Morella: indrukwekkend landelijk bergdorpje!

Het schitterende dorpje Morella staat met recht in de lijst van de mooiste dorpjes van Spanje: los pueblos más bonitos de España. Hiertoe behoren in de Comunidad Valenciana ook Vilafamés, Peñíscola en Guadalest, de drie dorpen waar wij eerder al eens onze ogen uitkeken. Morella stond al lang bovenaan onze wensenlijst en het heeft onze verwachtingen ruim overtroffen!

Vallivana

De route vanuit Valencia naar Morella is er al eentje, waarvoor je graag de auto instapt. Je rijdt naar het noorden via Castellon de la Plana en passeert onder andere het plaatsje Sagunto met z’n prachtige kasteel bovenop de berg. Als je op den duur voorbij Castellon de snelweg inruilt voor een rustige autoweg, kom je langs de mooiste plekken waar de citroen-, amandel- en olijfbomen volop in bloei staan. Ongeveer een half uur voordat we Morella binnenrijden, zien we een prachtig dorpje liggen, genaamd Vallivana. We hebben een bumperklevende Spanjaard achter ons, dus een extra goede reden om even het knipperlicht naar links aan te zetten en de afslag naar Vallivana te nemen. Hoewel we denken dat het bijna onbewoond is en vooral onbekend, blijken er zowaar drie touringcars vol oude mensen te staan! En ja, dat snappen we wel. Het lijkt er enigszins op dat er nog maar één familie woont, gezien de wapperende kleding aan het wasrek, maar het kerkje, het pleintje en de laatste overgebleven huizen, zijn prachtig! Bovendien is het een bekende uitrustplaats voor pelgrims, die de route naar Santiago de Compostela afleggen.

Morella

Nadat we even rondlopen, besluiten we toch maar gauw de auto in te stappen om eindelijk Morella te bewonderen. Enkele kilometers voor aankomst doemt daar het dorp recht voor ons op. Wauw! Zo zie je een dorp niet vaak liggen. We zien een grote berg vol gekleurde huisjes, omringd door een meterslange oude stadsmuur en boven alles uitstekend een gigantische kasteelruïne. ¡Impresionante!

morella

Het kasteel van Morella

Eenmaal lopend in het dorpje blijken we natuurlijk niet de enige toeristen te zijn, want zoiets wil iedereen wel zien. We besluiten eerst helemaal naar boven te lopen, naar El Castillo. Het is maar goed dat we alle batterijen voor de camera hebben opgeladen, want je wilt elke 5 meter stilstaan om een foto te nemen. Wat een schoonheid. Het kasteel, dat op een hoogte van bijna 1.100 meter ligt, kent een bijzonder rijke geschiedenis, wat we leren kennen tijdens de tocht naar boven aan de hand van de vele borden die langs de route staan. Het wordt wel gezien als een van de meest indrukwekkende kastelen van het gebied rondom de Middellandse Zee. Van de Romeinen tot aan de Arabieren tot aan de bevolking uit de Bronstijd: bijna elke beschaving heeft er gewoond. In de Brons- en IJzertijd werd voornamelijk de rots gebruikt als verdedigingsplek, waarna de Romeinen en Arabieren het rond de 10e eeuw daadwerkelijk veranderden in een kasteel.

Je bezoekt het kasteel via de tuin van El Convento de San Francisco, een eeuwenoude en indrukwekkend mooie kerk. Zodra je via de tuin de trappen naar boven neemt, richting het kasteel, kom je langs veel bijzondere plekken. Zo staan er nog oude kanonnen, wachtershuisjes en uitkijktorens. Je loopt langs een oude gevangenis in het kasteel, een sprookjesachtige plek waar vroeger sneeuw en water werd opgevangen en oude toegangspoorten. Je kijkt je ogen uit! En eenmaal helemaal bovenop het kasteel heb je natuurlijk een ge-wel-dig uitzicht over Morella, dat omringd wordt door vele bergen en heuvels met terrasvorming. Op de weg terug kom je nog langs El Palacio del Gobernador; een soort grot in het kasteel waar allemaal resten liggen van uit de prehistorie, die in de loop der tijd zijn gevonden. En hier kun je de hele geschiedenis rustig lezen aan de hand van duidelijke informatieborden.

Iglesia de Santa María

Het kasteel is zeker het hoogtepunt van dit idyllische dorpje. Maar er is nog zoveel meer om te bewonderen! Neem de Iglesia de Santa María, de kerk die van binnen schittert van de aanwezigheid van enorm veel goud! De kerk is erg indrukwekkend met veel bijzondere elementen, zoals de versierde kansel en het mooie beeldhouwwerk aan de buitenkant van de kerk.

Andere bezienswaardigheden

Verder heeft Morella enkele oude stadstorens, zoals Las Torres de San Miguel, Portal de la Nevera en Portal del Rei, waarnaast bomen met prachtige roze en paarse bloemen het geheel compleet maken. Sta je bij Portal del Rei, dan heb je vanaf daar ook nog eens een fantastisch uitzicht op de kasteelruïne! Ga je Morella weer uit, dan kom je langs de Acuaducto uit de 14e eeuw. Ook vanaf hier zie je Morella prachtig aan je linkerhand liggen en zie je rechts de vele heuvels en bergen. Schitterend!

Gastronomie

Gastronomisch gezien staat Morella onder andere erg bekend om de zwarte truffel. Het dorpje is dé plek voor de heerlijkste pasteles, zoals flaón (een broodje gevuld met wrongel), pastisset (pastel met zoete aardappel en pompoen), mantecados (amandelkoekjes) en piñonadas (ronde amandelkoekjes). En een van de populairste desserts is een cuajada: schapenmelkyoghurt met honing, geserveerd in een stenen potje. Het proeven waard!

Restaurant

Na de flinke klim naar het kasteel, ben je wel toe aan een beetje vulling in de maag. Direct bij de uitgang van het kasteel zit restaurant Marqués de Cruïlles. Je zit hier in een gezellige patio waar een oude dame de heerlijkste gerechten op tafel tovert! We kiezen voor een menú del día, waarvan voor Maarten het hoofdgerecht heerlijke kwartel is en voor Joanne bacalao met een grote gamba.

Praktische informatie

Morella is het best bereikbaar met de auto, aangezien er in de buurt geen treinstations zijn. De meest handige route is de CV-10 nemen richting Castellon en Barcelona. bij Sant Mateu neem je vervolgens de afslag naar de CV-132 en daarna bij Xert de afslag naar de N-232 richting Morella. Dan passeer je ook het mooie plekje Vallivana. Deze route duurt circa twee uur.

Openingstijden en prijzen van het kasteel

Vanaf Semana Santa tot aan de wisseling van zomer- naar wintertijd: maandag t/m zondag van 11:00 tot 19:00 uur
Vanaf het ingaan van de wintertijd tot aan Semana Santa: maandag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur

€3,50 p.p.: reguliere entreeprijs
€2,50 p.p.: 65-plussers, kinderen tot 16 jaar en studenten
gratis: kinderen onder de 6 jaar

Openingstijden en prijzen van de Iglesia de Santa María

Van maandag t/m zaterdag: 10:00 – 14:00 uur en van 15:00 – 19:00 uur
Zondag van 12:15 – 18:00 uur

€2,50 p.p.: reguliere entreeprijs_
€2,00 p.p.: 65-plussers, kinderen tot 16 jaar en studenten
gratis: kinderen onder de 6 jaar

Meer informatie over Morella vind je op de website van de gemeente.

Morella-Valencia-nosvemos

Wat vind je ervan?