Museo de Bellas Artes de Valencia: betoverend!

museo-de-bellas-artes-valencia

Eén van de vele musea in Valencia die je gezien moet hebben, is wat ons betreft zeker Museo de Bellas Artes de Valencia. Alleen het gebouw is al een plaatje op zich, het ligt aan het mooie Jardin del Turia én de kunst binnen is voor een ieder wat wils.

Geschiedenis
Museo de Bellas Artes is gehuisvest in het prachtige paleis Palacio de San Pío, gebouwd in 1837, en herken je van verre aan de grote glanzende blauwe koepel. Dit museum van ‘de schone kunsten’ was een van de eerste belangrijke musea van heel Spanje waarin beroemde schilderijen hingen. Het museum is door de eeuwen heen meerdere keren van locatie veranderd vanwege onder andere een geschil tussen de Spanjaarden en de Fransen aan het begin van de 19e eeuw. Halverwege de 19e eeuw verplaatste het museum naar een nieuwe locatie in de wijk El Carmen, maar door onder andere de Spaanse burgeroorlog die het gebouw grotendeels vernietigde, verhuisde het uiteindelijk naar de huidige locatie in Palacio de San Pío.

Goya
In het museum vind je heel veel verschillende kunst in heel veel zalen; het zijn er maar liefst 18! Je ontdekt hier kunst van bekende Valenciaanse schilders als Joaquin Sorolla en ook het werk van de beroemde Francisco de Goya en Diego Velázquez (met zijn zelfportret) zijn hier te bewonderen.

Het Santa Ana Hofje
Er zijn daarnaast zalen met vooral veel kunstwerken uit kerken, met veel bijbelverhalen en Maria-beelden en ook is er veel kunst uit de Valenciaanse renaissance (15e en 16e eeuw). Ook hangen er schilderijen en kunstwerken van schilders buiten Europa, zoals werk van de Italiaan Pinturicchio en de Nederlandse schilder Jeroen Bosch.

Hieronder zie je op de tweede foto een beroemd Valenciaans schilderij waarop beschermheilige Gaspar Bono wordt begraven. Zijn geboortehuis zit verstopt in de wijk El Carmen en als je bij de buurvrouw aanbelt, heb je de kans hier even binnen te gluren… En op de derde foto hieronder zie je het schilderij genaamd ‘het Santa Ana Hofje’, een schilderij uit de 16e eeuw en afkomstig uit Nederland!

Restaurant
Museo de Bellas Artes de Valencia heeft een prachtige patio beneden, Patio Vich, en de mooie binnenplaats Claustro del Colegio de San Pío V. Er is een restaurantje met patio waar je iets kunt drinken of eten. Een dagmenu kost hier bijvoorbeeld maar €12,- per persoon.

Openingstijden
Dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 20:00 uur

Website

Entree
Gratis

Bereikbaarheid
Lopend via Jardín del Turia
Metrohaltes: Alameda en Pont de Fusta
Buslijnen: 1, 6, 11, 16, 26, 28, 36, 79 en 96
Valenbisi-stations: 131 (Alboraya-Flora), 83 (General Elío-Llano del Real) en 5 (Plaza Poeta Llorente)

Adres
Calle San Pío V, 9.

Wat vind je ervan?