Palau de Cervello: koninklijke weelderigheid

palau-de-cervello-valencia

Palau de Cervelló 

Palau de Cervelló werd in de achttiende eeuw gebouwd door de graven Cervelló, afkomstig uit de gemeente Oropesa (in de provincie Toledo). Helaas is alleen de originele voorgevel bewaard gebleven. Deze heeft een neoklassieke stijl, twee mooie torens en heel veel balkons op de eerste en tweede verdieping. Het Palau de Cervelló heeft verschillende functies gehad. In eerste instantie woonde hier de familie Castellví. Later werd hier bijvoorbeeld de eerste grondwet (Constitución de Cadíz) van Spanje de prullenbak ingegooid en vervangen door het Decreto de Valencia. Dit deed koning Fernando VII.

Bibliotheek, koningen en koninginnen

Sinds 2003 is Palau de Cervello een museum en kun je je in de weelde van voorgaande eeuwen wanen. Als je via het mooie trappenhuis naar boven gaat, kom je eerst in een prachtige stadsbibliotheek; La Biblioteca Municipal Serrano Morales. Deze is als in een film, met een trapje om de hoog liggende boeken te kunnen pakken. In het midden van de bibliotheek staat een houten gestalte met een beeld van een hoofd erop. Dat is José Enrique Serrano Morales (1851-1908). Deze schrijver en boekenliefhebber had een collectie van 15.000 boeken en manuscripten, die later van historische waarde blijken.  Hij schonk, wat staat geschreven in zijn testament, zijn bibliotheek aan de stad Valencia.

Loop je door, dan kom je in de Salón Alfonsino. Hier hangen staatsportretten van onder andere koningin Sofía en koning Juan Carlos samen met zijn zoon en tevens de huidige koning Felipe VI van Spanje. Daarna kom je in een kleine kamer in de toren; Torre Sur o de las Pinturas. Hier ga je snel doorheen en dan kom je in de prachtige Salón de Baile. Terug in de tijd dansten de heren en dames van weleer hier. In deze zaal en die daarna, Torre Norte o Sala Fernandina, hangen nog meer portretten van voorgaande koningen en koninginnen. In alle ruimtes staan mooie meubels, zoals oude kastjes, banken en stoelen. Als je weer naar beneden wilt gaan, loop je eerst nog even door de Vestíbulo (de hal), waar een oude sigarenkist staat.

Historia del Palacio de Cervello

Beneden duik je in de geschiedenis van het paleis in het museum. Hier zie je eerst een heel bijzonder object, namelijk een munt (1612) ter viering van de kroning van Napoleon Bonaparte. Ook ligt hier het bijbeltje van koningin Isabel II, een aantal andere munten en hangen er nog meer portretten. Tegenover het museum zit het stadsarchief van sinds 1238. Hier vind je allerlei oude geschriften en boeken, zoals resoluties van burgemeesters.

Omgeving

Palau de Cervello ligt dichtbij Jardín del Turia. Ook loop je in een minuutje naar Jardines del Parterre, waar een monument staat van koning Jaime I.

Openingstijden

Dinsdag tot en met zaterdag: 10:00 uur tot 14:00 uur en 15:00 uur tot 19:00 uur
Zondagen en feestdagen: 10:00 uur tot 14:00 uur
Gesloten: 1 en 6 januari, 1 mei en 25 december

Prijzen

Gratis entree

Website

Voor meer informatie ga je naar deze website

Locatie

Plaça de Tetuan, 3