Archeologische Crypte van San Vicente Mártir

bezienswaardigheden-valencia-Cripta-Arqueológica-de-la-Cárcel-de-San-Vicente-Mártir-kapel

Aan het kleine pleintje Plaça de l’Arquebisbe in Valencia schuilt de geschiedenis van San Vicente Mártir onder de grond, genaamd Cripta Arqueológica de la Cárcel de San Vicente Martír. In het Nederlands Archeologische Crypte van San Vicente Mártir. En cárcel staat voor gevangenis.

Cripta Arqueológica de la Cárcel de San Vicente Mártir

Cripta Arqueológica de la Cárcel de San Vicente Mártir bestaat uit een kapel en een crypte, de vroegere gevangenis waarin de bekendste martelaar van Valencia zat opgesloten. De crypte zit aan en onder het plein Plaça de l’Arquebisbe en de kapel bevindt zich aan het plein Plaça de l’Almoina.  

Bisschop Justiniano

De crypte werd in de zesde eeuw gebouwd om overblijfselen van bisschop Justiniano in te gooien. Hij was halverwege die eeuw hoofd van het klooster, dat naast de gevangenis van San Vicente Mártir stond. In de jaren 1980 werden op het plein Plaça de l’Arquebisbe oude gebouwen met de grond gelijk gemaakt.

Op die plek deed men archeologisch onderzoek naar overblijfselen van een eeuwenoude kathedraal, doopkapel, kerk en andere resten. Al die resten lagen tien eeuwen lang onaangetast onder de grond.

Invloed van de Arabieren

In de elfde eeuw, toen de Arabieren Valencia bezaten, werd de crypte omgedoopt tot Palatijnse baden. De Arabische invloeden zie je terug in een aantal overblijfselen, zoals gedecoreerde keramiek en kruiken. Je maakt kennis met San Vicente Mártir, want zijn standbeeld staat in de crypte.

Verder zie je nog een prachtig bij elkaar geraapt skelet onder glas liggen. Wellicht interessanter zijn de muurschilderingen met de beeltenis van Mercurius uit de tweede eeuw na het begin van de jaartelling.

Koning Jaime I

Aan de kant van het plein en tegenover Catedral de Valencia staat de kapel van San Vicente Mártir. De oorspronkelijke kapel heeft koning Jaime I (1208-1276) laten bouwen in jaar 1238. In de veertiende eeuw werd deze aan San Vicente Mártir gewijd en in 1427 werd een nieuwe kapel gebouwd.

In 1831 reconstrueerde de heer Miguél Cortes het kapelletje en de ingang. Twee prachtieg Toscaanse zuilen omlijsten de ingang ervan. Boven de deur zie je een beeldje van San Vicente Mártir, gebeeldhouwd 1998 door Rafael Orellano.

Altaar en Socrates

De kapel bestaat uit twee ruimtes, gescheiden door een stenen boog. Achterin staat een altaar met daarachter een paneel met beschilderde tegels waarop socrates staat, die het martelaarschap van San Vicente Mártir weergeeft. Dit is een vrij recent kunstwerk uit 2004 ter ere van de heiligman, uit de handen van Lola Miralles en Antonio Tomás.

Omgeving

Je bent nu zo dichtbij de Catedral de Valencia en Basílica de la Virgen de los Desamparados, opdat je bij beide wel even naar binnen moet glippen. Voor andere resten van opgravingen van de oude stad Valentia ga je naar Centro Arqueológico de la Almoina.

Openingstijden

Maandag tot en met zaterdag: 9:30 tot 14:00 uur en 15:00 tot 19:00 uur
Zondag en feestdagen: 9:30 tot 15:00 uur

Prijzen

Regulier: €2,-
Gereduceerd: €1,-
Zondag en feestdagen: gratis

Website

Voor meer informatie ga je naar de website van de gemeente

Locatie

Plaça de l’Arquebisbe