Sagunto: prachtig historisch stadje!

Sagunto

Rondom Valencia liggen tal van mooie plekken om te ontdekken. Neem bijvoorbeeld de trein en stap na 20 minuten uit in het prachtig historische Sagunto!

Sagunto

Als je met de trein naar Sagunto gaat, dan vertrek je vanaf het mooie Estación del NorteAlleen dat is al een reden om de trein te pakken. Sagunto ligt 30 kilometer boven Valencia en is verdeeld in 2 stukken: het historische centrum en op 5 kilometer afstand de haven van Sagunto, Puerto de Sagunto. De stad heeft ca. 64.000 inwoners, waarvan het merendeel in het gebied van de haven en het strand woont.

Geschiedenis

Als je aankomt met de trein dan zie je in de verte al het prachtige kasteel bovenop een berg liggen met daaronder het centrum. De trein stopt aan de rand van het centrum en dat is ideaal, want dan loop je zo de stad in. Je ziet aan alles dat deze stad een rijke historie met zich meedraagt en dat is ook zo.

Ooit heette Sagunto nog Saguntum en werd het met name bekend door de belegering van de welbekende Hannibal in 218 na Christus. Hij lag in de clinch met de Romeinen en moest en zou deze stad veroveren. Dit lukte hem, maar niet in het voordeel van de bewoners. De gehele stad werd geplunderd en daarmee de eigen voorraden voor zijn leger weer aangevuld. Na acht maanden was de belegering voorbij en was van de stad én inwoners zo goed als niets meer over. Degenen die de belegering overleefden, verkocht Hannibal als slaaf.

Eenmaal weer goed en wel een stad, het heet inmiddels Sagunto, komt er wederom een naamsverandering. Ditmaal verandert de naam in Murviedro. Dit gebeurt rond 700 na Christus wanneer de Moren een groot deel van het Iberisch Schiereiland veroveren. Uiteindelijk heroveren de Spanjaarden weer hun eigen lang en krijgt in 1239 Sagunto zijn eigen naam weer terug. Gelukkig is het helemaal goed gekomen met Sagunto en is het nu een prachtplek om te bezoeken.

Bezienswaardigheden Sagunto

El Castillo

Wat je gezien móet hebben, is het kasteel van Sagunto. Via het oude centrum kun je naar boven lopen en eenmaal daar heb je een geweldig uitzicht over de stad, het platteland, de bergen, de haven en de zee. Het kasteel is zelf ook een lust voor het oog. Het is een kilometer lang (!) en bestaat uit 7 verschillende delen met de mooiste ruïnes. Sinds 1931 is het kasteel een officieel Nationaal Monument van Spanje.

Plaça del Cronista Chabret

Dit plein op zich is niet het mooiste plein dat je gezien zult hebben, maar aan deze plaza zit onder andere het prachtige gemeentehuis, El Ayuntamiento. En als je vanaf de rivier richting het plein loopt, dan zie je én de palmbomen, én het gemeentehuis én een prachtige kerktoren. Daarbij zit het plein middenin het centrum met diverse eet- en drinkgelegenheden rondom.

Iglesia de Santa María

Net voorbij het gemeentehuis bevindt zich de prachtige Iglesia de Santa María. Men begon met het bouwen van de kerk in de 14e eeuw en rondde het af in 1730.  Het kwam in de plaats voor een moskee die er stond ten tijde dat de stad Murviedro heette. De kerk is gebouwd in voornamelijk gotische stijl met barokke elementen. Het is meer dan 20 meter hoog en is sinds 1983 een Nationaal Monument.

Ermitas

Sagunto barst van de ermitas, kapelletjes. Je ziet ze in allerlei soorten en maten en door het hele historische gedeelte heen. Loop bijvoorbeeld naar Virgen de los Dolores (Carrer dels Dolors, 24)Virgen del Buen Suceso (Calle del Buen Suceso 10) en Ermita de la Virgen de la Soledad (Plaça Poligono 83, 42).

