Casa Museo Blasco Ibáñez: maak kennis met de belangrijkste schrijver van Valencia

museo-valencia-blasco-ibanez

In Casa Museo Blasco Ibáñez ontdek je het leven van een van de belangrijkste schrijvers die Valencia ooit gehad heeft: Vicente Blasco Ibáñez. Zijn voormalige chalet is nu een museum en staat langs het strand van Valencia.

Casa Museo Blasco Ibáñez

Vicente Blasco Ibáñez werd geboren op 29 januari 1867 in Valencia en overleed één dag voor zijn 61e verjaardag op 28 januari 1928 in zijn toenmalige woonplaats Menton in Frankrijk. Blasco Ibáñez stond niet alleen bekend om zijn schrijfkwaliteiten, maar zeker ook om zijn werk als journalist en politicus.

museo-valencia-blasco-ibanez

Revolutionaire schrijver en fanatieke politicus

De Valenciaanse schrijver had op jonge leeftijd al grote voorbeelden op politiek gebied. Dit waren mannen met anarchistische en republikeinse ideeën en dat bracht hem tot zijn ambitie om een revolutionair schrijver te worden. Dit zorgde ervoor dat hij op zestienjarige leeftijd al zijn eerste krant had: El Pueblo. Dit werd een dagelijkse krant in Valencia die heeft bestaan tot het einde van de Spaanse burgeroorlog (1939). Blasco Ibáñez heeft alsmaar meer politieke idealen en nadat hij enkele boeken geschreven heeft, besluit hij om zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen van 1891. Uiteindelijk is hij jarenlang de Republikeinse leider van Valencia.

Zijn enorme politieke idealen leiden uiteindelijk zelfs tot een eigen beweging die de naam blasquismo krijgt. Wel belandde Blasco Ibáñez meerdere malen in de gevangenis wegens zijn politieke opvattingen, onder meer vanwege grote protestacties tegen de monarchie.

Wereldreiziger en stichter van Valenciaanse kolonie

Hij zegt rond 1908 de politiek vaarwel en besluit meer te gaan schrijven en te gaan reizen, de wereld ontdekken. Blasco Ibáñez reist onder meer naar Argentinië en wordt verlieft op het land. Hij maakt onder meer een uitstapje naar Patagonië en besluit daar enkele grote stukken grond te kopen en het kolonies van Valencia te maken: Nueva Valencia en Cervantes. Hij haalt Valenciaanse arbeiders naar Argentinië om ze daar te laten werken, maar in 1913 blijkt het toch uit te lopen op een fiasco en keert hij, met bijna geen rooie cent meer op zak, terug naar Spanje.

Vicente Blasco Ibáñez is vervolgens nog jarenlang een succesvolle internationale schrijver en koopt hij onder meer de villa aan het strand van Valencia waar hij regelmatig schrijft en vrienden ontvangt. Een enkele keer verzet hij zich nog tegen de politiek van dat moment, maar uiteindelijk overlijdt hij een dag voor zijn verjaardag op 60-jarige leeftijd in zijn woonplaats Menton in Frankrijk.

museo-valencia-blasco-ibanez

Het museum

Gezien zijn uitgebreide verleden, wordt hij nog altijd gezien als de belangrijkste schrijver die Valencia ooit gehad heeft. Ter ere van zijn vele daden is daarom zijn woning aan het strand in 1997 omgetoverd tot een museum. In het museum ontdek je van alles over het leven van deze markante man.

Op de begane grond lees en zie je vooral veel over zijn leven aan de hand van foto’s en verhalen en op de eerste verdieping staan veelal persoonlijke eigendommen, zoals zijn schrijftafel met potje inkt, zijn bril, allerlei aantekeningen en schetsen en andere eigendommen. Ook heb je vanaf hier een mooi uitzicht over het strand. Aan de achterkant van het museum is de tuin met enkele beelden, wuivende palmbomen en zitjes.

Let op: alle informatie in het museum is in het Valenciaans en Spaans geschreven. Een beetje weet van de Spaanse taal is dus wel handig bij een bezoekje. Al kun je met deze achtergrondinformatie hier prima rondlopen en alles bekijken.

Omgeving

Casa Museo Blasco Ibáñez is een klein museum dat perfect te combineren is met een dagje strand of wandeling door de wijk Cabanyal. In Cabanyal kun je bijvoorbeeld naar de markthal en een hapje eten of iets drinken bij een van onderstaande tentjes!

Openingstijden

Dinsdag tot en met zaterdag: 10:00 uur tot 14:00 uur en van 15:00 uur tot 19:00 uur
Zondag en feestdagen: 10:00 uur tot 14:00 uur

Entreeprijs

Regulier: €2,00
Korting (studenten, gepensioneerden, groepen vanaf 10 personen) €1,00
Kinderen onder de 7 jaar en zondagen: gratis toegang

Website

Meer informatie vind je op de website van het museum.

Locatie

Isabel de Villena, 159