Glorieus Guadalest!

Guadalest

We hebben het al vaker gezegd: ook de omgeving van Valencia is een lust voor het oog. Bezoek bijvoorbeeld het indrukwekkende Guadalest!

Glorieus Guadalest

Guadalest ligt op de route van Valencia naar Alicante en dan iets meer het binnenland in. Het staat in de lijst van de 50 mooiste dorpjes van Spanje, evenals Vilafamés en Peñíscola. Guadalest is weer van een heel ander kaliber dan deze andere twee dorpjes. Het eeuwenoude plaatsje is min of meer gesitueerd rondom een kasteel en heeft slechts 200 inwoners!

El Castell de Guadalest

Het dorpje heet officieel El Castell de Guadalest, omdat eigenlijk alles om dit kasteel draait. In de 12e eeuw werd dit kasteel door de Moren gebouwd die op dat moment een groot deel van Spanje in bezit hadden. Het kasteel lag strategisch mooi bovenop een berg en daarmee was de stad goed te verdedigen. Uiteindelijk wist koning Jaime het dorpje terug te veroveren. Het kasteel heeft echter daarna veel moeten lijden. Twee aardbevingen en een heftige brand verwoestten het grootste deel van het kasteel.

Toch is de kasteelruïne indrukwekkend om te zien en te beklimmen. Een deel hangt zelfs min of meer aan een klif. Het is bijzonder gelegen op enkele hoge rotspartijen en dat maakt dit dorpje uniek. Sta je eenmaal bovenop het kasteel dan heb je een waanzinnig uitzicht op het azuurblauwe stuwmeer Río Guadalest. Dit ligt in een vallei en is omgeven door prachtige natuur.

Je beklimt het kasteel via de ingang van Museo Casa Orduña. Dit is het huis van markiezen van de familie Orduña. Zij kwamen oorspronkelijk uit het Baskenland, maar lieten na de grote aardbeving in 1644 dit grote huis in Guadalest bouwen. In het huis is veel nog intact van hoe het er destijds uitzag. Er hangen ook foto’s aan de muren van de familie Orduña. Op de bovenste etage is een wisselende kunstcollectie te zien.

Prijzen entree Castell & Casa Orduña

Reguliere prijs: €6,-

Musea

Naast het kasteel heeft Guadalest enkele musea die absoluut de moeite waard zijn te bezoeken. Wat ons betreft zijn twee hoogtepunten Museo de Miniaturasen Museo de Micro-GigantesEn in deze volgorde moet je de musea ook bezoeken. In het Museo de Miniaturas vind je het werk van de artiest Manuel Ussà. Onder glazen bollen zie je hier de meest minuscule creaties die je met het blote oog niet kunt zien. Elke bol bevat een loep waarmee je het object kunt bekijken en dat is behoorlijk indrukwekkend. Je ziet hier overduidelijk dat dit het werk is van een bijzondere kunstenaar.

Als je vervolgens naar Museo de Micro-Gigantes loopt, dan zie je die minuscule objecten in het groot. En met groot bedoelen we gigantisch. En in deze gigantische kunstwerken zitten weer allemaal kleine objecten verstopt. We raken hier niet over uitgepraat: beide musea zijn absoluut een bezoek waard!

Prijzen entree

Per museum €4,- p.p. (kinderen tot 10 jaar en gepensioneerden €3,- p.p.)
Combinatieticket: €6,- p.p. (kinderen tot 10 jaar en gepensioneerden €4,- p.p.)

Verder heeft Guadalest nog een klein dorpsplein met enkele terrasjes en verder vooral souvenirswinkels. Hoewel het overduidelijk is dat dit dorp gericht is op en leeft van toeristen, overtreft de schoonheid van Guadalest de commercie en wil je dit niet missen!

Bereikbaarheid

Guadalest ligt op zo’n 150 kilometer afstand van Valencia en 60 kilometer vanaf Alicante. Vanuit Valencia rijd je er in een kleine 2 uur naartoe en vanuit Alicante in 1 uur.