Bodega La Peseta: proef Valencia!

bodega-la-peseta-valencia-gastronomie

Bodega La Peseta bevindt zich in een gezellig Spaans straatje dichtbij de haven en het strand van Valencia. Sommige barretjes in deze straat kenden we al, maar La Peseta nog niet. Daarom werd het hoog tijd om dit restaurantje eens te bezoeken!

Bodega La Peseta

Het leuke straatje waarover wij het hebben, heet Calle Cristo del Grau. Dit is een zijstraat van de grote Avenida del Puerto die je vanaf het Turia-park naar de haven en het strand brengt. Net voordat je bij de puerto aankomt, passeer je deze straat en daar moet je eigenlijk gewoon ingaan. Allereerst zie je de oudste markthal van Valencia, Mercado del Grau, om vervolgens bij tal van leuke restaurantjes te komen. En een daarvan is dus Bodega La Peseta. Een restaurantje dat stamt uit 1907 (!) en geliefd is bij de Valenciaan, want het stikt er niet van de toeristen, maar juist van de lokale bewoners. Een pluspunt wat ons betreft. Buiten is een gezellig terrasje en binnen nodigt uit om een hapje te eten of borrel te nuttigen.

bodega-la-peseta-valencia-gastronomie

Para empezar

Bij binnenkomst worden we welkom geheten door allemaal vrolijke dames in de bediening en krijgen we al snel de eerste twee gerechtjes geserveerd: twee pinxos de atún en een verfrissende aardappelsalade van het huis met olivas erbij. Een goed begin! Hier moet natuurlijk bij gedronken worden en omdat we net een flink fietstochtje achter de rug hebben, zijn we wel toe aan iets dorstlessends. We kiezen voor een van de vele huisgemaakte vermuts die ze bij Bodega La Peseta op de kaart hebben gestaan. Wij gaan voor de rode en die smaakt verrukkelijk!

Interieur

Maar we zijn stiekem vooral afgeleid door het ontzettend leuke interieur van Bodega La Peseta. Het is werkelijk van alles wat, maar samen een heel geestig geheel. Naast ons tafeltje hangen talloze striptekeningen met vrij vunzige plaatjes. Het oudere Franse gezelschap dat vlak naast ons zit, krijgt er rode blosjes van als ze de prenten eens goed bekijken. Wat bezielde eigenaar Javier om deze gewaagde plaatjes op te plakken? Wat blijkt: alle striptekeningen die in het restaurant hangen, zijn vroeger getekend door zijn vader! En om al dat moois nou onder een deken stof te laten liggen op een zolderkamer, tja, dat is zonde. Wij moeten er in elk geval om lachen!

Bodega La Peseta hangt niet enkel vol met grappige striptekeningen. Er is van alles te zien. Zo staan er mooie oude fietsen, hangt er kleding aan een wasrekje boven ons hoofd, bevinden zich boven de bar prachtige antieke wandkasten en zijn er oude aanplakbiljetten aan de muur bevestigd. Van een steriel wit interieur is duidelijk geen sprake en dat maakt het zo’n heerlijk ontspannen plekje om te zitten.

Gerechten

Na de heerlijke vermut met bijpassende gerechtjes is het nu tijd voor het échte werk. De vermut vervangen we voor een heerlijk glas wijn. Maarten kiest voor de Fuenteseca Blanco van de druiven Macabeo en Sauvignon Blanc uit de streek Utiel-RequenaJoanne gaat voor een Valenciaanse rode: Mariluna Tinto met de druiven Tempranillo, Bobal en Monastrell.

Daar komt het eerste gerecht op tafel: een houten plank vol met de mooiste kazen, hammen en andere vleeswaren. Dit is de befaamde tablón de embutidos. Er ligt onder andere smaakvolle truffelkaas, pittige chorizo en heerlijke manchego-kaas op de tablón. De kaas gecombineerd met de huisgemaakte bosbessenjam die erbij geserveerd wordt, is goddelijk. Dit plankje is er een om te onthouden!

Als alle kaas en ham ietwat gezakt is, krijgen we monte bajo geserveerd. Deze zien we al op meerdere tafels staan en is dus een populaire! Wat het is? Gebakken ei met truffel met daaromheen een melange van paddenstoelen, krokant gebakken aardappeltjes met pimentón en lekkere bosuitjes. Die bosuitjes worden overigens ook weleens vervangen door artisjokharten of asperges. Net waar de kokkin zin in heeft. De gehele combinatie is heerlijk.

We beginnen al vrij gevuld te raken, maar dan ziet Joanne een van de meiden van de bediening met een houten plank voorbijkomen, die vol ligt met de mooiste paddenstoelen. Ze vraagt er even naar, zonder de intentie het zelf ook geserveerd te krijgen, maar binnen vijf minuten ligt eenzelfde plank ook bij ons op tafel. En madre mía, die setas zijn enorm delicieus!

Als klap op de vuurpijl komt er nog een schaal met mosselen op tafel. Hier kunnen we natuurlijk geen no, gracias” tegen zeggen, want wij zijn dol op mejillones. Ze zijn ietwat picante en de smaak is zalig. Wat eten we hier goed!

Dan denk je dat er écht niets meer bij kan, maar daar komt dan toch nog el postre! De desserts staan expres niet op de kaart, omdat de kokkin iedere dag maakt waarvan ze denkt dat die goed bij de dag passen. Hoe leuk is dat? Vandaag is dat een pudding met koffiesmaak, omringd door dulce de leche (jammie!), slagroom, ijs en koekkruimels. Wat een feestje om op te eten.

Tips

De eerste tip die we geven, is dat je natuurlijk eens moet eten bij Bodega La Peseta! Het is een fijne plek om na een stranddag neer te ploffen en lekker relaxed wat te eten en te drinken. Er is een uitgebreide tapaskaart met voornamelijk gerechten uit de omgeving van Valencia. Ga zeker voor de tablón de embutidos en de monte bajo. Andere aanraders zijn all i pebre de anguila en pulpito de roca. Je kunt hier overigens ook goed vegetarisch eten.

Begin je middag of avond hier goed met een huisgemaakte vermut. Ze hebben zeven soorten op de kaart staan, dus keuze genoeg.

Reserveren is handig, gezien het een populair tentje is! Het kan via Whatsapp en het nummer vind je onderaan dit artikel.

Combineer een hapje eten bij Bodega La Peseta met een duik in de zee of een dansje in Marina Beach Club en slaap dichtbij in Hotel Balandret.

Openingstijden

Maandag en dinsdag: gesloten
Woensdag en donderdag: 19:30 tot 00:30 uur
Vrijdag tot en met zondag: 12:30 tot 17:00 uur en 19:30 tot 00:30 uur

Website

Ga hier naar de website van Bodega La Peseta
Reserveren kan via Whatsapp op het nummer: +34-637 86 05 28

Locatie

Calle Cristo del Grao, 16

Wat vind je ervan?