Magisch schiereiland Peñíscola!

Peñíscola

Op zo’n 150 kilometer ten noorden van Valencia ligt het prachtige Peñíscola! Net als Vilafamés staat het in de lijst van 50 mooiste dorpjes van Spanje. Gelegen op een schiereiland en hoog boven de zee uitstekend, kun je hier genieten van idyllische smalle Spaanse straatjes, veel historie en de mooiste vergezichten.

Peñíscola

De stad heeft haar naam te danken aan de Romeinen. Die maakten een combinatie van de woorden paene en iscola, oftewel casi (bijna) en isla (eiland) wat resulteerde in Peñíscola. Het kent een rijke geschiedenis en gaat zelfs terug tot 600 voor Christus toen de eerste stappen aan wal werden gezet. De stad vormde onder andere het decor van de Eerste en Tweede Punische Oorlog (3e eeuw voor Christus), de strijd tussen de Romeinen en de Carthagers die beiden maar al te graag de stad in handen wilden hebben. Het kostte wat pijn en moeite, maar de Romeinen wisten de stad uiteindelijk te veroveren.

Heel wat eeuwen later, in 700 na Christus, viel de stad echter wederom in niet-Spaanse handen. De Arabieren hadden een heel groot deel van Spanje in bezit en dat gold ook voor Peñíscola. Het stadje werd een belangrijke vestingstad voor de Arabieren en ze konden de stad vrij simpel verdedigen, omdat ze met de hoge ligging een goed uitzicht hadden en het was bijna helemaal omringd door water. De Arabieren werden uiteindelijk in 1233 verdreven.

Beroemd pausenverblijf

Peñíscola heeft één zeer belangrijke inwoner gekend, namelijk Paus Benedictus XIII. Hij woonde van 1415 tot 1423 in het grote kasteel Castillo de Peñiscola dat boven de oude huizen in de binnenstad uitprijkt. Het kasteel is hét hoogtepunt van de stad, gebouwd tussen 1294 en 1307 door de Tempeliers. Een eeuw later betrok de Paus, ook wel Papa Luna genoemd, het kasteel en liet het nog verder verfraaien zodat het echt zijn verblijf werd. Hij was overigens een van de weinigen die buiten het Vaticaan woonde. Zijn pausenverblijf is terug te zien op de tweede verdieping van het kasteel. Je vindt er allemaal oude kamers van de paus, onder andere zijn studiekamer en bibliotheek.

Vanaf daar kun je met een trap omhoog naar het dak van het kasteel en geniet je van een adembenemend fraai uitzicht over de stad, haven, zee en bergen. Het contrast van de azuurblauwe zee met de lichte steen van het dak van het kasteel is echt magisch.

Loop je weer naar beneden, dan kun je op het binnenplein een prachtige kerk bezoeken die in het kasteel is gebouwd. Het is vrij sober van binnen, maar de oudheid maakt het indrukwekkend. Aan het binnenplein zit tevens een mooie oude Gotische zaal.

Op de eerste verdieping vind je met name herinneringen aan de Orde van de Tempeliers. In onder andere oude paardenverblijven lees en zie je hier alles wat daarmee te maken heeft. Door alle ruimtes, klein en groot, heen te dwalen, ga je helemaal terug in de tijd. Met je entreekaartje  kun je ook naar de Jardínes. Dit is de oude kasteeltuin, maar nu meer een soort parkje met veelal palmbomen en verrassend: een roofvogelverblijf.

Bezoek Castillo de Peñiscola halverwege april – halverwege oktober van 9:30 uur tot 21:30 uur of halverwege oktober – halverwege april tussen 10:30 uur en 17:30 uur. Een toegangskaartje kost je €5,- en dat is het meer dan waard!