Calle Peyetes

We hebben hem nog nergens ontdekt in reisboekjes en op toerismewebsites, maar er staat een huisje in Calle Peyetes die je móet zien. Het lijkt een waar Hans en Grietje-huisje ware het niet dat de snoep is omgewisseld voor Maria-beelden, tierelantijntjes, tegelbordjes, bloemen en heel veel meer. Je kunt er niet naar binnen, want het is een ‘normaal’ woonhuis, maar het is van de buitenkant echt een páreltje! Überhaupt vind je rondom die straat allerlei leuke huisjes, steegjes én mooie bomen.

Joodse wijk

Calle Peyetes ligt in de Joodse wijk Judería en dat is te zien aan veel smalle straatjes die kronkelend en van hoog naar laag door het historische gedeelte van de stad lopen. Wanneer je richting het kasteel loopt, kom je vanzelf door deze wijk heen. Leuk om dan wat straatjes in te slaan en er doorheen te lopen. Op enkele plekken vind je dan Jodensterren in de muur gegraveerd en er is nog een oude poort dat in het verleden de toegangspoort naar deze Joodse wijk was.

Teatro Romano

Als je de klim naar boven maakt, dan passeer je een eeuwenoud theater. Het werd al gebouwd in 50 na Christus! Inmiddels is een groot deel van het theater verdwenen, maar wel weer aangebouwd en gerestaureerd waardoor het tot op heden nog steeds in gebruik is. Wanneer je naar het kasteel loopt, kun je deels het theater van bovenaf bekijken. Maar wil je het echt goed zien, dan zul je toch naar binnen moeten voor een kijkje. Met name in de avond ziet het er prachtig uit!

Puerto de Sagunto

Vanaf het treinstation kun je met de bus naar de haven van Sagunto. Dit is niet het mooiste gedeelte, want er staan veel fabrieken. Maar je vindt er wel een strand, genaamd Playa Puerto de Sagunto. Liever iets rustiger en mooier? Ga dan ietsje verderop naar Playa Almerda. Wil je echte rust en veel natuur? Dan is Playa Corinto-Malvarrosa een aanrader. Dit strand ligt echter wel zo’n 9 kilometer naar boven.

Gastronomie

Het centrum van Sagunto heeft allerlei leuke gezellige plekjes om iets te eten of te drinken. Aanrader is El Templo de Diana (in een steegje ter hoogte van Carrer de Castill, 13). Hier serveren ze tapas, enkele hamburgers, goede salades en broodjes. De prijzen van tapas liggen rond de €5,’ á €6,-. en datzelfde geldt voor de hamburgers. Vlak ernaast zit het gezellige Gastroduc (Plaça Major, 5A) voor heerlijke tapas en drankjes. Je kunt eten bij El Mirador (Camino de Lliria, 46). Bij dit restaurant heb je uitzicht op het kasteel en de bergen! Je kunt ook vlak naast het theater eten met uitzicht op het kasteel. Dat kan bij Le Fou (Carrer del Castell, 49). Waar je overigens ook terecht kunt voor cocktails. En overdag kun je een lekker biertje drinken bij El Cantonet (Carrer Autonomia, 3).

Bereikbaarheid

Je kunt naar Sagunto met de trein en dan stap je bijna in het centrum van de stad uit. De prijzen per enkeltje Valencia – Sagunto liggen tussen de €3,65 en €15,-. Dit hangt af van de trein die je neemt. De snelste trein is de duurste trein en doet er 20 minuten over. De goedkoopste trein is de langzaamste en doet er 37 minuten over. Qua tijd scheelt het dus niet heel veel, qua geld wat meer. Kijk op de website van Renfe voor de exacte tijden en prijzen.

Liever met de auto? Dan doe je er circa 30 minuten over om in Sagunto te komen.

Er gaat tevens een bus naar Sagunto. Die doet er zo’n 40 minuten over. Naar het centrum van Sagunto kost je €2,70 en naar de haven €3,25. Bekijk hier de tijden en opstapplaatsen.

Wat vind je ervan?