Banco de Valencia: ongelooflijk imposant!

banco-de-valencia

Middenin de stad staat dit prachtige gebouw en het is een bank, genaamd Banco de Valencia. Het heeft wel wat weg van het sprookjesachtige Museo Nacionial de Ceramica. Ook al kun je er alleen geld opnemen, het is zeker een bezichtiging waard. Gewelfde balkons, sierlijke schilderingen op tegeltjes, stoere hekwerken van zwart en goud en een rond torentje bovenop.

Banco de Valencia

Het imposante gebouw werd ontworpen door Javier Goerlich Lleo, maar het is niet helemaal geworden zoals hij had bedacht. Banco de Valencia was het namelijk niet eens met het ontwerp en met enkele aanpassingen is het geworden was het nu is. In de jaren ’30 begon men met bouwen van dit architectonisch prachtplaatje. Door de Spaanse burgeroorlog (1936 – 1939) kwam er een kink in de kabel en lag het project tijdelijk stil. Uiteindelijk was het eindresultaat zichtbaar in 1942.

Neobarokke architectuur

De architectuur? Die is neobarok, op Valenciaanse wijze. Banco de Valencia is gebouwd als een driehoek waarvan de twee lange zijden grenzen aan de straten Calle de Pintor Sorolla en Calle Don Juan de Austria. Aan de korte zijde bevindt zich een grote trap naar de ingang van de bank. Het gebouw telt in totaal 14 verdiepingen en het heeft verschillende lagen met elk een ander uiterlijk. Het begint onderaan vrij robuust met twee donkere kleuren en hekwerk en verder naar boven wordt het alsmaar kleurrijker en imposanter met meer detailwerk.

Aanlooproute

De mooiste aanlooproute is vanaf Calle Barcas die vanaf Plaza del Ayuntamiento in één rechte lijn naar Banco de Valencia loopt. Tussen alle palmbomen door doemt daar dan ineens het prachtige roze gebouw op!

Locatie

Pintor y Sorolla 2 en 4

Wat vind je ervan?