Castellón de la Plana: een mix van oud en nieuw

Castellón-Valencia

Castellón de la Plana is de hoofdstad van de provincie Castellón, die in de regio Valencia ligt. De omgeving van deze provinciehoofdstad is prachtig met mooie dorpjes, zoals Vilafamés en Morella. Een bezoek aan deze dorpjes is goed te combineren met een wandeling door Castellón de la Plana!

Ontstaan van de stad

Provinciehoofdstad Castellón de la Plana heeft ongeveer 170.000 inwoners, vergelijkbaar met Nijmegen, en ligt 10 kilometer van de kust af. De voormalige inwoners van de stad woonden tot halverwege de 13e eeuw in het zogeheten Cerro de la Magdalena (de heuvel van Magdalena), maar koning Jaime I besloot in 1252 dat men moest verhuizen naar Castellón de la Plana. Dit gebeurde een jaar na de door Jaime I officiële stichting van de stad. Door de huidige inwoners wordt dit bijzondere moment nog altijd herdacht met grootse feesten, namelijk de Fiestas de la Magdalena. Dit feest wordt elk jaar in de Vastentijd voor Pasen gevierd en zal in 2019 van 23 maart tot en met 31 maart gevierd worden.

In de loop der eeuwen en der jaren is de stad enorm veranderd en zijn onder andere de oude stadsmuren afgebroken om de stad zo veel mogelijk te kunnen uitbreiden. Dit houdt in dat de stad een combinatie is van mooie historische gebouwen en nieuwe complexen. Hieronder de bezienswaardigheden op een rij van Castellón de la Plana!

Bezienswaardigheden in Castellón de la Plana

Plaça Major
Plaça Major mag je niet missen als je in de stad bent, want hier staan misschien wel de belangrijkste gebouwen van Castellón de la Plana. Je kunt hier onder andere ronddwalen in de overdekte markthal Mercado Central. Ook staat hier de mooie Concatedral de Santa María met daartegenover het gemeentehuis (El Ayuntamiento) en het politiebureau. Alle gebouwen staan in een rondje met in het midden een mooie fontein!

Edificio de Correos
Dit is zo’n voorbeeld van een historisch monument tussen nieuwe gebouwen. Desalniettemin is dit oude postkantoor nog steeds prachtig om te zien! Het bouwen ervan begon in 1917 door Demetrio Ribes en werd voltooid in 1932. Het gebouw is een combinatie van keramiek, stenen en glas in moderne stijl.

Castellón-Valencia

Plaça de la Pau
Dit vinden wij een van de leuke plekjes van Castellón de la Plana om een lekker koffietje te drinken! En aan dit plein zit onder andere het mooie theatergebouw vast: Teatro Principal. Het gebouw dateert uit 1894 en is ongeveer 100 jaar later volledig gerestaureerd. Het is het belangrijkste theater van de stad en hier zijn vaak optredens, concerten, toneelstukken en exposities. Het leuke koffietentje (waar je overigens ook kunt lunchen, cocktails drinken of tapas kunt prikken) heet L’Antiga Valenciana.

Castellón-Valencia

Parque Ribalto
Als je met de trein naar Castellón de la Plana reist, dan is een van de eerste plekken die je tegenkomt als je uitstapt, het mooie Parque Ribalto. En om die reden is dit park in de 19e eeuw aangelegd. Op dat moment werd namelijk ook de treinverbinding tussen Valencia en Castellón de la Plana gerealiseerd en men vond dat de reizigers direct iets moois moesten kunnen zien zodra ze uitstapten. Om te laten zien hoe welvarend de stad is. En dat is gelukt! Parque Ribalto is een heerlijk park om doorheen te wandelen. Zo is er een grote vijver met gigantische visssen en eenden, een oude pergola en zijn er overal gekleurde keramiekbankjes, prachtige bomen en verschillende standbeelden.

