Geheim geboortehuis van de heilige Gaspar Bono

casa-natalica-beato-gaspar-bono

In Calle Cañete, een klein zijstraatje van onze straat Calle Quart, staat het geboortehuis van Beato Gaspar Bono, voor velen een belangrijke heilige in de 16e eeuw in Valencia. Buiten de Valencianen om zijn er maar weinigen die van het bestaan van dit huis afweten. En wij mochten er een kijkje nemen!

Gaspar Bono

De heilige Gaspar Bono wordt hier geboren op 5 januari 1530. Hij is de zoon van arme ouders die beiden in het linnengoed werken. De financiële situatie van het gezin verslechtert dermate nadat zijn moeder al op jonge leeftijd blind wordt. Zijn vader verkoopt het huis en het gezin zoekt naar andere mogelijkheden om rond te komen.

Gaspar valt erg op tussen leeftijdsgenoten, omdat hij zich zeer vroom opstelt. Hij vindt de katholieke kerk erg interessant en wil niets liever dan priester worden. Op jonge leeftijd mag hij dan al naar het klooster waar hij zijn heil vindt. Dit wordt enkele jaren later helaas verstoord, omdat hij als soldaat moet vechten in het leger van Carlos V. Dit gaat niet zonder slag of stoot en op een bepaald moment balanceert hij op het randje van de dood. Maar uit verhalen zou hij gered zijn door God en dat zou voor hem een teken zijn geweest om direct na terugkeer weer te dienen in het klooster. Hij komt in 1560 terecht in Parroquía de San Miguel y San Sebastian, eveneens in Calle Quart.

Op 14 juli 1604 overlijdt Gaspar Bono in het klooster en zijn overblijfselen worden verplaatst naar Parroquía San Nicolas. Op 10 september 1786 wordt hij gezegend door Paus Pius VI. Een groot deel van de overblijfselen van zijn lichaam wordt helaas tijdens de Spaanse burgeroorlog eind jaren ’30 van de 20e eeuw ontheemd uit de parochie.

Man van wonderen

Desalniettemin zal Gaspar niet snel vergeten worden. Toen niet, nu niet. Hij zou vele wonderen verricht hebben, met name op het gebied van genezing. Tot op heden gelooft men nog steeds in zijn wonderen, wat onder andere te zien is in zijn geboortehuis. Het geboortehuis is van de buitenkant een simpel huisje aan het einde van Calle Cañete. Binnen daarentegen staat een groot beeld van Gaspar met daaromheen allerlei pracht en praal en een altaar rechts van het beeld. Boven het altaar hangen onder andere babypoppen en ledematen ervan. Wat blijkt: dit staat voor de genezingen die hij zou hebben verricht. Zo vertelde een straatbewoner ons dat haar dochter problemen had met haar zwangerschap en na het plaatsen van een babypopje bij Gaspar Bono, zou de zwangerschap heel voorspoedig zijn verlopen.

Feestdag

In de straat wonen veel oude Valencianen die Gaspar Bono elk jaar op 14 juli, zijn sterfdag, herdenken. Dit gaat gepaard met een kleine processie waarbij zijn beeld gedragen wordt. Er wordt een mis gehouden en de rest van de week tot 20 juli zijn er feestjes in de straat met muziek, dans en spelletjes.

Toegang tot het geboortehuis

Het huis is in principe altijd gesloten, omdat er niemand is die hier continu bij zit en de boel in de gaten houdt. Wat je wel kunt doen, is op een lichtknop aan de buitenkant van het huisje drukken. Je ziet vervolgens binnen een lamp aangaan die recht op het beeld van Gaspar schijnt en zo zie je hem op die manier door het raampje van de deur! Dit heeft al iets bijzonders. En met een beetje geluk lopen de buurvrouwen buiten, die je een kleine rondleiding willen geven. Een van hen heeft namelijk de sleutel van het geboortehuis.

Bezoek de Parroquia de San Nicolas (Calle Caballeros 35). Daar vind je in een van de kapellen een glazen urn waarin enkele overblijfselen van Gaspar nog zijn bewaard.

PS. De straat Calle Cañete is sowieso een bezoekje waard, want je vindt er prachtige streetart!

Locatie

Calle Cañete, 18

Wat vind je ervan?