Agenda 1 t/m 8 oktober 2017

san-vicente-ferrer-valencia

Zoals altijd is er van alles te doen in Valencia. Dus ben je komende week in deze mooie stad, bekijk dan onderstaande agenda om al het leuks mee te maken!

1 oktober: On Fallas!
Elk jaar in maart vindt in Valencia het feest der feesten plaats: Las Fallas! Een feest dat meerdere dagen duurt vol spektakel met optochten, muziek en heel veel meer. Om de Valencianen hier al een beetje warm voor te maken, is er van 29 september tot en met 1 oktober een pre-Fallas-feest bij Mercado de Tapinería. Met allerlei kraampjes, gastronomie en muziek belooft dit een leuk opwarmertje te worden voor maart 2018.

Zondag: 11:00 – 15:00

Adres
Mercado de Tapinería

1 oktober: Gevecht tussen de christenen en de Moren
Om 11:30 vind er een nagebootst gevecht plaats tussen de Moren en de christenen. Deze twee groeperingen kennen een lange geschiedenis. Van de 8e tot en met de 15e eeuw bezaten de Moren een overgroot deel van Spanje. En om te vieren dat de christenen het land uiteindelijk terugwonnen, wordt in vele dorpen en steden van Spanje elk jaar feest gevierd. Dit gebeurt niet overal op dezelfde dag, maar in Valencia viert men dit onder andere tussen 30 september en 9 oktober.

Vandaag, om 11:30, is er dus een optocht te zien waarin men een gevecht tussen de Moren en christenen laat zien.

De route is als volgt:
Plaza de la Reina, Carrer del Micalet, Plaza de la Virgen, Carrer dels Cavallers, Plaça de Manises, Carrer dels Serrans en Plaça dels Furs.

1 en 7 en 8 oktober: Voel je koninklijk in de mooiste paleizen: gratis!
Bezoek 9 paleizen helemaal gratis. Deze zijn geopend van 10:00 uur tot 20:00 uur. En Palau de la Generalitat zelfs al vanaf 9:00 uur! Je kunt al het pracht en praal in nog geen 30 minuten voorbij lopen, maar ga er maar vanuit dat je er ongeveer 2 tot 3 uur over doet.

Je kunt je ook laten rondleiden en dan loop je de historische route met een gids. Dat kan elk uur tussen 10:00 – 13:00 uur en 17:00 – 20:00 uur.

Palau de la Generalitat
Palau dels Almiralls d´Aragó – Banys de l´Almirall
Palau dels Borja
Palau de la Batllia
Palau del Marqués de la Scala
Palau dels Català de Valeriola
Palau del Marqués de Malferit
Palau dels Mercader
Palau d´en Bou

1 oktober: Muziek!
Alsof de dag nog niet vol genoeg zit, zijn er ook muziekoptochten! Om 12:00 uur vertrekken vanaf drie pleinen muziekgroepen die allemaal tegelijk aankomen op Plaza de la Virgen.

De drie bands vertrekken vanaf Plaza del Tossal, Torres de Serranos en Plaza Nápoles y Sicilia.

1 oktober: Duits bier drinken op het Oktoberfest
Nog één dagje volop Duits bier zuipen en dat op rock en pop uit de jaren ’80, vanaf 20:00 uur in Centro Comercial Gran Turia. Tot die tijd kun je wat rustiger genieten van je pilsje, vanaf 13:00 uur. Om 1:30 uur sluiten de deuren.

Je kunt van tevoren je kaartjes op deze website kopen en anders sta je even in de rij. Prijzen variëren van €13,50 tot €24,- voor een menu.

bierfestival-paterna-valencia

1 oktober: La pérgola del Marítim
Tot en met 26 november is er elk weekend in de haven van Valencia een gratis concert te bewonderen. In een klein prieel komt elk weekend een andere groep musici samen, iedere groep uit een ander district van de stad. Op zondag 1 oktober is het Centre de Múscia i Dansa de Natzaret. Het concert is om 12:00 uur ’s ochtends.

Dit zijn de andere data:

  • Zaterdag 7 oktober, 18:30: Societat Ateneu Musical del Port.
  • Zondag 8 oktober, 12:00: Societat Musical Poblats Marítims.
  • Zondag 15 oktober, 12:00: Societat Musical Unió de Pescadors.
  • Zaterdag 21 oktober, 18:30: Agrupació Musical Santa Cecília del Grau.
  • Zondag 29 oktober, 12:00: Societat Musical Poblats Marítims.
  • Zondag 5 november, 12:00: Societat Ateneu Musical del Port.
  • Zondag 19 november, 12:00: Societat Musical Unió de Pescadors.
  • Zondag 26 november, 12:00: Centre de Música i Dansa de Natzaret.