Plaza de Toros
Zoals in veel Spaanse dorpen en steden, staat ook in Castellón de la Plana een stierenarena. Deze Plaza de Toros werd geïnaugureerd op 2 juli 1887, biedt plek aan 13.000 toeschouwers en heeft een totale oppervlakte van ruim 10.000 vierkante meter. Net zoals in Valencia is er niet wekelijks een groot stierengevecht meer te zien, maar alleen tijdens speciale gelegenheden. Zoals gedurende de Fiestas de la Magdalena. Geïnteresseerd? Kijk op deze website voor de kaartverkoop en agenda.

Monumento a la Fundación de Castellón
Op Plaça de Santa Clara stuit je op een groot monument genaamd: Monumento a la Fundación de Castellón. Tegen het einde van de 20e eeuw werd besloten door de toenmalige burgemeester om het plein flink op te knappen. Onder andere dit monument kreeg een belangrijke positie midden op het plein. Het monument is een herinnering aan de stichting van de stad Castellón de la Plana. Het is ontworpen door Vicente Llorens Poy uit Vila-real. Op het beeldhouwwerk zie je in reliëf 82 belangrijke personages die een rol hebben gespeeld bij de verovering van het land en de stichting van de stad, zoals koning Jaime I. Rondom het monument bevinden zich enkele terrasjes.

Castellón-Valencia

Instituto Francesc Ribalta
Inderdaad, het heeft dezelfde naam als het parkje van de stad. Vernoemd naar de bekende Catalaanse schilder uit de 16e eeuw, uit de baroktijd. Dit mooie gebouw werd in 1917 gebouwd en dient sindsdien als onderwijscentrum. Verscheidene namen uit de Spaanse geschiedenis volgden hier ooit onderwijs, zoals ministers van Franco, de burgemeester van Castellón de la Plana en de president van de Generalitat. Het onderwijsinstituut is een van de belangrijkste educatieve emblemen van Castellón de la Plana die de sociale, culturele, economische en politieke ontwikkeling van de stad zou hebben bevorderd.

Castellón-Valencia

Doen

Wat ons vooral opviel in de stad, is dat er ontzettend veel winkels zijn! Van grote ketens tot aan heel veel kleine unieke zaakjes. Heb je dus zin om te winkelen? Dan moet je zeker naar Castellón de la Plana. Het oude centrum van Castellón de la Plana is niet heel erg groot, dus de belangrijkste monumenten kun je in korte tijd bezichtigen. Daarnaast heeft de stad enkele leuke straatjes die echt Spaans aanvoelen met veel kleur, gezellige balkons en cafés.

Omgeving

Zoals we eerder al zeiden: Castellón de la Plana is ideaal te combineren met een bezoek aan een prachtig dorpje in de omgeving. Want wat is het geval? Rondom de stad liggen 3 dorpen die op de lijst staan van de officieel mooiste dorpen van heel Spanje! Dat zijn Vilafamés, Peñíscola en Morella. Stuk voor stuk meer dan het bezoeken waard! En ga je met de trein? Dan passeer je vanuit Valencia ook het mooie stadje Sagunto dat een grote kasteelruïne bovenop een berg heeft liggen. Daarnaast ligt Castellón de la Plana dichtbij het strand. Dus mocht je de stad gezien hebben, dan kun je daarna lekker een duik in de zee nemen!

Bereikbaarheid

Castellón de la Plana heeft een groot treinstation met een goede verbinding van en naar Valencia. Vanaf het treinstation in Valencia zijn er twee opties naar Castellón de la Plana. De stoptrein doet er een uur en vijftien minuten over en de intercity ruim drie kwartier. Een enkeltje met de stoptrein kost ongeveer 5 euro en voor de intercity is dat 15 euro.

Wil je echter ook de dorpjes in de omgeving bezoeken? Dan is een auto huren raadzaam, omdat er niet veel busverbindingen zijn. Met de auto is het ongeveer een uur rijden vanuit Valencia.

De busverbindingen

Dit zijn de busverbindingen tussen Castellón de la Plana en Vilafamés
Dit zijn de busverbindingen tussen Castellón de la Plana en Morella
Met de trein ben je in circa 40 minuten vanuit Castellón de la Plana in Peñícola. Echter zit het treinstation net buiten het centrum. Vanaf treinstation Benicarlo-Peñíscola moet je dan de bus nemen naar het oude centrum. Dit is de busverbinding.

Wat vind je ervan?