Parroquia de San Nicolás: de Sixtijnse Kapel van Valencia!

Parroquia-San-Nicolas-Valencia

Verstopt in de wijk El Carmen in Valencia staat de bijzonder fraaie kerk Parroquia de San Nicolás! Vanwege de enorme hoeveelheid aan fresco’s in de gehele kerk, heeft het als bijnaam de Sixtijnse Kapel van Valencia. Over die vergelijking moet je natuurlijk zelf oordelen. Maar feit is zeker dat dit een van de allermooiste kerken van Valencia is!

De Parroquia de San Nicolás kent een lange geschiedenis en diende onder meer in de 8e eeuw na Christus als moskee ten tijde van de Arabieren die Valencia in bezit hadden. Maar na het terugveroveren van de stad, schonk koning Jaime in 1238 de Parroquia de San Nicolás aan de dominicanen. En op hun beurt werd de kerk toen vernoemd naar San Nicolás!

San Nicolás doet je wellicht ietwat denken aan ‘onze’ Sinterklaas. En dat klopt grotendeels. San Nicolás was een bisschop uit de 4e eeuw na Christus die werd geboren in Myra, in het huidige Turkije. Hij was in die tijd een zeer belangrijke heilige en tot op heden viert men in Oost-Europa nog feesten rondom hem ter herdenking. Qua uiterlijk vertoon heeft Sinterklaas veel van hem weg, namelijk met de rode mijter, de lange baard en de gouden staf.

Bij het schenken van de Parroquia de San Nicolás aan de dominicanen, was de kerk nog niet wat het nu is. Dit gebeurde pas in de 15e eeuw. Toen vond een grote renovatie plaats waarbij de mooiste muurschilderingen tevoorschijn kwamen! Ook werd de kerk verder uitgebreid wat resulteerde in een grote kapel, een middenstuk en daaromheen 6 uiteinden.

Zodra je de Parroquia de San Nicolás binnenstapt, moet je eigenlijk eerst even op een bankje gaan zitten en het rustig op je in laten werken. Wat een enorme schoonheid! De vele kleurrijke schilderingen zijn erg indrukwekkend. Er is een prachtig orgel in barokstijl, je ziet de hele levensweg van San Nicolás afgebeeld op het plafond en overal zie je kleine kapelletjes.

In 2016 is de laatste grote renovatie geweest in de Parroquia de San Nicolás en dat maakt het dat deze kerk erg goed onderhouden is. Het is daarmee tevens een van de grootste voorbeelden van een combinatie van gotische stijl met barokke invloeden. Prachtig!

Adres
Calle Caballeros, 35.

Tijden
Winter (oktober – juni)
Dinsdag t/m vrijdag: 10:30 – 19:00 uur
Zaterdag: 10:30 – 18:30 uur
Zondag: 13:00 – 20:00 uur
Maandag: gesloten

Zomer (juli – september)
Dinsdag t/m vrijdag: 10:30 – 21:00 uur
Zaterdag: 10:30 – 19:30 uur
Zondag: 11:30 – 21:00 uur
Maandag: gesloten

Prijzen
Normaal tarief: €6,- p.p.
Met korting (gepensioneerden, studenten, toeristenkaart): €5,- p.p.
Kinderen tot 12 jaar: gratis

Combinaties
Combineer de Parroquia de San Nicolás met een bezoek aan het zijdemuseum! Dit kost samen €8,- p.p.

Website
Meer informatie vind je op de uitgebreide website van de Parroquia de San Nicolás.