Bocairent: waarachtig mooie stad op de rotsen!

Bocairent

Wat een prachtig stadje is Bocairent. Na ons bezoek aan Ontinyent werden we nog meer verrast door dit pitoreske plaatsje. De steden liggen dichtbij elkaar en daarom is een combinatie van de twee in twee dagen zeker een aanrader. En we tippen hier ook een fantastische plek om te overnachten in natuurgebied Sierra Mariola.

Bocairent

Bocairent ligt op ongeveer 100 kilometer afstand van Valencia en Alicante in het natuurgebied Sierra Mariola. Al in 5.000 voor de jaartelling waren er nederzettingen in de grotten van Bocairent. Hoewel, er zijn zelfs menselijke resten van 400.000 jaar geleden gevonden. Deze stad telt iets meer dan 4.000 Bocairenten, in het Spaans Bocairentinos.

Bezienswaardigheden

De middeleeuwse stadskern van Bocairent bestaat uit prachtige steegjes naar boven en beneden. Onderweg passeer je een heel oude fontein: Font de l’Escaleta. Wij sliepen in een hotel tegenover een bijzonder huis. Daarin zit een nistje uit 1412 met daarin de beste heilige man San Vicente Ferrer. De huizen staan er al honderden jaren en buiten de stad, in de natuur, kun je door eeuwenoude grotten kruipen. Als je onderaan de berg staat zie je pas goed hoe bijzonder het is hoe de stad is opgebouwd. Je kunt je hier zeker vermaken, want je kunt naar kerken, kloosters, de eerder genoemde grotten, een ijsopslag en meer. Bovendien is er een heuse magische route.

Plaza de toros

Laten we beginnen met de stierenarena. Deze is heel bijzonder, want die is geheel uit een rots opgebouwd. Uit liefdadigheid voor de bewoners van Bocairent lieten 77 aandeelhouders – gekozen door de gemeente en een fabrikantengilde – dit gevechtsstadion bouwen. In 1843 was de officiële opening. Als je binnenkomt, loop je eerst in het kantoortje van de rondleider en achter dat huisje loop je zo door naar de stallen van de stieren, die van elkaar gescheiden worden door loopbruggen. Loop je daarna weer terug om naar de arena zelf te gaan, kom je eerst nog langs een kapelletje. Daar kunnen de matadoren een schietgebedje tot Maria doen. Eenmaal op de middenstip lijkt het alsof hier de tijd niet verder heeft getikt. Helemaal als je kijkt naar het balkon waar de president van de stierengevechten zit als het spel gaande is, doet je denken aan de Romeinse tijd. Uniek en prachtig. De stierenarena is heel klein en biedt plek aan 3.760 toeschouwers.

Wil jij ook naar een spectaculair stierengevecht? Boek hier dan de kaartjes.

Monasterio Rupestre

Dit ondergrondse klooster, tevens uit een rots gehouweeld, bestaat eigenlijk uit twee kloosters. Het ene stamt uit de zeventiende eeuw en het andere uit de negentiende eeuw. Ene Mosén Melchor Ferre had hier de opdracht voor gegeven om toekomstige nonnen hier een thuishaven te bieden, evenals toekomstige religies. Delen van de grot werden vroeger zelfs door de nonnen bewoond, wat een vrij vochtige aangelegenheid kon zijn natuurlijk. Later verhuisden zij naar huizen boven de grond. In de grot is een klein kerkje, waar je je ook als bezoeker en indien daar behoefte aan is, tot Jezus mag richten. Via een trap kom je bovenop de grot terecht. Daar ligt een bassin en een klein vijvertje met waterlelies. Voor de rest kun je de patio, een washok en de werktuigen bezichtigen.

