Feestdag 9 oktober: programma 2017

HIER vind je het programma van de feestdag in 2018!

9 oktober is dé feestdag van de Comunidad Valencia. Op z’n Valenciaans gezegd: Nou d’Octubre. De afgelopen week was het al een bomvol programma met activiteiten in de aanloop naar deze feestdag. Hierbij zetten we alle activiteiten voor 9 oktober op een rij.

Waarom is het feest in Valencia?
Op 9 oktober draait alles om Rey Jaime I. Deze koning kwam namelijk op 9 oktober 1238 de stad Valencia binnen en bevrijdde de stad uit handen van de Moren die op dat moment de stad in bezit hadden. Het feest beperkt zich niet enkel tot de stad Valencia, maar wordt in de gehele Comunidad gevierd, van Castellón tot aan Alicante.

Naast alle activiteiten is 9 oktober ook de dag van heel veel marsepein. Er wordt zo’n 70000 kilo marsepein gemaakt en traditiegetrouw geeft de man de vrouw een mocaorà: enkele stukjes fruit van marsepein gewikkeld in een zakdoekje.

horchata-mocadores

HET PROGRAMMA

11:30 uur De burgemeester van Valencia ontvangt de gehele gemeenteraad en gasten en leest hier een decreet voor waarna hij de vlag van Valencia ontvangt

12:00 uur Processie ter ere van Rey Jaime. Vanaf Plaza Ayuntamiento wordt de grote vlag gedragen naar het beeld van Rey Jaime in Jardín del Parterre. Dit gaat gepaard met een grote bloemenoptocht. Men legt de bloemen bij het beeld neer en het volkslied van de stad zal gezongen worden. Daarna loopt men terug naar Plaza del Ayuntamiento waarna de optocht eindigt met vuurwerk.
Route: Plaza del Ayuntamiento, Calle San Vicente Martir, Plaza de la Reina, Calle de la Paz, Jardín del Parterre (standbeeld Rey Jaime), Calle Pintor Sorolla, Las Barcas, Plaza del Ayuntamiento.

17:00 uur Gevecht tussen de Moren en de Christenen. Hiermee wordt laten zien dat de Christenen de Moren uiteindelijk wisten te verslaan, onder leiding van Rey Jaime I.
Route: La Glorieta, Calle de la Paz, Calle de San Vicente Martir, Plaza del Ayuntamiento, Calle del Marqués de Sotelo.

Alardo-d’arcabusseria

17:00 – 19:30 uur Veel muziek en optredens rondom Plaza del Ayuntamiento. Dit duurt tweeënhalf uur en het is voor het eerst op 9 oktober dat al deze optredens te zien zijn. Hoe het er precies uitziet, is vrij onbekend. Maar als je tussen vijf uur en half acht op Plaza del Ayuntamiento bent, zul je het vanzelf zien. Er zijn o.a. allerlei praalwagens te zien, veel paarden, shows e.d.

17:00 – 20:00 uur Gratis toegang tot Palau de la Generalitat, een paleis om de hoek bij Plaza de la Virgen, in Calle Caballeros.

palau-de-la-generalitat

18:00 uur Gratis concert ter ere van 9 oktober in Palau de les Arts in Ciudad de las Artes y las Ciencias.

10:00 – 01:00 uur Rondom Torres de Serranos en de brug Pont del Serrans is een grote markt: Mercado Medieval. Letterlijk een Middeleeuwse Markt. Met gastronomie, animatie, kraampjes en nog veel meer!

En vergeet niet marsepein te proeven bij de vele pastelerías die Valencia heeft!

Wat vind je ervan?