Alzira: in de mooie natuur bergbeklimmen

Alzira

Alzira

Het plaatsje Alzira staat bekend om zijn bergen waar veel klimmers naartoe gaan! Voor ons wordt het ook eens tijd om de wandelschoenen om te binden en frisse lucht in de natuur op te snuiven.

We rijden in de auto met vriend Arlington en nog een aantal vrienden van hem naar Alzira. Eerder gingen we met hem naar Requena. Het stadje Alzira ligt op slechts 30 minuten afstand van Valencia. Je rijdt over de snelweg en eenmaal de plaats bereikt, dwarrel je over wat smalle weggetjes, totdat je bij een parkeerplaats aankomt. Daar begint ons echte avontuur.

Eerst dien je je groep te registreren, want het is de bedoeling dat iedereen voor zonsondergang weer onderaan de berg staat. We beginnen rustig en maken mooie foto’s van de prachtige natuur. De rest van de groep is sneller dan wij zijn. Ietwat meer vaart is geboden. Uiteindelijk bovenaan de berg staat een groot ijzeren kruis, wat je natuurlijk even aan moet raken. Erin hangen kan ook. Er zijn ook mensen die er een slotje aan vast klikken, zoals men ook op een bekende brug in Parijs doet.

De klim

De route is prachtig. Je doet er verstandig aan om met een kenner van de berg te klimmen. Dan beklim je de berg meteen op de efficiëntste wijze en verdwaal je niet. Dat advies geldt vooral op de dagen dat er weinig klimmers zijn. Als het druk is, vaak op zondag, dan zijn er genoeg natuurliefhebbers die op de berg rond dwarrelen.

Naast brede en zeer begaanbare, zul je ook de onherbergzame paden moeten trotseren. Daardoor ben je wel meer één met moeder natuur. Klauteren over rotsstenen langs kleine waterstroompjes en je door planten en struiken wringen. En pas goed op dat je geen misstap doet. Stenen kunnen los liggen.

Bezienswaardigheden

En wat kom je allemaal tegen tijdens de wandeling? Al snel zie je een kloosterruïne en een kapelletje, Capella de la Mare de Deu. Het lijkt geheel opgeknapt te zijn. Een stukje verder ligt een grote vijver met honderden goudvissen. Is het een warme dag, dan kun je heerlijk afkoelen in de koele natuurbaden. De meesten dompelen alleen even hun handen onder en gooien een plens water in hun gezicht.

Bovenop de berg ga je natuurlijk op de foto. Hang in het kruis of sta op de rand van de berg. Niet te dicht bij de afgrond. Je wilt wel weer heelhuids thuiskomen. De vergezichten en omringende bergen zijn ongelooflijk indrukwekkend.

Als je goed oplet, zie je kleine rode vruchten in bomen hangen. Ons wordt uitgelegd dat deze vrij schaars zijn. Je kunt ze gewoon eten en daarom nemen we de proef op de som. Oh, wat heerlijk zoet. Van buiten zijn ze rood, maar van binnen geel. Men noemt het vruchtje Medronho, oorspronkelijk afkomstig uit Portugal. Je ziet ze weinig. Dus als je de kans hebt…

Voorbereiding

Het verschilt heel erg per dag wat je qua kleding wel en niet hoeft mee te nemen. Op koude dagen raden wij je aan om thermische kleding te dragen, op warme dagen heb je genoeg aan de korte broek en shirt. Doe wel altijd bergschoenen aan, want veel ‘paden’ zijn moeilijk begaanbaar. Heel belangrijk is dat je voldoende water in je rugzak hebt zitten; minimaal een liter. Je krijgt honger en daarom is een lunchpakket verstandig. Denk ook aan wat fruit of energierepen. Niet teveel suiker natuurlijk, want je bent nu juist goed bezig!

Duur

4 uurtjes

Prijzen

Gratis

Openingstijden

Tussen zonsopgang en zonsondergang

Bereikbaarheid

Je kunt eigenlijk de hele dag door met de trein naar Alzira. Dat doe je vanaf Estación del Norte in Valencia. De eerste trein vertrekt om 6:15 uur en vertrekt daarna ieder halfuur, :23 en :53 en de laatste trein vertrekt om 22:30 uur. Terug geldt hetzelfde, :25 en :55. Kijk voor de actuele reistijden op deze website.

Nog makkelijker is om een auto te huren. Wij doen dat altijd met heel veel gemak bij Enterprise. Kijk voor alle informatie op deze website.