Església Parroquial Nostra Senyora de l’Assumpció

Zoals wel vaker in Spanje werd gedaan, is ook deze kerk op een Arabisch kasteel gebouwd en wel dat van Bekiren uit de elfde en twaalfde eeuw. Weg met de Arabieren en welkom christenen, werd er toen waarschijnlijk gezegd. De kerk werd in het jaar 1516 ingezegend. Kusje hier en kruislinkse gebaren daar. De iglesia werd tot de negentiende eeuw versierd met Valenciaanse kunst. Een van de bekendste kunstenaars was Juan de Juanes. Tegenwoordig is dat de naam van een heel goed restaurant in de stad Valencia. Overigens staat dichtbij dat restaurant op Plaza del Carmen het standbeeld van Juan. Een andere bekende kwastenman was Joaquín Sorolla. Schilderijen (of afdrukken daarvan) van hem zul je in veel hotels, musea en restaurants terugzien, zoals in hotel Balandret. In het schip van de kerk hangen aan weerszijden prachtige apostelen. Richt je je blik naar boven, tref je fantastisch mooie fresco’s van Eduardo Esteve uit de achtiende en negentiende eeuw. Een overgebleven juweeltje is de doopvont uit de vijftiende eeuw met een gotisch pootje, ook wel Pila Bautismal in het Spaans.

Museo Parroquial

Hiervoor kun je gewoon in de kerk blijven. Alleen door middel van een rondleiding mag je dit museum bezoeken. Je wordt rondgeleid in verschillende zalen op een aantal verdiepingen. Doe dit als je van tevoren goed gegeten hebt en vol energie zit, want de route duurt vrij lang. Wat kom je allemaal tegen? Een groot gewaad van San Juan de Ribera en gouden bokalen. In de Sala de Pintura hangt een schat aan schilderijen, bijvoorbeeld het beroemde el Guió de Sant Blai uit 1902 van Joaquín Sorolla. Ja, daar hebben we hem weer. En een heel belangrijk handelswaar, namelijk keramiek. Tijdens deze route mag je geen foto’s nemen.

Ermita de Nuestra Señora de los Desamparados

Dit is een vrij vreemd kapelletje, want dat is namelijk onderdeel van een huis op de tweede verdieping. Aan de voorzijde zie je prachtige bogen, die invloeden van de moren aantonen. Daaronder is een keramieken betegeling met Maria erop.

Ermita de la Mare de Déu d’Agost

Nadat redder, heroveraar en koning Jaime de Eerste in 1245 zijn volk verloste van de moren, bouwde men deze kapel bovenop de stadspoort, zodat iedereen werd beschermd door de bloedmooie heilige maagd Maria. Die poort heet overigens Portxe de la Mare de Déu of iets korter Portxe de l’Almaguer.

Plaza del Ayuntamiento

Even lekker uitrusten, doe je op het stadsplein van Bocairent. Hier ontbijt, lunch of dineer je aan de ene kant bij Casa Chimo. Een aanrader is het typische gerecht Gazpacho Manchego. En aan de andere kant drink je een biertje of eet je een ijsje. Wellicht is het handig om hier wat informatie op te vragen bij het toerismebureau. Natuurlijk staat op dit plein ook het gemeentehuis. Bijzonder zijn de hoge woningen van zeven en acht verdiepingen, die in de zestiende en zeventiende eeuw zijn gebouwd. In het midden staat een mooie fontein.

Les Covetes dels Moros

In deze grotten zit een heel gangenstelsel met kamers, die tijdens de tiende en elfde eeuw door de arabieren gebruikt werden. Waarvoor precies? Dat is een beetje gissen. Onderzoekers denken aan een opslagplaats voor granen, begraafplaats en een visgotisch klooster. Hoe dan ook, je kunt er zelf ook in. En dat is nogal een onderneming. Klimmen, klauteren, optrekken, jezelf smaller maken, traplopen… Ja, je moet wel een beetje kracht in je armen hebben. Als je in de grot rondkruipt en af en toe bij de openingen gaat zitten, kijk je uit over het mooie gebergte. Tegenover de grot staat een prachtig klooster bovenop de berg: Ermita del Santo Cristo. Het is spectaculair!

Nevero de San Blas

Ook wel Cava de Sant Blai genoemd. Dit was een opslagplaats voor sneeuw. Eerst loop je door een ondergrondse gang naar de ronde opslagplaats, waar je van alles kunt lezen over de geschiedenis. Daar kun je met een wenteltrap naar boven. Het plafond heeft prachtige kleuren. Op andere plekken van het natuurgebied Sierra de Mariola vind je er nog veel meer. In het mooie plaatsje Xàtiva is er ook een.

