Gallina Negra: verrassende keuken en voelt als thuis

restaurants-valencia-gallina-negra

Gallina Negra is een restaurant in Valencia, gelegen in de oude en sfeervolle wijk El Carmen. Bij Gallina Negra voel je je meteen thuis en eet je traditionele Spaanse gerechten op verfrissende wijze bereid.

Gallina Negra

Aan de basis van restaurant Gallina Negra staan Javier Nuñez en Óscar Merino. Twee vrienden met een grote passie voor koken. Zij bedachten de naam Gallina Negra voor hun restaurant en betekent letterlijk zwarte kip. Het is een variatie op het Spaanse voedselmerk Gallina Blanca, dat bekend staat om haar voorverpakte eten, zoals soep- en pastapakketten. Dit met het idee om traditionele gerechten in een handomdraai op tafel te zetten.

Javier en Óscar bedachten daarop de naam Gallina Negra; je hoeft er zelf niet veel voor te doen, je bevindt je in huiselijke sferen en de gerechten doen denken aan het traditionele eten. Groot verschil met Gallina Blanca: hier wordt alles natuurlijk vers bereid in de keuken. De sfeer in het restaurant is industrieel, maar tegelijkertijd heel huiselijk. In combinatie met de traditionele gerechten die in een verfrissend jasje zijn gestoken, maakt het dit tot een gezellige plek om heerlijk te eten!

Cocina Libre

Restaurant Gallina Negra werkt met het concept Cocina Libre, oftewel vrije keuken. Dat houdt in dat je alle gerechten van de kaart op elk moment van de dag opgediend kunt krijgen. Op de kaart staan uiteenlopende gerechten als croquetas de jamón, couscous met krab, entrecote, eendenborst en gebakken gamba’s.

Patatas fritas con salsa de mejillones

Wij krijgen als voorafje patatas fritas con salsa de mejillones met de bijpassende witte wijn Doña Leo van de Valenciaanse bodega Altolandon. Het is krokante chips met een sausje van mosselen eroverheen. Een heerlijke combinatie waar je zelf niet snel op zou komen. De wijn is 100% Moscatel en een tikkeltje zoet, wat perfect bij het zoute van de mosselsaus past. Een goed begin!

Capellán casero a la llama

Even later proeven we capellán casero a la llama con pimiento rojo asado. Dit is een Valenciaanse witvis – familie van de kabeljauw – die op een bedje van gegrilde paprika ligt. Ook hierbij geldt: het zoute van de vis is goed te combineren met de eerder genoemde vino blanco.  En we krijgen er vers brood bij geserveerd, dat we zelf mogen aansnijden.

Ensaladilla rusa

Ensalada rusa is een soort Spaanse variant op huzarensalade, meestal met tonijn erdoorheen. Bij Gallina Negra krijgen we ensaladilla rusa voorgeschoteld zoals we hem nog nooit eerder hebben gezien. Het is la clásica maar dan met gerookte sardien erin en de salade is bedekt door twee dunne koekjes. Het meest opvallende is de houten hamer, die naast het bord ligt. Wat is de bedoeling? We moeten de koek kapot slaan, zodat die wordt gemengd met de salade. Dat laten we ons geen twee keer zeggen! De salade is verrukkelijk. 

Patata rellena

Een patata rellena betekent een gevulde aardappel. Op de gepofte aardappel liggen flinterdunne plakjes champignon, waterkers en krokante doperwten. En ook hierbij geldt: niets is wat het lijkt. Deze keer moeten we de aardappel zachtjes platdrukken, zodat de aardappel verder open splijt en de binnenkant verder zichtbaar wordt. Het binnenste blijkt gestoofde kalfswang met tomate picante te zijn. Wat een verrassing! Het doet je denken aan het Hollandse draadjesvlees. Heerlijk!

Inmiddels zijn we van de witte wijn overgegaan op vino tinto: LZ Telmo Rodriguez 2017 uit de streek La Rioja. Deze bevat de druiven Tempranillo, Garnacha én Graciano en zowel de aroma als de smaak zijn voortreffelijk.

Gnoquis

Gallina Negra is van alle markten thuis, want ook gnoquis staat op de kaart, de Italiaanse pastasoort gnocchi. Deze smaakvolle Valenciaanse versie van gnoquis is met spinazie, pompoen en pikante chilipepers. Als je nog niet vol zit, vult dit gerecht zeker weten.

Tarta de queso

Om het feest compleet te maken, krijgen we cheesecake geserveerd. Deze huisgemaakte taart is voorzien van een veeg zoete aardappel-coulis. Hier wil je van door blijven eten. Madre mía, wat lekker!

Interieur

Zoals eerder aangegeven, doet het interieur van Gallina Negra industrieel aan en tegelijkertijd heel sfeervol en warm. Het voelt als thuis. Het hout, de meubels en de vele – soms grappige- details maken het een gezellig restaurant om een hapje te eten.

Openingstijden

Maandag: 13:30 uur tot 16:00 uur
Dinsdag: gesloten
Woensdag: 13:30 uur tot 16:00 uur en 20:30 uur tot 23:00 uur
Donderdag: 13:30 uur tot 16:00 uur en 20:00 uur tot 23:00 uur
Vrijdag: 13:30 uur tot 16:00 uur en 20:30 uur tot 23:30 uur
Zaterdag: 13:30 uur tot 16:00 uur en 20:00 uur tot 23:30 uur
Zondag: 13:30 uur tot 16:00 uur

LET OP: Van 18 februari tot en met 3 maart 2019 is Gallina Negra gesloten.

Website

Ga hier naar de Facebook-pagina van Gallina Negra

Locatie

Calle Roteros, 16

restaurants-valencia-gallina-negra

Omgeving

Restaurant Gallina Negra ligt in de wijk El Carmen. Dit is de oude, sfeervolle wijk van Valencia waar je onder andere veel street art tegenkomt. Ook zitten er leuke winkeltjes, zoals tweedehands kledingwinkels en het leuke Cecilia Plaza. Op cultureel vlak is er meer dan genoeg te zien. Denk aan het ondergrondse Galería del Tossal, de overdekte markthal en de indrukwekkende Parroquía de San Nicolás.

museum-valencia-galeria-del-tossal