Jardín de Monforte: romantische 19e-eeuwse boomgaard

jardín-de-montforte

Jardín de Monforte ligt op enkele tientallen meters afstand van zowel Jardín del Turia als Jardín de Viveros. Het is een sprookjesachtige boomgaard uit de 19e eeuw.

De boomgaard Jardín de Monforte hoorde destijds bij het herenhuis van Don José Vich, de baron van de Valenciaanse gemeente Llaurí. Hij verkocht zijn huis en de boomgaard in 1849 aan de markies van San Juan, Don Juan Bautista Romero. Hij liet de boomgaard vervolgens door een architect ombouwen tot een prachtige tuin.

Toen de markies in 1872 overleed, erfde uiteindelijk zijn nichtje Doña Josefa Sancho Cortés de boomgaard. Zij trouwde vervolgens met Don Joaquin Monforte Parrès en dat is de reden dat de boomgaard Jardín de Monforte heet.

Zodra je het parkje via het herenhuis binnenstapt, voelt het alsof je in een sprookje bent beland. Het park heeft een grootte van 12000 vierkante meter. Ter vergelijking: Jardín del Turia heeft een oppervlakte van 1,1 miljoen vierkante meter. Jardín de Montforte is min of meer in twee stukken verdeeld, namelijk een deel in neoklassieke stijl en een wat robuuster gedeelte. Je loopt eerst het neoklassieke gedeelte in met veel ornamenten, standbeelden en pracht en praal. Loop je een stuk naar achter, kom je in een deel met grotere bomen, meer bankjes en zelfs een kleine berg die je op kunt lopen.

Het park heeft in totaal 33 standbeelden, staan er veel sierlijke fonteinen en liggen er mooie vijvers. In een van deze vijvers zwemmen allemaal zeeschildpadden. Wellicht horen deze dieren vrij in de zee rond te zwemmen in plaats van in een piepklein vijvertje.

Wandel rond over de keurig onderhouden paadjes met mooie hagen, veel bloemen en prachtige perkjes. Rechts achterin de tuin staat een uitkijktoren, waarop je kunt zitten, de prachtige tuin Jardín de Monforte in je op kunt nemen en kiekjes kunt maken.

Openingstijden
21 maart t/m 20 september: 10:30 – 20:00 uur
21 september t/m 20 maart: 10:30 – 18:00 uur

Entree
Gratis toegang

Adres
Via Plaza de la Legión Española

2 Comments on “Jardín de Monforte: romantische 19e-eeuwse boomgaard”

Wat vind je ervan?