Palau de les Arts Reina Sofía: gigantisch en indrukwekkend!

Palau-Arts-Reina-Sofía

Valencia zocht enkele decennia terug naar een manier om zoveel mogelijk toeristen naar de Spaanse stad te trekken. De oplossing werd de bouw van Ciudad de las Artes y las Ciencias. In 1989 startte de bouw en in 2009 werd het zesde en laatste gebouw in gebruik genomen. Het heeft Valencia weliswaar miljoenen al dan niet miljarden gekost; toeristen weet het wel te trekken!

Palau de les Arts Reina Sofía

Een van de trekpleisters van Valencia is zonder meer de Stad van de Kunst en de Wetenschap, oftewel Ciudad de las Artes y las Ciencias. Hier kun je alles lezen over deze bijzondere plek met musea, een gigagroot aquarium, botanische tuin en zelfs openluchtdiscotheek. In een van de gebouwen werden we rondgeleid, namelijk Palau de les Arts Reina Sofía, het operagebouw van de stad. En dat was heel bijzonder!

Santiago Calatrava

De beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava ontworp onder andere het operagebouw Palau de les Arts Reina Sofía, vernoemd naar koningin Sofía van Spanje. In 1995 startte de bouw van het indrukwekkende gebouw. 10 jaar later, op 5 oktober 2005, vond de inauguratie plaats, maar het duurde nog een jaar voordat de eerste opera daadwerkelijk in de grote zaal gespeeld kon worden.

Keramiek

Waarom? Calatrava leek het een mooi idee om la Sala Principal te voorzien van enkel mozaïek aan de binnenkant, oftewel volledig van keramiek. In plaats van hout, wat in de andere zalen wel het geval is en voor een veel betere akoestiek zorgt. En hoewel iedereen stond te springen om te spelen in deze mooie zaal, was de akoestiek dermate slecht dat niemand het aandurfde. Om de keramiek toch nog te behouden, bedacht Calatrava een oplossing. Hij bouwde er balkons aan die erg naar voren steken en niet van keramiek zijn. Zo weerkaatst de muziek niet op de keramiektegels, maar juist op de balkons. En zo kon op 26 oktober 2006, ruim een jaar later, de eerste opera gespeeld worden. Deze Sala Principal is het pronkstuk van het operagebouw en heeft plek voor 1481 mensen.

El Auditorio

Hoewel Sala Principal de hoofdzaal is van het operahuis, is er één zaal met nog meer zitplekken, namelijk 1500 om precies te zijn. Dit is El Auditorio. De gehele zaal bestaat eigenlijk uit hout, waardoor het een zeer geliefde plek voor artiesten is om op te treden. Hier zijn zowel operaconcerten te horen als ook pop- en rockoptredens. De zaal is zo gemaakt, dat het in tweeën opgedeeld kan worden. Halverwege de zaal kan een enorme dikke houten muur ertussen worden geschoven, waardoor de akoestiek er geen hinder van onder bevindt.

Aula Magistral

Een ander pareltje is de Aula Magistral. Deze is aanzienlijk kleiner en biedt plek aan 400 mensen. Deze zaal wordt gebruikt voor conferenties en ook voor kleine kamerorkesten. Er zijn allemaal golvende houten latjes aan de muren bevestigd, die voor een prachtige akoestiek zorgen.

Martin y Soler

De vierde en laatste zaal is de Martin y Soler-zaal, vernoemd naar de prestigieuze Spaanse componist Vincent Martin y Soler, die oorspronkelijk uit Valencia komt. Deze zaal heeft eveneens 400 plaatsen en wordt gebruikt voor dans, muziek en zang.

Walvis

Buiten de zalen om is het gebouw werkelijk prachtig om doorheen te lopen. Het is in totaal 230 meter lang, 75 meter hoog en heeft 14 verdiepingen waarvan 3 onder de grond. Hoewel velen er een andere mening over hebben, krijgen wij heel erg het gevoel in de karkas van de walvis te lopen. Met name wanneer je je op de onderste verdiepingen bevindt. Beneden aan de achterkant van het operagebouw heb je én een prachtig uitzicht over de gehele Stad van de Kunst en Wetenschap en je kunt hier tevens een drankje nuttigen op het terras buiten.

Tips en omgeving

Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen in dit spectaculaire operahuis. Deze duurt ongeveer een uur en is mogelijk in het Engels en in het Spaans.

Voor of na de rondleiding in Palau de les Arts Reina Sofía kun je genoeg andere dingen doen. Ga bijvoorbeeld naar het Museo Fallero, waar je alle winnende falleras en ninots door de jaren heen kunt bewonderen. En in Ciudad de las Artes y las Ciencias kun je natuurlijk ook naar het wetenschapsmuseum, waar je allerlei proefjes kunt doen. Even een stukje fietsen is ook heerlijk en dat kan in Jardín del Turia.

Dagen en tijden rondleidingen

Maandag tot en met zaterdag: 11:00 uur, 12:15 uur, 13:30 uur, 15:45 uur en 17:00 uur
Zondag en feestdagen: 11:00 uur, 12:15 uur en 13:30 uur

Website

Ga hier naar de website van Palau de les Arts Reina Sofía

Locatie

Av. del Professor López Piñero (Historiador de la Medicina), 1