Cullera: kasteel met vergezichten en véél strand

Cullera-Valencia-Spanje

Cullera is een Spaanse stad op ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Valencia. Het ligt onder het beroemde natuurgebied Albufera en de stad wordt daarom ook omringd door rijstvelden én sinaasappels. Een van de hoogtepunten van Cullera is zonder twijfel het kasteel bovenop de berg met een spectaculair uitzicht. De stad heeft circa 22.000 inwoners en ligt direct aan zee waardoor je hier goed terecht kunt voor een dagje strand. Lees hieronder wat je allemaal kunt beleven en zien in Cullera!

Cullera

Geschiedenis

Een van de belangrijkste perioden in de geschiedenis van de stad Cullera is tussen de 8e eeuw en 13e eeuw. Dit zijn de eeuwen waarin de vele Moren voet aan land zetten in Spanje en een groot deel van de Spaanse dorpen en steden door hen werden ingenomen. De meeste dorpen en steden in de Comunidad Valenciana kennen een soortgelijke geschiedenis waarvan nu nog veel is terug te zien. Dat zijn met name de kastelen en verdedigingstorens, die ook in Cullera te zien zijn.

De Arabieren doopten Cullera om tot Qulayra wat ‘hoge top’ betekent. Dit slaat op de berg in Cullera: la montaña de los Zorros. Deze berg is 233 meter hoog en hierbovenop bouwden de Arabieren een groot verdedigingsfort. Toen in 1239 Koning Jaime de stad terugveroverde op de Moren, besloot hij het fort te herbouwen tot wat nu het Kasteel van Cullera is. Cullera is in de loop der jaren aardig volgebouwd met hoge appartementen, maar het oude gedeelte onderaan het kasteel doet nog erg herinneren aan de Arabische periode. Deze wijk heet Barrio del Pozo.

Wat Koning Jaime het belangrijkst vond aan het herovering van Cullera, was de strategische positie van de stad. Door de stad heen liep namelijk de rivier Río Júcar. En dit was een belangrijke route om goederen en andere spullen door te vervoeren.

Vanaf de 17e en 18e eeuw kreeg Cullera een steeds grotere positie vanwege de vele landbouwactiviteit rondom de stad. En twee eeuwen later werd de rijst een van de belangrijkste producten van de stad. Sinds halverwege de 20e eeuw is Cullera enorm in trek gaan raken en is het flink uitgebreid met veel vakantiecomplexen en toeristische attracties.

Bezienswaardigheden van Cullera

Barrio del Pozo

In het Valenciaanse Barrio del Pou. Dit is de oude wijk die je doorkruist als je onder andere naar het kasteel van Cullera wilt gaan. Het is een buurt waar vroeger veel joden gescheiden woonden tot aan hun uitzetting of bekering in 1391. De wijk heeft vele zigzagstraatjes, mooie oude huisjes, kleurrijke bloemen en steile weggetjes.

Castillo de Cullera

Het kasteel van Cullera is een van de belangrijkste overblijfselen van de Arabische periode. In 1239 werd het door Koning Jaime (met veel pijn en moeite) terugveroverd op de Arabieren en sindsdien was het eeuwenlang een verblijfplaats voor de vele koningen die een bezoek brachten aan Cullera.

Je kunt rondlopen in het kasteel waar onder andere de Sala de Armas is gevestigd, dit is de voormalige wapenkamer. Je hebt de mogelijkheid om via een grote patio (vanaf waar je een heel mooi uitzicht hebt) naar de Torre Mayor te lopen. Dit is de hoogste toren van het kasteel en heeft een oppervlakte van 15 vierkante meter en is 16 meter hoog.

Ook is er in het kasteel van Cullera een Archeologisch Museum geherbergd en een ondergrondse ruimte met enkele overblijfselen uit vroegere eeuwen. En bovenal heb je vanaf het Castillo de Cullera een waanzinnig uitzicht op stad, strand en binnenland!

Santuario de la Virgen del Castillo

Direct naast het kasteel vind je Santuario de la Virgen del Castillo. Dit is het heiligdom van de beschermheilige van Cullera.  Het is gebouwd tussen 1891 en 1897 op basis van enkel donaties. De bouwstijl is neoromaans en is het werk van de Valenciaanse architect Joaquín María Belda Ibañez. Het grootste gedeelte van de ornamenten en afbeeldingen verdween tijdens de Spaanse burgeroorlog.

