Oliva: stad, strand, natuur, cultuur en vooral rust

Oliva-spanje

In Oliva kun je van alles doen. Dit plaatsje ligt op 80 kilometer afstand van Valencia en op nog geen 50 kilometer van de baai Cala Fustera vandaan. Je kunt hier heerlijk genieten van het strand, de natuur en de stad. Wij maken een wandeling door de stad en worden begeleid door de dorpsagent. We doen Oliva aan samen met Joanne haar broer Sander en zijn vrouw Susanne.

Stranden
Maar we beginnen met de zee. Je kunt uit 6 verschillende stranden kiezen. Ten eerste Terranova in het noorden van Oliva, waar je door de duinen struint en op het goudkleurige zand kunt zonnen. En je loopt zo van de jachthaven naar de baai.

Lekker eten in een leuk restaurantje, doe je aan de stranden van Pau-Pi in het centrum. Kinderen kunnen hier ook helemaal hun gang gaan op de speeltoestellen. Voor de verfrissing haal je een ijsje bij een ijssalon. Ook in het centrum het strand Aigua Blanca, waar je een Spaanse cóctel in een Spaans barretje drinkt. Overdag op een je handdoekje liggen en ’s avonds aan de paella.  

In het zuiden heb je de keuze tussen 3 stranden. Houd je van kamperen? Aan Rabdells ligt een aantal campings. Tussen de duinen kun je hier genieten van de rustige omgeving. Gooi een hengeltje uit. Maak een strandwandeling. Hier kom je echt voor de rust. Nummer 2 is Aigua Morta, waar je ook in de rivier Bullent kunt poedelen. In de omgeving tik je tegen de golfbal. Les Deveses is uitermate geschikt voor surfen. Hier staat een stevige wind, die men ook wel Garbi noemt.

Stadje
Oliva is een gemeente met een kleine stad, die beide dezelfde naam hebben. In het oude centrum zijn de barretjes en restaurants op één hand te tellen. Aan het pleintje Plaça Sant Roc staat de prachtige Paroquia de San Roque, die in ieder geval grote ijzeren deuren heeft uit het jaar 1880.

Midden op het plein Plaça Sant Roc zit een café-restaurant waar je heerlijk van de zon kunt genieten op het terras. Wij doen dat natuurlijk ook even, want op een warme dag moet je voldoende drinken. Een hapje erbij. Helemaal top!

En om de hoek aan de overkant van dit pleintje kun je goedkoop eten en drinken kopen in een heel ouderwets supermarktje, genaamd Super Sant Roc. Het personeel lijkt familie van elkaar te zijn, evenals de klanten. De indeling stamt uit de jaren vijftig.

Naast Paroquia de San Roque zie je een prachtige doorgang, ook wel Portal del Fosar genoemd. Daar komen we de dorpsagent tegen, die ons graag Oliva laat zien. Als je onder Portal del Fosar door loopt, ga je links een trappetje omhoog en kun je op de parochie en zijn koepels kijken. Tevens kijk je uit over de mooie stad. De dorpsagent leidt ons verder naar het kasteel van Oliva, el castillo.

Onderweg wandelen we prachtige straatjes en de agent vertelt ons over de historie en de huidige situatie. Heden ten dage staan de oude huisje in het centrum vaak te koop of zijn ze onbewoond. Volgens de agent willen de bewoners hun graag makkelijk bereiken, alles faciliteiten om zich heen hebben en een auto voor de deur kunnen zetten. Middenin het historische centrum zijn die eisen vaak niet mogelijk. Daarom verhuist men naar de huizen onderaan de berg.

Uiteindelijk bereiken we de berg met daarop het kasteel. Nou, er is niet heel veel meer van over, maar de agent verzekert ons dat je bovenop een heel mooi uitzicht hebt over de stad. Zelf is hij al twintig jaar niet naar boven geklommen. Wij doen dat vandaag wel. Smalle paadjes leiden ons naar de ruïne. Daarvan is inderdaad nog maar een fractie over, maar het uitzicht is fenomenaal. Prachtig! Je kunt zo ver weg kijken. Je ziet de zee, landschappen, bergen, de stad…

Natuur
Ben jij een echte natuurliefhebber? Ook dan heeft Oliva jou van alles te bieden. Trek door het natuurreservaat Marjal Pego-Oliva en snuif de frisse lucht op. Om je heen zie je de bergketens van Segària, Mostalla en Migdia. Er ligt een groot meer dat door de duinen wordt beschermd tegen het zoute water van de zee. Je loopt langs de rivieren Molinell en Bullent en rust in het gras al etend en drinkend onder een boom. Meer wil je niet.

Last van een huidziekte? Ga lekker badderen in de bron Font Salada. Volgens oude verhalen geneest het je huidaandoening. Of het wel of niet waar is, maakt niet zoveel uit. Je kunt in ieder geval lekker tot jezelf komen in de altijd constante temperatuur van het bronwater.

Hoewel wij alleen de stad hebben bezichtigd, raden wij je zeker aan om de hele omgeving te ontdekken. In Oliva kun je namelijk echt tot rust komen.

Andere bezienswaardigheden
Net zoals in Nederland heeft elke stad of elk dorp behoorlijk wat kerken. Ook Oliva. De volgende 8 kerken en kapellen kun je bezichtigen. Convento Virgen del Rebollet, Iglesia de Santa María la Mayor, Cripta de Santa Maria, Ermita Santos Antonios, Portal Ermita de Sant Vicent, Convento Monjas Clarisas en Iglesia de San Francisco.

En dan de musea. Het zijn er 6: Exposición del actor Vicente Parra, Museo Casa Mayans, Museo Etnológico y Biblioteca, Museo arqueológico, Horno romano en Torre-museo del Palacio condal de Oliva. En door naar de bijzondere trekpleisters: Plaza de Alonso, Portal de la Virgen María, Torre de la muralla, Aula Mayansiana, Ventana del Palacio de Centelles, Plaza del Ayuntamiento, Calle del Molino de l’Enginy en Calle de Moreres.

Tip
Zoals in veel steden in Spanje heb je voor ons doen bijzondere openingstijden. Bereid je daarom goed voor als je naar een leuk dorpje of stadje gaat.
Kijk in ieder geval even op deze informatiekaart van de stad Oliva.

Bereikbaarheid
Het handigst is om met de auto of bus naar Oliva te reizen.
Met de bus? Ga naar deze website. Een enkeltje kost iets meer dan €8,-. En de reis duurt anderhalf uur.
Met de auto rijd je er in een uurtje ernaartoe. Op de luchthaven en Estación del Norte zitten verschillende autoverhuurbedrijven.