10 x architectuur in Valencia

architectuur-valencia-finca-roja

Bij een lijstje over de mooiste architectuur van Valencia zou je natuurlijk meteen Ciudad de las Artes y las Ciencias verwachten. Want een architectonisch hoogstandje zoals dat zie je niet snel! Maar als we de architectuur van de bekendste gebouwen van de stad, zoals de markthal, het gemeentehuis, postkantoor, treinstation en dus de Stad van de Kunst en Wetenschap, even achterwege laten. Dan houd je nog steeds genoeg juweeltjes over. En daarom zetten wij 10 architectonische parels voor je op een rij!

10 x architectuur in Valencia

1. Banco de Valencia

Vanaf Plaza del Ayuntamiento kun je onder andere in de prachtige straat Calle de las Barcas kijken. Een barca is een boot en vroeger, heel vroeger, was dit inderdaad dé plek voor de vissers waar men de bootjes aanlegde. Nu is het een imposante straat met aan weerszijden vele palmbomen en bovenal een pronktstuk van jewelste aan het einde van de straat: Banco de Valencia. Dit geweldige kleurrijke gebouw, in neobarok-stijl, bestaat uit 14 verdiepingen en per etage zie je aan de buitenkant een ander uiterlijk. Lees in onze aparte blog meer over dit bijzondere gebouw!

Adres
Calle de las Barcas

banco-de-valencia

2. Casa Judía

Om het indrukwekkende Casa Judía te zien, moet je in de straat Calle Castellón zijn, dichtbij de stierenarena. Dit is een van de meest bijzondere gebouwen van Valencia. Casa Judía betekent letterlijk Joods huis en het heeft die naam onder meer te danken aan de Davidsster die je onderaan het gebouw ziet. Het huis werd in 1930 gebouwd na ontwerp van de Valenciaan Juan Guardiola, in opdracht van de Joodse man Juan Salom. In dit gebouw kwam jarenlang in het geheim de Joodse gemeenschap bij elkaar vanwege traditionele religieuze vieringen. De stijl van het gebouw is Valenciaanse art deco.

Adres
Calle Castellón, 20

architectuur-valencia-casa-judia

3. La Finca Roja

La Finca Roja is een gebouw dat ook buiten Valencia een beroemde status heeft. Én heeft een Nederlands tintje. Sterker nog, de architect Enrique Viedma heeft zicht laten inspireren door de Amsterdamse School. La Finca Roja bezet is omringd door 4 straten en bezet dus een hele manzana, een appel. Zo noemt men hier in Valencia elk blok met huizen. De architect wilde de ruimte van zo’n manzana zo goed mogelijk benutten en zo kwam hij tot dit ontwerp waarmee hij ook prijzen won. Het gebouw telt in totaal 378 appartementen en winkels en het grootste geheim van het gebouw bevindt zich in het midden, namelijk een grote patio voor alle bewoners! Naast de grote invloed van de Amsterdamse School is hier ook de Valenciaanse art deco stijl in terug te vinden die je ook in Casa Judía ziet.

Adres
Calle Marvá, Calle Jesús, Calle d’Albacete en Calle Maluquer

architectuur-valencia-finca-roja

4. Edificio Ferrer

Dit opvallende gebouw is in de stijl van de Wiener Secession. Dit was een vereniging van beeldende kunstenaars in Wenen en de stijl is afkomstig van de jugendstil. Het werd in 1907 gebouwd door de architect Vicente Ferrer Peréz in opdracht van zijn vader die graag een huis wilde met woningen voor de hele familie. In 1908 werd het gebouw in gebruik genomen en vandaar dus ook het jaartal groot op de voorgevel. De sierlijke gevel maakt het gebouw erg opvallend en qua architectuur was dit gebouw voor die tijd natuurlijk erg bijzonder!

Adres
Calle Cirilo Amorós, 29

architectuur-valencia-edificio-ferrer

5. Calle Muñoz Degrain

Dit keer geen uitgelicht gebouw, maar juist de bijzondere architectuur die de stad Valencia zo mooi maakt. Calle de la Paz is een van de mooiste straten van Valencia, maar ook de zijstraten kunnen er wat van! Sta je bijvoorbeeld in de zijstraat Calle Muñoz Degrain, dan zie je de enorme verscheidenheid aan architectuur. De vele balkons, straatlantaars, kerktorens, koepels en andere imposante gebouwen maken dit tot een bijzonder straatje!