Bocairent-cava-de-sant-blai

Ermita del Santo Cristo

Deze kapel uit de zestiende eeuw ligt op een hoogte van 730 meter. Je komt er via een heel lang en zigzaggend pad, alleen te voet. Volgens een legende hebben mannen, die er als pelgrims uitzagen, ervoor gezorgd dat dit pad er kwam. Zij vonden de berg namelijk perfect voor een kruisweg. De pelgrims zeiden dat zij drie stralende lichten waarnamen en op diezelfde plek staat sinds lange tijd een beeld van Maria. Elk jaar wordt hier in september La Fiesta de las Tres Luces gevierd. De kapel bestaat uit drie gebouwen, namelijk een domineeswoning, klooster en kerk. Volgens de eigenaren van Casa las 2 Salchichas kun je de kerk in als je bij de vrouwtjes van het klooster om toestemming vraagt.

Ruta mágica

Op deze route loop je aan de rand van Bocairent. Hier zie je kleine waterstroompjes, de eeuwenoude brug El Pont de Darrere, kijk je in het groene dal en wij zagen toevallig een dode kat liggen. Via de route kom je uit bij les Covetes del Colomer en les Covetetes dels Moros. Ook wandel je richtingg Cava de Sant Blai en Monasterio de Santo Cristo. Onderweg tref je tevens de oude fábrica textil en Pouet de Sant Vicent Ferrer, Hier en daar groeien vijgen. Dus als je honger krijgt… Genoeg om er zeker van te zijn dat de route je de hele tijd laat verrassen.

Casa las 2 Salchichas

Voordat wij naar het middeleeuwse Bocairent gingen, hebben wij contact gehad met het Vlaamse stel Geert en Ingrid van de rurale villa Casa las 2 Salchichas. Dit ligt middenin natuurgebied Sierra Mariola op kleine afstand van  Bocairent. Zij vertelden ons over de prachtige natuur en de rust, waardoor je volledig kunt ontspannen. En inderdaad; na een dag in de stad alles te hebben bezichtigd, viel er een sluier over ons heen van sereniteit. Ingrid en Geert verwelkomen ons met hun twee worstenhondjes, die kwispelend om ons heen dartelen. Naar hen is het huis vernoemd, want salchicha betekent in het Spaans worst. We krijgen een heerlijk glas cava ter verwelkoming, proosten op het Spaanse leven en horen over hoe zij hier hun grote droom verwezenlijken met het runnen van dit mooie huis.

De villa is prachtig en de kamer waarin wij slapen is mooi licht. De tuin met zwembad is in Ibiza-stijl: zitjes, loungebanken, hangmatten… en een fenomenaal uitzicht. Als je geluk hebt, zie je de zonsondergang. Dan verdwijnt de zon achter de bomen. Wauw! In de avond eten we met Geert en Ingrid aan de ronde houten tafel. Na het eten nog even borrelen en voor we het weten, liggen we in de ochtend op de ligstoelen om nog even te genieten van de rust in de natuur.

Boek hier je verblijf bij Casa las 2 Salchichas.

Tips

Combineer Bocairent met Ontinyent en neem een duik in de natuurbron Pou Clar.

Denk bij de Covetes dels Moros eraan dat je zoveel mogelijk spullen in je accommodatie of auto achterlaat. Als je in de grot wilt, moet je eigenlijk al je spullen achterlaten, zoals je tas, grote camera, zonnebril et cetera. Wij namen onze camera wel mee, maar dat is natuurlijk op eigen risico. De doorgangen zijn namelijk heel krap.

Koop een abonnement van 5 entrees voor maar €5,- in één van de willekeurige bezienswaardigheden of musea: covetes dels moros, cava de sant blau blai, covetes del colomer, museu fester, plaça de bous, museu arqueològic municipal Vicent Casanova of museu de l’evolució paleontològica.
Een soortgelijke aanbieding geldt voor museu parroquial, monestir rupestre en museu d’oficis i costums en església i campanar. Hiervoor betaal je €5,- en dan mag je alles bezoeken.
Bekijk alle actuele openingstijden op de website van Bocairent.

Voor tips over natuurgebied Sierra Mariola kun je ook terecht bij Ingrid en Geert van Casa las 2 Salchichas, mits je daar natuurlijk overnacht.
Als je naar natuurbron Pou Clar gaat, is het verstandig om waterschoentjes te dragen. De rotsen kunnen namelijk glad zijn.

Bereikbaarheid

Als je met de trein naar Bocairent wilt, is het dichtsbijzijnde station waar je uit kunt stappen Ontinyent.
Het beste kun je met de auto naar Bocairent reizen.

Wat vind je ervan?