Vilafamés: idyllisch, pittoresk en wonderschoon!

Het staat in het rijtje van mooiste dorpjes van Spanje en behoort zelfs tot een van de honderd mooiste dorpen ter wereld. Je kunt er verdwalen in smalle pittoreske straatjes, een pracht van een kasteel bezoeken en een rots van miljoenen jaren oud aanraken die je geluk geeft. Pak de auto en rijd vanuit Valencia naar het immer prachtige Vilafamés!

Geschiedenis
Vilafamés ligt 95 kilometer boven Valencia in de provincie Castellón en valt onder de Comunidad Valenciana. Het is heel pittoresk en klein met een inwonersaantal van ruim 1800. Zodra je aan komt rijden, zie je het dorpje prachtig bovenop een berg liggen met een grote kasteelruïne die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Hoe oud het dorpje precies is, weet men niet exact, maar er zouden ooit resten gevonden zijn van de ‘homo erectus vilafamensis’ en die zouden 80.000 jaar oud zijn. Toch gaat de geschiedenis van het dorpje vooral terug naar de tijd dat de Moren Vilafamés in bezit hadden. Het had toen onder andere de islamitische namen AVilahameç en ABeniffamez. In het dorpje zie je diverse Moorse invloeden, zoals een deel van het kasteel en de oude stadsmuur. In 1242 wist koning Jaime het dorpje gelukkig weer terug te veroveren van de Moren.

Ondanks dat Vilafamés voor veel toeristen vrij onbekend is, is het in 2015 toegevoegd aan de lijst van de 50 mooiste dorpjes van Spanje. En om er nog een schepje bovenop te doen; het is sinds mei 2016 zelfs officieel een van de honderd mooiste dorpjes van de hele wereld!

Smalle, zigzaggende straatjes
Vilafamés heeft verschillende bezienswaardigheden, om te beginnen met de talloze, zigzaggende straatjes vol pittoreske huisjes met prachtige stenen en vooral véél bloemen. Begin bijvoorbeeld op Plaza del Ayuntamiento en loop dan iets naar beneden in Calle Cervantes. Direct links heb je dan een geweldig uitzicht over een smal straatje dat naar beneden loopt, grootse paars met roze bloemen die van balkon tot balkon hangen en daarachter de bergen! En als je vervolgens zigzaggend naar boven en naar beneden loopt in het centrum kom je alleen maar meer van dit soort plekjes tegen.

Iglesia de la Asunción de Nuestra Señora
Bezoek Iglesia de la Asuncion. Alleen het uitzicht vanaf het kerkplein is al de moeite waard! De kerk is eind 16e eeuw gebouwd en is van binnen en buiten beeldschoon. Met vele ornamenten, beelden, versieringen en tevens een klein kapelletje.

Roca Grossa
Middenin de straat Calle de la Font ligt een gigantisch grote rozekleurige rots met een gewicht van 2160 ton: Roca Grossa! De rots zou 222 miljoen jaar oud zijn, maar eigenlijk is alles rondom deze steen van 832 kubieke meter een groot mysterie. Wel wordt er gezegd dat wanneer je de rots aanraakt, je drie wensen mag doen waarvan er sowieso een zal uitkomen…

El Castillo
Je ziet ‘m al van verre en je blijft omhoog kijken als je in het dorpje loopt: de indrukwekkende ruïne van het kasteel. Deels redelijk intact gebleven, maar helaas door onder meer de Spaanse burgeroorlog in de 20e eeuw ook voor een groot deel verwoest. Toch staat er nog meer dan genoeg overeind om er een kijkje te nemen. Er staat onder andere nog een mooie ronde toren en heel veel muren met kijkgaten. En aan alle kanten van het kasteel kijk je uit over de omgeving van Vilafamés en dat is wonderschoon!

Museo de Arte Contemporanéo
Vlak om de hoek bij het gemeentehuis vind je hét museum van Vilafamés. El Museo de Arte Contemporanéo bevindt zich in het mooie oude Palacio de Batlle. In het museum vind je kunst van begin jaren twintig tot en met nu en de werken zijn verspreid over 29 verschillende kamers. Meer informatie vind je op de website van het museum.

Eerder maakten wij een vlog over o.a. Vilafamés:

Overige tips
– Haal een lekker flesje wijn bij La Palera in Calle de la Font. Leuke delicatessenzaak met enorm aimabale eigenaar.
– Loop bij de straat Carrer Camí Serra helemaal omhoog de berg op. Je hebt vanaf daar een ge-wel-dig uitzicht over het hele dorpje en de bergen.
– Rijd nog even een paar kilometer door naar San Juan de Móro waar een prachtig kerkje staat: Ermita de San Miguel.
– Loop door Calle de la Font en vind door de hele straat heen leuke restaurants, barretjes en terrasjes.
– Bezoek een wijngaard in de omgeving!

Bereikbaarheid
Met de auto rijd je in een klein uur naar Vilafamés.

Wat vind je ervan?