Ermitorio de la Mare de Déu de l’Ermitana

Het kasteel is zeker het topstuk van de stad, maar de hele oude binnenstad is een groot museum! Tegen het kasteel aan staat een mooie kapel, genaamd Ermitorio de la Mare de Déu de l’Ermitana. Deze liet gouverneur van het leger van Peñiscola Sancho de Echevarría bouwen tussen 1708 en 1714.

Casa de las Conchas

Zwerf door al die leuke straatjes en kijk ook vooral omhoog: de balkons hebben aan de onderkant sierlijke keramiektegels. Elk balkon een heeft ander motief. Ga zeker naar Calle Farones, want hierin bevindt zich Casa de las Conchas en dit huis doet zijn naam eer aan. Het huis bestaat namelijk volledig uit schelpen! Zelfs de plantenbakken aan het balkon zijn erin meegenomen.

Peñíscola

Porta del Papa Lluna

Vanaf het schelpenhuis loop je zo richting de rand van het centrum en kom je uit in de hoofdstraat Calle Príncipe. Als je in deze straat -met terrasjes, ijssalons en souvenirswinkels- over de muur kijkt, zie je de zee. Loop je de hoofdstraat helemaal uit richting de haven, dan kom je onder la Porta del Papa Lluna door. Dit is de poort die de oude binnenstad scheidt van het nieuwere gedeelte.

Peñíscola

Puerta de Santa Maria

Laat je vervolgens de viskramen nog even voor wat het is en ga je rechts vanaf de poort om het fort heen, dan kom je terecht in Puerta de Santa Maria. Dit is eveneens een toegangspoort naar de historische binnenstad en deze kun je beklimmen. Ook hier heb je weer een adembenemend uitzicht over de zee, het strand en de stad.

Peñíscola

Strandboulevard

Bij het verlaten van het historisch centrum, verlaat je tevens het schiereiland en kom je aan bij het strand en de bijbehorende boulevard vol visrestaurants. Hier merk je dat het een stuk toeristischer is dan boven. Maar dat mag niet baten, want zodra je de zee induikt of languit op je handdoek gaat liggen op het strand heb je gewoon een geweldig uitzicht op het indrukwekkende schiereiland van Peñíscola!

Peñíscola

Omgeving

Je kunt een dagje Peñíscola mooi combineren met enkele andere pareltjes die op de route liggen vanaf Valencia. Zo kun je de afslag Sagunto nemen als je vanuit Valencia richting Peñíscola rijdt. Dit mooie stadje heeft onder andere een kilometerslang kasteel bovenop een berg dat je kunt bezoeken. Vanaf Sagunto is het nog anderhalf uur rijden naar Peñíscola. Lees hier alles over Sagunto.

Rijd je iets meer het binnenland in, dan moet je via Vilafamés rijden. Deze staat net als Peñíscola op de lijst van mooiste dorpjes van Spanje en dingt zelfs mee naar een plek op de lijst van de honderd mooiste van de wereld! Vilafamés ligt op ruim een uur rijden van Valencia en vanaf Vilafamés is het nog ongeveer een uur rijden naar Peñíscola. Lees hier alles over Vilafamés.

En als je zin hebt in een ochtend of middag winkelen, reis je naar Castellón de la Plana. Dit is de hoofdstad van Castellón.

Bereikbaarheid

Wij raden aan om een auto te huren, omdat je ten eerste de mogelijkheid hebt gemakkelijker andere dorpjes aan te doen en daarbij gaat het een stukje sneller dan het openbaar vervoer. Een dag een auto huren kost circa €50,- (incl. verzekeringen) en €20,- aan benzinekosten.

Er gaat wel een bus vanuit Valencia naar Peñíscola. Deze doet er een kleine drie uur over. Meer info op de website van de bus.
Met de trein is ook een mogelijkheid, alleen ligt het treinstation net buiten Peñíscola, dus dan zul je vanaf daar nog wel een taxi moeten regelen of een bus naar het stadje moeten nemen. Meer info op de website van RENFE.

One Comment on “Magisch schiereiland Peñíscola!”

Wat vind je ervan?