Café Madrid schudt de beste cocktails van Valencia

uitgaan-valencia-cafe-madrid

Café Madrid was vele jaren geleden de ontmoetingsplek voor kunstenaars, schrijvers en andere kunstenaars. Dit bohemische café bracht mensen samen en zij inspireerden elkaar. Dit is de plek waar Agua de Valencia werd uitgevonden, het bekendste drankje van deze prachtige stad.

Café Madrid

Heel wat Valencianen keken uit naar de heropening van de fameuze kroeg Café Madrid. Voor velen was dit tussen 1932 en 2000 het café van de stad. Tot 1940 heette deze kroeg Café Berlin. Hier gebeurde het. Nou, hier gebeurde inderdaad iets bijzonders, namelijk de uitvinding van Agua de Valencia. Dit populaire drankje werd in 1959 voor het eerst gedronken in Cerverceria Madrid, dat door de handen en creatieve geest van toenmalig eigenaar Constante Gil Hernández zijn levenslicht vond. Hij kwam uit La Coruña en was naast uitbater sinds 1956 ook een bekende kunstschilder. ‘Was’ inderdaad, want in 2009 stierf hij op 83-jarige leeftijd. Agua de Valencia maak je van wodka, jenever (nu vaak ‘gin’ genoemd), sinaasappelsap, cava (de Spaanse variant op champagne) en suiker.

Los mejores cócteles

De beste cocktails van Valencia drink je in Café Madrid. Barman en cocktailexpert Ivan Talens maakt de lekkerste en mooiste creaties. Hij is dan ook niet voor niets winnaar van heel wat prijzen in de cocktailwereld. Zijn trucjes en foefjes leert hij natuurlijk ook aan zijn collega’s. Dus welke barman jou ook trakteert, je weet zeker dat je liefde en kennis in je glas terug proeft. Wij drinken vandaag vier verschillende drankjes.

Martinez, Ensaladilla Kaymus en Croquetas de Pollo al Curry

We beginnen in de middag met een cocktail van Ivan Talens. Hoewel hij die heel soepel bereidt, lijkt het voor ons een bijzonder technisch proces. We kijken er niet raar van op dat verschillende soorten alcohol in het glas worden geschonken, maar de materialen waarmee Ivan dat doet, zijn wel bijzonder. Zo laat hij een aantal druppeltjes uit een buisje bovenop het ijs vallen. In deze cocktail gaat Martin Miller’s, Marrasquino, vijgenlikeur en Carmeleta Orange. We kunnen niet wachten op dat we deze Martinez kunnen proeven. Zoet, zacht en vooral lekker!

Daarbij krijgen we twee heerlijke hapjes. Croqueta de Pollo al Curry lijkt op een bitter, maar smaakt echt anders. Deze is namelijk gevuld met kip en kerrie. Naast deze winterse warme bal staat er een taartje Ensaladilla Kaymus op de bar. Dit is eigenlijk een soort ensaladilla rusa, maar dan met gamba’s. Lekker fris! De beroemde en erkende topchef Nacho Romero, die tevens heel veel prijzen op zijn naam heeft staan, is het creatieve brein achter deze heerlijke gerechtjes.

Margarita Mex, Green Pisco Sour en Old Fashion Smoked

In de middag hebben we de kunst van cocktailexpert Ivan Talens geproefd, namelijk de cocktail Martinez. Daarbij kreeg we de twee heerlijke hapjes Ensaladilla Kaymus en Croqueta de Pollo al Curry, creaties van chefkok Nacho Romero. Vanavond gaan we nog drie drankjes proeven, te beginnen met de Margarita Mex en de Green Pisco Sour. In de Mex zit Mezcal (agave), Triple Sec (heldere likeur), limoen, mango en chili. Pittig, sterk, zoetig en ietwat bitter. Gewoon lekker rustig drinken. De Green Pisco Sour bevat Gobernador, een heldere en sterke druivendrank met tonen van bloemen (jasmijn en rozen) en citrusvruchten. Daarnaast bevat de cocktail suiker, citroen, asperge, eiwit en de kruidenbitter Angostura. Dit bittertje bestaat al sinds 1824. Deze mix is goed in balans en smaakt naar meer.

We zien op de bar dat de barman aan het spelen is met rook. Heel interessant en daarom zijn wel heel erg benieuwd naar welke cocktail dit is. We vragen het aan Nacho Romero en hij zegt tegen de drankschudder: ”Maak er ook even een voor hen’. Daar zeggen wij geen ‘nee’ tegen. We nemen ook plaats aan de bar, zodat we het hele proces kunnen aanschouwen. Heel bijzonder, wat we niet verder uit gaan leggen, want dat moet jezelf ervaren. We kunnen alvast wel verklappen dat het om de Old Fashion Smoked gaat. Deze krachtpatser wil dat je hem nipt. Hij is stroperig en heeft een hoge alchoholgraad.

Tips en omgeving

Naast dat Café Madrid de beste cocktails maakt, kun je naar boven naar het restaurant Madrid. Hier eet je de lekkerste culinaire creaties van Nacho Romero. Om je vingers bij af te likken!

Het café en het restaurant liggen midden in het centrum van Valencia, dus je kunt daaromheen van alles doen. Ga bijvoorbeeld naar het wel heel dichtbij zijnde Palacio del Marqués de Dos Aguas, ook wel Museo Nacional de Cerámica genoemd en in het Nederlands noemen we dit gebouw het keramiekmuseum. Dit ligt op slechts dertig seconden ervandaan. Steek je de straat over, dan loop je op het plein van de universiteit La Nau. Na de zoetigheid van de cócteles nog meer trek in zoetigheid? Neem een ijsje bij ijssalon La Nocciola. Via het plein Plaza de la Reina wandel je de straat Calle del Mar in, waar de ijsdame’s Olga en Paloma ijs op je hoorntje of in je bakje scheppen. En dan kun je ook nog wel even naar het smalste huisje van Europa op het pleintje Plaza Lope de Vega.

Openingstijden

Maandag tot en met zondag van 8:00 uur in de ochtend tot 01:30 uur in de nacht.

Website

Ga naar de website van Café Madrid voor meer informatie.

Locatie

Carrer de l’Àbadia de Sant Martí, 10

2 Comments on “Café Madrid schudt de beste cocktails van Valencia”

  1. Gisteren in deze coctailbar geweest. Van de beschrijving is niets gelogen. De inrchting is smaakvol, je zit heerlijk op een confortabele stoel in de lounchbank of aan de bar. De coctails zijn bijzonder, een ware ontdekkingstocht en gunstig geprijst.
    Het hotel aan de overkant (Petit Palace Plaza de la Reina) is ook uitstekend. Dus daar slapen en daarvoor romantisch een afzakkertje halen is een uitstekend idee.

    1. Leuk om te lezen! Dat kunnen wij alleen maar beamen. En die combinatie met een hotel aan de overkant klinkt helemaal goed 🙂

Wat vind je ervan?