Refugio de Serranos Valencia: schuilkelder uit Spaanse Burgeroorlog

bezienswaardigheden-valencia-refugio

“El Refugio antiaéreo de la Calle Serranos” is de naam van een van de belangrijkste schuilkelders van Valencia tijdens de Spaanse Burgeroorlog. In 2016 besloot men de schuilkelder te renoveren en sinds het voorjaar van 2018 is de Refugio open voor publiek. 

Refugio de Serranos

Valencia tijdens de Spaanse Burgeroorlog

Een belangrijke gebeurtenis in de Spaanse geschiedenis is de burgeroorlog die van 1936 tot en met 1939 duurde. In drie jaar tijd vielen er ruim een half miljoen doden en bij de vele gevechten werd Valencia niet gespaard. De Spaanse Burgeroorlog was de eerste grote oorlog in Europa waarbij er zoveel vanuit de lucht werd gebombardeerd. In eerste instantie leek Valencia nog een veilige haven en dat dacht de Spaanse regering ook. Die besloot namelijk vanwege de vele bombardementen in Madrid naar Valencia te verhuizen. Daardoor schoven de gevechten ook steeds maar op naar het oosten van het land.

In Valencia waren er in totaal ongeveer 400 bombardementen, uitgevoerd door Franco en Italiaanse fascisten. Uiteindelijk vielen er naar schatting 800 doden, lagen 900 gebouwen in puin en waren er 3000 gewonden.

Geschiedenis van de Refugio de Serranos 

Omdat het aantal bombardementen bleef toenemen in Valencia, besloot men 300 schuilkelders in gebruik te nemen. Een daarvan was de Refugio in Calle de Serranos. Deze had plek voor in principe 400 mensen, maar in de praktijk werden dat er wel meer. Het is een ruimte van 15 bij 7 meter met 9 grote pilaren in het midden. De schuilkelder was zo geconstrueerd dat je eerst een stuk naar beneden moest, vervolgens een lange gang door en dan de hoek om om uiteindelijk in de grote ruimte terecht te komen. Het doel hiervan was dat wanneer er eventueel iets naar binnen gegooid zou worden, de mensen niet geraakt zouden worden zolang ze in de grote ruimte waren.

Drie minuten

De Refugio had en heeft twee in- en uitgangen. Een aan Calle Serranos (daar is ook de ingang voor de tour) en een kleinere ingang aan Plaza de Angel. Zo waren er dus twee mogelijkheden om zo snel mogelijk in deze schuilkelder te komen. Bij een bombardement tijdens de Spaanse burgeroorlog liet iemand een sirene afgaan en had men in totaal drie minuten de tijd om in de schuilkelder te komen. Er was tevens een speciaal luchtventilatiesysteem gebouwd in de schuilkelder waardoor men er urenlang in kon verblijven zonder te stikken.

Muurschilderingen

In de Refugio zijn vele tekeningen en teksten gevonden die in de muur zijn gegraveerd door de mensen die er destijds in schuilden. Teksten zoals “no fumar” (niet roken) bijvoorbeeld en qua tekeningen werden boodschappen en dergelijke afgebeelden met synoniemen. Zo stond een getekende Fiat bijvoorbeeld voor Italië.

refugio-valencia

Na de oorlog

Na de Spaanse burgeroorlog bleef de Refugio altijd nog intact, al had lang niet iedereen daar weet van. Zo kwam men er veel later pas achter dat de schuilkelder ineens als bananenmagazijn werd gebruikt. En tot tien jaar geleden was de schuilkelder zelfs een Casal Fallero! Dit is een buurthuis dat zich het hele jaar door voorbereid op het grote feest Las Fallas. Hier kwamen dus decennia lang buren bijeen, aten er paella, vierden er feest en hielden er vergaderingen. Leden van deze Casal Fallero hebben zelfs enkele muren overgeschilderd en een extra muur erin gezet, zodat ze een kantoortje konden bouwen.

refugio-valencia

Bezoeken

Sinds het voorjaar van 2018 is de Refugio in Valencia open voor publiek. Twee dingen zijn belangrijk voordat je de Refugio wilt bezoeken, namelijk dat je telefonisch een reservering moet maken én je de Spaanse taal begrijpt. De rondleidingen zijn namelijk op gezette tijden en alleen in het Spaans. Een rondleiding duurt ongeveer een uur.

Tijden van de rondleiding
Dinsdag om 10:00 uur, 12:00 uur, 16:00 uur en 17:00 uur
Zaterdag om 10:00 uur en 12:00 uur

Kosten
Gratis

Telefoonnummer om te reserveren
+34(0)962081390

Tijden om te bellen
Dinsdag tot en met vrijdag: van 10:00 uur tot 14:00 uur en van 15:00 uur tot 19:00 uur
Zaterdag: van 10:00 uur tot 14:00 uur

Adres
Calle de Serranos, 25

Omgeving

refugio-valencia

De schuilkelder bevindt zich in de straat van de beroemde stadstorens Torres de Serranos en heel dichtbij heb je ook het imposante plein Plaza de la Virgen. Restaurants in de buurt zijn onder meer Juan de Juanes en Gallina Negra.