina uiteindelijk eindigend in Calle Rosario.

Maandag 22 april: Lunes de Pascua/Tweede paasdag

Families en vrienden komen samen, want het is een familiedag. Veelal gaat men naar het platteland of de dorpen, in ieder geval de stad uit. Daar geniet iedereen van het typische zoete broodje Mona de Pascua. Eerder zat hier een gekookt ei op, maar tegenwoordig zie je vaak een ei van chocolade. Naast alle suikers eten, gaan de Valencianen naar buiten om te vliegeren. Nou, in de maand april heb je veel kans op een stevige wind. Dat is bijna succes gegarandeerd. En er is nog een traditie, namelijk draaien met een bromtol. Ja ja, het is de bedoeling dat het kind weer in je naar boven komt.

Extra informatie
Bijna alle winkels en supermarkten zijn vandaag gesloten!

zoetigheden-pasen-valencia-spanje-mona-de-pascua-semana-santa

De bijzondere puntmutsen

Tijdens de processies in de heilige week zul je meerdere malen mannen met grote puntmutsen en maskers in de optochten zien lopen. Dat doet ons in eerste instantie denken aan de welbekende Ku Klux Klan, maar dat heeft daar niets mee te maken. Sterker nog, de Spanjaarden kwamen toch echt een stukje eerder met deze opvallende puntmutsen, genaamd capriotes, dan de leden van de Ku Klux Klan. Dit stamt namelijk al uit de tijd van de Middeleeuwen wanneer misdadigers op weg waren naar de galg. Wat is het idee erachter tijdens Semana Santa? De mannen die deze kleding dragen, zijn de zogenaamde anonieme boetelingen. Zij doen boete voor de pijn die zij anderen hebben aangedaan.

Semana Santa in het oude centrum

Semana Santa in Valencia is aan zee veruit het grootst, maar ook in de stad zelf zijn er processies te zien. Tot nu toe is alleen de optocht bekend van de Parroquia de San Nicolás. Dit is de ‘Sixtijnse Kapel’ van Valencia en wonderschoon!

20:00 uur: Het lichaam van Jezus wordt gedragen door het oude centrum van Valencia.

Route: Vertrek bij de Parroquia de San Nicolás, Plaza del Horno San Nicolas, Plaza San Jaime, Calle Baja, Portal de Valldigna, Calle Concordia, Calle de Serranos, Calle Caballeros en eindpunt is weer de parochie San Nicolás.

semana-santa-valencia-feestdagen

Dulces típicos tijdens Semana Santa

Spanjaarden houden van zoet en rondom Pasen blijkt dat maar weer al te goed. Geen supermarkt of bakker loop je tijdens Semana Santa voorbij zonder de typische zoetigheden in de etalage te zien liggen. Welke zijn dat en welke ingrediënten zitten erin? In ieder geval veel suiker!

Mona de Pascua, Pasteles de Boniato, Panquemao, Rollítos de Anís y Mistela en Torta de Nueces y Pasas. Lees hier welke ingrediënten er allemaal in deze zoete broodjes zitten.

Hotel tijdens Semana Santa in Valencia

Ga je naar Valencia tijdens Semana Santa, maar heb je nog geen hotel geboekt? Doe dat dan met korting! Klik hier voor meer informatie.

hotel-valencia-Casa-del-Patriarca