Camino del Calvario

Om bij het kasteel te komen, loop je eerst de Camino del Calvario. Dit is een benaming voor de Lijdensweg van Jezus Christus. Het is een zigzagroute met op de route 14 kleine kapelletjes die een onderdeel van de lijdensweg uitbeelden.

Torre de la Reina Mora

Deze toren was de belangrijkste poort naar het kasteel van Cullera. Gebouwd eind 12e, begin 13e eeuw. Later was het ook een belangrijke verdedigingstoren voor de Afrikaanse berbers die het gemunt hadden op andere Cullera.

Mercado de Cullera

Natuurlijk heeft Cullera, zoals veel Spaanse steden, een overdekte markthal: Mercado de Cullera. Hier kun je terecht voor je groente, fruit, vlees, vis en andere lekkernijen. De markthal bevindt zich op een belangrijk punt van de stad en aan de achterkant is een groot plein waar je kunt zitten. Vanaf dit plein loop je tevens richting het oude gedeelte van de stad en zo dus ook naar het kasteel. De markthal is gebouwd tussen 1899 en 1903 in de stijl Valenciaans modernisme.

Iglesia de Santos Juanes

Middenin het centrum van Cullera staat de grote Iglesia de Santos Juanes. Het is de enige parochie ooit geweest tussen 1248 en 1953 in Cullera. Het is vernoemd naar de heren van de Orden de San Juan de Jersualén en is gebouwd in gotische stijl. Althans, het was in gotische stijl tussen de 13e en 15e eeuw. De vernieuwde en huidige versie van enkele eeuwen later, werd gebouwd in neoklassieke stijl met onder andere enkele prachtige schilderingen op het plafond.

Iglesia de Santos Juanes in de stad Valencia is overigens ook een bijzonder exemplaar. Lees hier meer over deze kerk in Valencia.

Modernisme in Cullera

Met dank aan onder andere de opmars van de sinaasappel aan het begin van de 20e eeuw, werden tal van prachtige huizen en appartementen gebouwd in Cullera. Het is nog steeds een kleurrijk geheel en veelal in goede staat. Met name in de straten Calle Valencia, Calle Riu en Calle Cervantes zie je de mooiste gebouwen!

Het strand van Cullera

Cullera heeft niet één strand, maar wel elf stranden in totaal! En dat met een lengte van ruim 15 kilometer aan zandstrand. En er is voor een ieder wat wils. De echte stadsstranden zijn Playa de San Antonio en Playa El Racó. Liever iets rustiger? Ga dan naar Playa del Dosel, Playa El Marenyet of Playa La Escollera. En de watersportliefhebbers zijn op hun plek bij Playa de Cap Blanc. Nudisten kunnen naar Playa el Mareny de Sant Llorenç en honden ravotten op Playa El Brosquil.

Algemene informatie

Hoe je Cullera het beste kunt bereiken, wanneer alle bezienswaardigheden open zijn en andere informatie vind je hieronder.

Openingstijden bezienswaardigheden

Omdat alle openingstijden veel verschillen en het soms ook per jaar kan veranderen, raden we je aan om van tevoren de website van Cullera Turismo te raadplegen. De website is in verschillende talen te lezen en bij elk museum of monument staan de openingstijden en entreeprijzen.

Bereikbaarheid

Cullera is perfect te bereiken per trein. De trein gaat in principe ieder half uur, doet er een half uur over en een enkeltje kost circa €5,00. Bekijk treintijden en tarieven hier.

Liever met de auto om ook de omgeving te bekijken? Ook dat kan prima. Je doet er dan uiterlijk drie kwartier over. Een auto huren kan hier.

Waterpark

Een populaire attractie in de zomer is Waterpark Aquópolis Cullera. In het laagseizoen is het park gesloten, maar in de zomer kun je hier helemaal losgaan op glijbanen en ander waterpret. Tickets vind je hier!

Omgeving

Cullera is perfect te combineren met bezoekjes in de omgeving. Ontdek bijvoorbeeld het prachtige natuurgebied Albufera en vaar bootje tussen de vele rijstvelden. Ga bergbeklimmen in het plaatsje Alzira of struin rond in een ander mooi Valenciaans dorp: Xátiva!