Adres
Calle Muelle de la Aduana

Haven-Valencia-marina-de-valencia

3 oktober: Concert van Berklee in Palau de la Generalitat
Berklee treedt vaker op in Valencia, zoals bij Ciudad de las Artes y las Ciencias, maar nu kun je ervan genieten in een prachtig paleis. Het begint om 19:00 uur.

5 oktober: Proef Valenciaanse lekkernijen
Mocadores en horchata, de lokale producten van Valencia. Mocadores zijn fruit- en groentesoorten, gemaakt van marsepein. Horchata is een dorstlessend drankje, dat uit tijgernootjes, melk en suiker bestaat. Beide hebben een unieke smaak, waarvan je wel of niet houdt. Bij de poort van Palau de la Generalitat kun je je smaakpapillen op de proef stellen. De Valencianen zelf geven, vanwege een traditie uit en sinds de achttiende eeuw, marsepein in een zakdoek gewikkeld aan hun liefje.

Veel bakkers zijn op dit moment druk bezig met het maken van 200 duizend mocadores. De fruit- en groentefiguurtjes weerspiegelen de vruchtbaarheid van de Valenciaanse grond. En daarvoor is ongeveer 70 duizend kilo marsepein nodig. Om de bakkers te belonen, krijgen de beste 3 een prijs voor hun lekkere baksels.

De tijden zijn niet helemaal te achterhalen, maar ga gewoon naar Palau de la Generaliteit. Dit is geopend van 9:00 tot 20:00 uur.

Tevens is er binnen om 19:00 uur een concert van Sole Giménez. Een en al genieten dus!

6 oktober: Nog een keer marsepein
Gewoon nog een keertje mocadores eten. Daarbij hoort natuurlijk een glas horchata, want aan die smaak ben je nu wel gewend. Ga naar dezelfde locatie als gister en geniet van dezelfde lekkernijen. Eigenlijk is het een voorproefje op de zoete maand december met Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw.

Ook kun je naar een dansspektakel kijken, genaamd Konvergenz; een combinatie van muziek, theater en dans. De optredende dansgroep heet Tremor Dance Company en kun je beleven tussen 11:00 – 18:00 uur en 19:00 uur in Palau de la Generalitat.

7 oktober: Bailes regionales
Op deze dag valt er heel veel te zien en te doen!

11:00 uur: Tot en met 25 november zijn er elke zaterdag traditionele volksdansen te zien op Plaza del Mercat, tegenover La Lonja de la Seda. Dus ga hier eerst even naartoe. Waag eventueel een dansje. Als je wil, kun je met de volksdansers op de foto, want er is een fotomoment.

Vanaf 11:00 uur tot na 13:30 uur zijn er allemaal muziekoptredens rondom het Palau de la Generalitat.

18:00 uur:  Op het meest toeristische plein van Valencia, Plaza de la Virgen, is een concert van Ramonets.

19:30 uur: Tijd voor een vuurwerkspektakel: Correfocs de Valencia! Deze is in Torres de Quart, Calle dels Cavallers en Plaza de la Virgen.

8 oktober: Bomvol programma!
Morgen, 9 oktober, is het dé feestdag van de Comunidad Valenciana. In voorbereiding hierop zijn er op 8 oktober tal van activiteiten in de hele stad:

11:00 uur – 17:00 uur: De hele dag door zijn er concerten bij Palau de la Generalitat in Calle Caballeros. Om 17:00 uur is het laatste concert, een klarinettenensemble, met daarbij een proeverij van Valenciaanse producten.

10:00 uur tot 21:00 uur: Gratis expositie in de feestzaal van het gemeentehuis, el Ayuntamiento. De expositie gaat over de vlag van Valencia: La Real Senyera. Om 18:00, 18:30 en 19:00 uur zal het eigen volkslied daar ook gezongen worden.

19:00 uur: Optredens op Plaza del Ayuntamiento met Valenciaanse dans, muziek en zang.

19:30 uur: Gratis concert in Palau de la Música met een Valenciaanse orkest!

21:30 uur: Op de zijkant van Palau de Generaliteit, aan de kant van Plaza de la Virgen, worden allerlei video’s geprojecteerd; videomapping. 

00:00 uur: De 38e editie van Festival de Pirotecnia Valencia vindt plaats, oftewel een groot vuurwerkspektakel! Waar? In het Turia-park tussen de bruggen Puente de la Exposicion en Puente de las Flores.

3 Comments on “Agenda 1 t/m 8 oktober 2017”

Wat vind je ervan?