Tapas: geschiedenis achter het Spaanse borrelhapje

de-tapas-con-turia

We kennen de tapas als kleine hapjes bij de borrel, een lekkere Valenciaanse wijn of bij een potje bier. Maar wat is de geschiedenis achter het hapje? Er zijn verschillende verhalen. Een daarvan gaat terug in de tijd van Keizer Karel de Vijfde rond de vijftiende eeuw.

Dronken ruiters
Keizer Karel de Vijfde zijn ruiters reden nogal wat rond op hun paarden van land naar land. En als zij hun paarden wat rust gunden en vooral henzelf, dronken zij behoorlijk wat wijn en bier. En dan word je natuurlijk dronken. Een ruiter dronken te paard, is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Heel veel kun je dan niet meer betekenen voor je keizer. Daarom bedacht Karel de Vijfde dat de ruiters bij hun drankjes ook tapas moesten eten, zodat dronkenschap ietwat voorkomen kon worden.

Afdekken
Een ander vrij logisch verhaal is dat de tapas vooral fungeerde als deksel op het glas wijn of bier, zodat vliegjes en andere insecten niet in het glas konden vallen. Als tapa, afdekker, gebruikte de Spanjaard een plakje jamón of stukje brood. Tegenwoordig heb je veel meer verschillende tapas, zoals olijven, albondigas, pimientos de padron, chorizo, calamarescroquetas… Noem het maar op. In het Baskenland eten ze vaak pintxos, sneetjes stokbrood belegd met de lekkerste ingrediënten op een prachtige wijze opgemaakt. Tegenwoordig doen steeds meer koks hun best om de tapas aantrekkelijker op te maken. Daarom zie je meer en meer ‘luxe’ tapas.

Alcoholisch drankje plus gratis tapa
Wij hebben er al heel vaak van mogen genieten; een drankje met een tapa. Maar je krijgt niet overal in Spanje een hapje bij je biertje. Zo ook niet in Valencia, hoewel je soms wel chips of nootjes erbij krijgt. Als de bediening niets neerzet, kun je er alsnog om vragen en dan krijg je meestal toch een versnapering. Dat is vaak gratis. Om dat op een juiste manier te vragen, zeg je: Puede traerme algunos cacahuetes? Kunt u mij wat nootjes brengen? En als het om chips gaat, kun je zeggen: Puede traerme algunas papas fritas?.

Maar waar kun je wel rekenen op een tapa? In de hoofdstad van Spanje, Madrid. In het zuidelijke Granada en in het Baskenland. Ook in een aantal barretjes in het megatoeristische Barcelona. Het is wel belangrijk dat je een alcoholisch drankje drinkt. Bij fris of water krijg je helemaal niets. De traditie schrijft voor dat je een tapa krijgt om van het biertje niet dronken te worden. In Valencia wordt elk jaar Tapas con Turia georganiseerd. Bekijk het in deze vlog.

Tapar
Wat betekent tapa nou eigenlijk? Dat is ‘deksel’. Het woord heeft daarom ook heel veel andere betekenissen. Bijvoorbeeld als je het hebt over een toiletdeksel, namelijk tapa de baño. En tapar staat voor ‘afdekken’.

Zoek hier naar de restaurants met de lekkerste tapas!