Adres
Calle Muñoz Degrain (grenzend aan Calle de la Paz)

architectuur-valencia

6. Calle Salamanca

Over dit bijzondere gebouw is tot op heden niets te vinden qua achtergrond en geschiedenis. Desalniettemin viel ons oog op dit gebouw met opvalle architectuur en doet het denken aan iets religieus. Hoewel we dus nog niets over de historie van het gebouw kunnen vertellen, is het wel een opvallende verschijning in de straat!

Adres
Calle Salamanca, 56

architectuur-valencia

7. Estación de Manises

De Valenciaanse wijk Manises is het epicentrum van keramiek! Niet gek dus dat het oude treinstation voor een groot deel bestaat uit deze mooie tegeltjes. Het station werd in 1889 in gebruik genomen toen daar de tramlijn tussen Valencia en Manises kwam. Pas in 1974 werden de mooie keramieken tegeltjes aan het gebouw toegevoegd. Aan de buitenkant zijn ook keramieke muurschilderingen te zien. Het treinstation is tegenwoordig niet meer in gebruik. Recht tegenover Estación de Manises is inmiddels een nieuw metrostation geplaatst. Omdat de gemeente Valencia wel de waarde inziet van dit mooie gebouw, is er in 2018 besloten om er een toeristenbureau in te huisvesten. Naar verwachting zal dit bureau in 2019 in gebruik worden genomen.

Benieuwd naar de historie van de keramiek en waarom het belangrijk was en is voor de stad Valencia? Breng dan een bezoek aan het Keramiekmuseum! Alleen de buitenkant is al de moeite waard…:-)

Adres
Metrostation Manises, Valencia

architectuur-valencia-manises

8. Puente del Mar

De gehele oude rivier Turia, nu omgetoverd tot een prachtig park, kent 9 kilometer lang alleen maar mooie plekjes. Een van de meest bijzondere plekken om even stil te staan, is bij Puente del Mar. Dit is een van de oudste bruggen van het park en werd gebouwd in de 16e eeuw door Francisco Figuerola. Letterlijk betekent het Brug van de Zee en dat komt, omdat hier het rivierwater naar de haven stroomde. Bovenop de brug staan twee kleine kapelletjes met daarin onder andere de afbeelding van de heilige Maagd. Zowel mooi om overheen als onderdoor te lopen!

architectuur-valencia

9.  Plaza de la Reina

Op de splitsing van Plaza de la Reina, Calle San Vicente Martir en Plaza de Santa Catalina staat dit prachtige architectonische juweeltje! Verbazingwekkend genoeg is er niets te vinden over de geschiedenis van dit gebouw. Dus hoewel we hier niets kunnen over kunnen vertellen, kunnen we alleen maar zeggen dat het de moeite waard is om te bekijken! Én, het gebouw zit dichtbij de beste ijssalon van Valencia dus een prima combinatie.

Adres
Calle San Vicente Martir, 2

architectuur-valencia

10. Mercado de Abastos

Mercado de Abastos gold jarenlang als een van de belangrijkste markthallen van heel Europa. De bouw ervan begon in 1939 en werd 9 jaar later afgerond en daarmee dus in gebruik genomen. Het heeft een oppervlakte van bijna 24.000 vierkante meter en in die tijd kon je hier terecht voor al je dagelijkse boodschappen.

Omdat de ruimte zo enorm was, besloot men dat er ook plek was voor onder andere een belastingkantoor, veterinaire inspectiedienst, tabakswinkel en cafetaria. In de jaren ’70, toen de handel alsmaar groter werd en er meer transport van en naar de markthal moest, besloot men dat de plek van de markthal niet meer zo praktisch was. Daarom verhuisde de gehele inboedel naar een nieuwe plek in Valencia en kwam Mercado de Abastos leeg te staan. Tegenwoordig vind je er onder andere een sportschool met olympische zwembaden, een middelbare school en een politiebureau.

Adres
Calle Alberique en Calle Buen Orden

architectuur-valencia

Wat vind je ervan?